Hyppää sisältöön

20.11.2017 Vuosikokouksen avauspuheenvuoro, pj Eva Biaudet

Olette lämpimästi tervetulleita Naisjärjestöjen Keskusliiton vuosikokoukseen 2017 tänne Tiedekeskus Heurekaan. Tämä kokouksemme on viime vuonna hyväksyttyjen uudistettujen sääntöjen mukaisesti ensimmäinen yhdistetty vuosikokous. Kiitos, että teitä on niin monia mukana vuosikokouksessa ja hallituksen jäsenten vaalissa!


Mielestämme yhden vuosikokouksen malli vapauttaa mahdollisuuksia tehokkaampaan sisällölliseen yhteiseen vaikuttamiseen ja toiminnan kehittämiseen. Tästä esimerkkeinä yhteistyössä teidän jäsenjärjestöjen kanssa keväällä järjestämämme kevättapahtuma Naisjärjestöjen soteklinikka ja sitä edeltänyt sote-uudistuksen vaikuttamisprosessi. Myös ensi keväänä tulemme kokoontumaan yhdessä valmistellulla digitalisaation tasa-arvon teemalla.

Kuten tiedätte, olemme koko tämän ja viime vuoden keränneet ja kannustaneet laajasti eri tahoja tasa-arvotekojen tekemiseen yhdessä tasa-arvoasiain neuvottelukunnan kanssa ja järjestimme viikko sitten yhdessä Helsingin yliopiston tasa-arvotoimikunnan kanssa menestyksekkään 100 tasa-arvotekoa -juhlan. Oli todella vaikuttavaa, että meillä oli Helsingin yliopiston juhlasalissa yhteensä 500 osallistujaa ja suuri osa 250 tasa-arvoteontekijästä.

100 tasa-arvotekoa -hanke on tempaissut ihmiset mukaansa voimakkaammin kuin olisimme saattaneet toivoa. Yhdessä teidän kaikkien kanssa olemme saaneet aikaiseksi paljon enemmän kuin alun perin uskoimmekaan. Tasa-arvotyö on saanut vauhtia ja naisten oikeudetkin ovat lähes päivittäin esillä yhteiskunnallisessa keskustelussa. Suuri kiitos teille jokaiselle siitä, että olette olleet mukana tekemässä tasa-arvotekoja ja viemässä tätä prosessia järjestöissänne ja sidosryhmille yhteinen! Olemme olleet todella iloisia siitä, että 100 tasa-arvotekoa –hankkeen kautta olemme saaneet tähän yhteiseen työhön mukaan laajemman joukon ihmisiä.

Haluamme saada naisten oikeudet ja aseman mukaan päätöksenteon agendalle, myös Suomen juhlavuoden jälkeen. Myös 100 tasa-arvotekoa –kunniatoimikunta presidentti Tarja Halosen johdolla kokouksessaan eduskunnassa lokakuun lopussa korosti tasa-arvotekojen työn jatkumisen merkitystä.

Olemme satavuotiaassa Suomessa suurelta osin hyvin onnekkaassa asemassa, voimme yhdistää perheen ja työn, kouluttautua toivomallamme tavalla. Tämä on paljolti naisjärjestöjen ja historian vaikuttajanaistemme ansiota. Laskimme, että Naisjärjestöjen Keskusliiton 58 jäsenjärjestöistä 27 jäsenjärjestöä on yli 75-vuotiaita, 11 jäsenjärjestöä on yli 100 vuotta toimineita. Tämän vuoksi halusimme 100 tasa-arvotekoa -juhlassa jakaa myös sinnikkyyspalkinnot. Te kaikki olisitte sen moninkertaisesti ansainneet.

On myös valtavan hienoa, että uusien jäsenjärjestöjen liittyminen joukkoomme jatkuu. Lämpimästi tervetuloa Mothers in Business MiB ry ja Monaliiku ry joukkoomme! Olemme teistä kaikista jäsenjärjestöistä valtavan ylpeitä ja kiitollisia!

Haluamme myös entisestään tiivistää yhteyksiä jäsenjärjestöjemme johtoon aloittamalla naisjärjestöjen johdon foorumin ensi keväänä. Ilmoitamme tästä teille mahdollisimman pian.

Olemme tehneet hartiavoimin työtä naisjärjestöjen rahoituksen puolesta. Laki naisjärjestöjen valtionavusta velvoittaa naisjärjestöjen tukemiseen. Valtionavun jatkuva merkittävä lasku on saattanut naisjärjestöt vaikeaan tilanteeseen. Naisjärjestöjen Keskusliitto kattojärjestönä on hyvin erilaisessa asemassa muiden eri alojen vastaavien järjestöjen kanssa. Olemme puhuneet ja tehneet aloitteita rahoituksen tason nostamisen puolesta, hakeneet erillisrahoitusta ja kartoittaneet yhteistyökumppaneita. Periksi emme anna!


Suomessa valmistellaan naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen Istanbulin sopimuksen toimintaohjelmaa. On tärkeää edetä niin väkivallan ehkäisemisessä, estämisessä ja palveluiden kehittämisessä ja saada viranomaiset mukaan tähän työhön. Samalla on muistettava, että naisjärjestöillä on vuosikymmenten kokemus naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisesta työstä. Tämä työ on huomioitava myös Istanbulin sopimuksen toimintaohjelmassa. Valmistelussa on myös laki lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta. On huomattava, että nk. vieraannuttamisesta puhuttaessa on tarkasti huomioitava perheeseen ja naisiin kohdistuva väkivalta, eikä naisia ja lapsia tule vieraannuttamisen perusteella laittaa alttiiksi väkivallan uhalle.

Juuri julkaistun tutkimuksen mukaan joka kolmas teinityttö on kokenut seksuaalista häirintää jossain muodossa viimeisen vuoden sisällä. Samalla yli 3000 teiniä ilmoittaa, että heille on tarjottu maksua vastikkeeksi seksistä. Meille naisjärjestöille ongelman laajuus ei ole ollut yllätys. Näemme välttämättömänä, että Suomessa ryhdytään toimenpiteisiin seksuaalisen häirinnän näkyväksi tekemiseksi ja poistamiseksi. Neuvottelemme tällä viikolla tasa-arvoministeri Annika Saarikon kanssa ja lupaamme ottaa myös tämän asian esiin.

Olemme myös mukana ensi perjantaina Ranskan kulttuurikeskuksen kansainvälisessä seminaarissa naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Olette tervetulleita vielä ilmoittautumaan mukaan!

Yhtenä meille keskeisenä teemana on naisten ja jäsenjärjestöjemme moninaisuus. Tämän vuoksi halusimme nostaa teeman esiin vuosikokouksen julkilausumassa.


Naisjärjestöjen Keskusliitto katsoo, että valtionjohtajana tasavallan presidentin tehtävänä on edistää sukupuolten tasa-arvon ja naisten oikeuksien toteutumista niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Haastamme presidenttiehdokkaat ja median edustajat nostamaan tasa-arvokysymykset presidentinvaalien avainteemaksi. Toivomme, että sukupuolten tasa-arvo nousee esiin vaalikeskusteluissa ja siitä kysytään samaan tapaan sekä naisilta että miehiltä. Valmistaudumme myös kanssanne yhdessä huolella ensi vuonna tuleviin maakuntavaaleihin.

Koen, että naisjärjestöjen rooli 100-vuotiaassa Suomessa on vahva. Juhlavuoden myötä te jäsenjärjestömme olette osallistuneet valtavan aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun. Jatketaan yhdessä tätä työtä. Tasa-arvo ei ole vielä valmis!

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.