Naisjärjestöjen keskusliitto Twitterissä Naisjärjestöjen keskusliitto Facebookissa
 

Osaavat JA VAIKUTTAVAT NAISET vaalivat ja RAKENTAVAT YHTEISTYÖSSÄ TASA-ARVOISta ja kestävää YHTEISKUNtaa

 
 
 
 

Tasa-arvoteoilla vaikutusta

Viime viikonloppuna järjestetyssä European Women’s Lobbyn vuosikokouksessa Unkarin Women’s Lobby kertoi järjestönsä valtiontuen lopettamisesta ja epävarmasta tilanteesta saako järjestö ylipäätään jatkaa työtään. Samaan aikaan Suomen Unkarin suurlähetystö on osana 100 tasa-arvotekoa –hanketta ehdottanut järjestölle yhteistyötä seminaarin järjestämiseen naisten oikeuksista Budapestissa syyskuun alussa. Tiukassa kansallisessa tilanteessa tämä yhteistyöpyyntö auttaa järjestöä jaksamaan työssään. Samalla tasa-arvoteot osoittavat merkityksellisyytensä. Osana Suomen itsenäisyyden juhlavuotta voimme vaikuttaa sukupuolten tasa-arvon puolesta Suomessa ja maailmalla.

Tällä hetkellä lähes 80 tasa-arvotekoa on listattuna sivuillamme ja lisäksi yksin ulkoministeriö listannut yli 150 tekoa. Samoin opetus- ja kulttuuriministeriö on haastanut tällä viikolla mm. kaikki urheilun lajiliitot tekemään lisäksi 100 tasa-arvotekoa naisten urheilujohtajuuden ja valmennuksen aloilla. Tapasimme teitä tasa-arvotekojen tekijöitä Naisjärjestöjen Keskusliiton yhteistyössä Marttaliiton, UM:n ja tasa-arvoasiain neuvottelukunnan kanssa järjestetyssä kevätkatsauksessa ulkoministeriössä toukokuun lopussa. Esillä keskustelussa olivat mm. Marttaliiton, Tehyn, Espoon kaupungin, African Caren, Naisten Linjan, Finnairin, Ylen ja puolustusvoimien tasa-arvoteot. Seuraavaksi järjestämme paneelikeskustelun yhteistyössä tulevaisuuden tasa-arvoteoista SuomiAreenassa Porissa 13.7.2017. Mukana keskustelussa on mm. presidentti Tarja Halonen. Muistathan, että tasa-arvotekoja on mahdollista tehdä edelleen! 

Euroopan unioni on tällä viikolla allekirjoittanut Euroopan neuvoston naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen Istanbulin sopimuksen. EU-jäsenvaltioista puolet, 14, on ratifioinut sopimuksen ja seuraavaksi odotamme tulevan EU-puheenjohtajamaa Viron ratifiointia. Myös kansallisesti Istanbulin sopimus on ajankohtainen. Osallistuimme tällä viikolla ulkoministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön johdolla järjestettyyn työpajaan Suomessa tehtävästä sopimuksen toimeenpano-ohjelmasta vuosille 2018-2021. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kävi läpi sitä arvokasta työtä jota on jo tehty ja aloitettu. Korostimme naisjärjestöjen roolia toimeenpano-ohjelman valmistelussa, jotta naisjärjestöjen pitkäaikainen ja asiantunteva työ olisi jatkossakin keskeinen osa välttämätöntä ennaltaehkäisevää työtä, samoin mm. naisjärjestöjen tuottamia palveluja väkivallan uhreille. Erityisesti kiinnitimme huomiota siihen, että naisiin kohdistuva väkivalta pidetään systemaattisesti mukana. Saimme vaikutettua siihen, että naisiin kohdistuva väkivalta lisättiin auttavan puhelimen yhteyteen. Nyt käsittelyssä olevassa turvakotilakiehdotuksessa naisiin kohdistuva väkivalta terminä puuttuu taas. On muistettava, että EU-jäsenvaltioissa lähisuhde- ja perheväkivallasta 95 prosenttia kohdistuu juuri naisiin. Lue NJKL:n kannat kokonaisuudessaan täältä.

EWL-kokouksessa järjestetyssä paneelikeskustelussa Euroopan neuvoston inhimillisen arvokkuuden ja tasa-arvon johtaja Marja Ruotanen korosti hiljaisuuden rikkomisen merkitystä naisiin kohdistuvan väkivallan estämisessä ja ehkäisemisessä. Marssimme naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan teemalla #LoudUnited Brysselin arvokkaalta Grand Placalta. Mukana osoittamassa tukeaan eurooppalaiselle naisten oikeuksien edistämiselle tilaisuuksissa ja marssilla oli myös 83-vuotias yhdysvaltalainen feminismin guru, upea Gloria Steinem. "Ilman demokraattisia perheitä meillä ei ole demokraattisia yhteiskuntia. Meidän kaikkien tulee olla kokonaisia ihmisiä, ei niinkään miehiä ja naisia. Olemme kaikki erityisiä inhimillisiä olentoja. Kiitän teitä kaikkia sydämeni pohjasta työstänne, jota teette naisten puolesta. Valitsimme feminismin, koska tiesimme, että miehetkin voivat kannatta sitä."

Toivotan teille kaikille oikein hyvää ja rentouttavaa kesää, tapaamme mahdollisesti SuomiAreenan tasa-arvotekokeskustelussa!

Terhi Heinilä

Pääsihteeri
Naisjärjestöjen Keskusliitto

Terhi Heinilän raportti EWL 2017

Naisjärjestöjen Keskusliiton uutiskirje 4/2017

 

 
 
  • We All
  • Wihuri-logo
  • OKMlogo
  • Naisten ääni
 
 
 
 
 
login Synergia Foxy