Naisjärjestöjen keskusliitto Twitterissä Naisjärjestöjen keskusliitto Facebookissa
 

Osaavat JA VAIKUTTAVAT NAISET vaalivat ja RAKENTAVAT YHTEISTYÖSSÄ TASA-ARVOISta ja kestävää YHTEISKUNtaa

 
 
 
 

VAIKUTTAMISTA NAISTEN PUOLESTA PÄÄTÖS PÄÄTÖKSELTÄ

Valmisteilla oleva sote-uudistus koskettaa yli 200 000 naista työntekijänä ja on Suomen suurin naisia koskeva työelämäuudistus. Peräti yli 15 prosenttia Suomen työikäisistä työtä tekevistä naisista vaihtaa työnantajaa. Naisten osuus sosiaali- ja terveysalan yrittäjistä on yli 70 prosenttia ja näistä valtaosa on alle 10 työntekijän mikroyrityksiä. Samalla sote-uudistus vaikuttaa meihin kaikkiin palveluiden käyttäjinä. Miten uudistuksessa käy naisille työntekijöinä, palvelujen tuottajina ja palvelujen käyttäjinä? Näistä meille kaikille keskeisistä teemoista toimme näkemyksiämme ja vaikutimme yhteisesti Naisjärjestöjen Keskusliiton jäsenjärjestöjen kanssa päätöksentekijöihin Naisjärjestöjen sote-klinikassa Eurooppasalissa 3.5.2017. Jäämme seuraamaan tilannetta ja jatkamme naisjärjestöjen yhteistä vaikuttamista.

Naisjärjestöjen Keskusliitto toimii ensimmäistä vuotta yhden vuosikokouksen mallilla. Yksimielisesti jäsenistön hyväksymä sääntöuudistus antoi mahdollisuuden järjestää toukokuun alussa yhteisesti valmistellun ja toteutetun kevättapahtuman, Naisjärjestöjen sote-klinikan. Lämmin kiitos kaikille Naisjärjestöjen Keskusliiton kanssa 16 eri sisällön valmisteluihin osallistuneelle järjestölle. Kiitos kaikille jäsenjärjestöille yhteisestä viestinnästä tärkeiden yhteisten tavoitteidemme puolesta!

Sote-uudistuksen valinnanvapauslain lisäksi olemme viime viikkoina ottaneet naisjärjestöistä kantaa eduskunnassa keskustelussa olevaan turvakotilakiin. On huomattava, että naisiin kohdistuva väkivalta terminä puuttuu lakiluonnoksesta ja on sinne ehdottomasti lisättävä.

100 tasa-arvotekoa –hanke toimii Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi täydellä teholla. Tapaamme seuraavan kerran 31.5.2017 aamulla ulkoministeriössä Naisjärjestöjen Keskusliiton, Marttaliiton, ulkoministeriön ja tasa-arvoasiain neuvottelukunnan järjestämässä verkottumistilaisuudessa, 100 tasa-arvotekoa –kevätkatsauksessa. Tulkaa kaikki tasa-arvotekoja tekevät ja niistä kiinnostuneet mukaan keskustelemaan!

Laitattehan kalenteriin myös Naisjärjestöjen Keskusliiton syksyn tapahtumat: perjantaina 10.11.2017 tapaamme 100 tasa-arvotekoa –tilaisuudessa Helsingin yliopiston juhlasalissa ja keskiviikkona 29.11.2017 Naisjärjestöjen Keskusliiton vuosikokouksessa ja sitä edeltävässä tiedeaiheisessa keskustelutilaisuudessa Tiedekeskus Heurekassa.

Olin huhtikuussa kirsikankukkien aikaan kokousmatkalla Tokiossa. On havahduttavaa huomata kuinka paljon Suomen ihaillaan sukupuolten tasa-arvon mallimaana. Japani on tasa-arvotilastoissa sijalla 111 ja naisten valittava edelleen perheen ja työn välillä. Kerroin, että Suomessa jokainen naisten oikeuksia edistänyt päätös on tehty yksi kerrallaan, jo 100 vuoden ajan, päätös päätökseltä. Tasa-arvo ei ole meille yhdellä kertaa suotu ylellisyys ja että siihen pitää edelleen kaikissa päätöksissä kiinnittää huomiota. Tämän vuoksi erityisesti Suomen hallituksen kokoonpanon muutos 70-prosenttisesti miesvaltaiseksi tulee varmasti herättämään huomiota kansainvälisesti ja laskemaan sijoituksiamme kansainvälisissä tasa-arvobarometreissa. On tärkeää muistaa täällä mikä laaja merkitys yksittäisillä päätöksillä voi olla. Samaan aikaan olemme juhlineet 110-vuotista yleistä ja yhtäläistä äänioikeutta ja 100-vuotista itsenäisyyttä. Suomen on pidettävä kiinni tavoitteistaan ja maineestaan ja määrätietoisesti toimia sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi kaikilla yhteiskunnan tasoilla, myös päätöksenteossa.

Terhi Heinilä

Pääsihteeri
Naisjärjestöjen Keskusliitto

Naisjärjestöjen Keskusliiton uutiskirje 3/2017

 
 
  • We All
  • Wihuri-logo
  • OKMlogo
  • Naisten ääni
  • Minna
 
 
 
 
 
login Synergia Foxy