Naisjärjestöjen keskusliitto Twitterissä Naisjärjestöjen keskusliitto Facebookissa
 

Osaavat JA VAIKUTTAVAT NAISET vaalivat ja RAKENTAVAT YHTEISTYÖSSÄ TASA-ARVOISta ja kestävää YHTEISKUNtaa

 
 
 
 

NJKL:n näyttely naisten oikeuksista esillä Sambiassa

Viime vuonna suomalaisten naisten oikeus äänestää vaaleissa täytti 110 vuotta. Tänä vuonna on vuorostaan kulunut 110 vuotta siitä, kun Suomen eduskuntaan valittiin ensimmäiset 19 naista.

Suomen suurlähetystö Lusakassa juhlisti näitä virstanpylväitä järjestämällä näyttelyn naisten oikeuksien historiasta Suomessa. Itsenäisyyden juhlavuoden hengessä samalla näkyvyyttä sai myös yksi Suomen kehityspolitiikan painopiste: naisten ja tyttöjen oikeudet ja asema.

Näyttely on samainen näyttely, jonka Naisjärjestöjen Keskusliitto kokosi aikoinaan juhlistamaan naisten äänioikeuden satavuotisjuhlaa. Viimeiset vuodet näyttelymateriaalit olivat maanneet jokseenkin unohdettuna Suomen Kathmandun suurlähetystön autotallissa Nepalissa, mistä ne kaivettiin esiin ja lähetettiin rahtina Sambiaan. Maailmaa matkannut näyttely oli hyväkuntoinen ja se sai kunniapaikan Lusakan kansallismuseossa pienin päivityksin.  Otsikko tuotiin nykypäivään nimellä "110 years of women's suffrage, voices and action" ja lisäksi näyttelyyn lisättiin taulu ilmentämään 2010-luvun tilannetta. Suomalaista osuutta täydensi pienimuotoinen näyttely merkittävistä sambialaisista naisista.

Suomen suurlähetystö järjesti lauantaina 21. lokakuuta näyttelyavajaiset, jotka olivat suurmenestys. Avajaiset toimivat puolivirallisena cocktail -tapahtumana Zambia National Women’s Lobby -järjestön järjestämälle konferenssille, jossa teemana oli sukupuolten tasa-arvoinen edustus päätöksenteossa. Tilaisuuteen osallistui noin kaksisataa kutsuvieraista, joista suurin osa oli paikallisia naispoliitikkoja eri puolilta maata. Suomalainen Demo Finland tekee yhteistyötä järjestön kanssa ja oli läsnä myös konferenssissa ja näyttelyn avajaisissa. Näyttelyn päättyessä 30.10.2017 suurlähetystö järjesti vielä pienimuotoisen tilaisuuden, johon oli kutsuttu naispuolisia kansanedustajia sekä muita arvovaltaisia vieraita.

Näyttely oli avoinna yleisölle kymmenen päivän ajan, ja toiveissa on, että se saadaan esille myös muissa Suomen Afrikan –lähetystöissä.

 


Teksti ja kuvat: Suomen Lusakan suurlähetystö

 
 
  • -gnvi-p8-400x400.jpg
  • We All
  • Wihuri-logo
  • OKMlogo
  • Naisten ääni
  • thl-tasa-arvotiedon-keskus-1.png
 
 
 
 
 
login Synergia Foxy