Hyppää sisältöön

Eva Biaudet kokouksen avauspuhe vuosikokoukseen 16.11.2020

Tervetuloa Naisjärjestöjen Keskusliiton vuosikokoukseen! On hienoa kokoontua yhteen ja upeaa nähdä teitä vaikkakin näin etänä. Meillä on ensimmäistä kertaa liiton historiassa hybridikokous, ja haluankin kiittää kaikkia joustavuudesta ja suuresta digiloikasta. On upeaa nähdä, että korona ja etäelämä ei ole pysäyttänyt yhteistä vaikuttamista.

Ni är varmt välkomna till Kvinnoorganisationernas Centralförbundets årsmöte 2020. Det är väldigt fint att vi är så många här, även när vi är på distans!

Vuosi 2020 on ollut poikkeuksellinen kaikille. Mutta huomattavaa on se, miten paljon se on vaikuttanut naisiin.

Vuoden aikana Keskusliiton jäsenjärjestöt ovat näyttäneet voimansa. Sairaanhoitajat marssivat suoraan eturintamaan, vaikka varustus oli vaarallisen puutteellista. Naiset hoitivat kriisissäkin leijonanosan lastenhoidosta ja kodinaskareista. Naiset siirsivät jumpat nettiin, laativat valmiusohjeita kotivaraan, auttoivat ikäihmisiä digipalveluissa, opettivat etänä ruuanlaittoa, ideoivat uusia tapoja tehdä taidetta ja tukivat tuhansia maan yrittäjänaisia tukihakemuksissa. Naisjärjestöt eivät hyytyneet kriisin edessä, vaan ottivat digiloikan ja ryhtyivät vaikuttamaan etänä. Järjestöt soittivat satoja puheluja yksin kotiin jääneille ikäihmisille. He organisoivat apua, jota tarjottiin runsaasti. He venyivät vastaamaan lisääntyviin yhteydenottoihin, kun karanteeni sulki perheet kotiin ja väkivallan tekijän armoille. Suomi ei yksinkertaisesti selviä kriisistä ilman näiden järjestöjen työtä.

Tätä naisten sitkeää yhteistyötä juhlimme ensi vuonna, kun Keskusliitto täyttää 110 vuotta! Juhlavuonna näytämme, miksi naisjärjestöjen työ on tärkeää. Tuomme esiin sen valtavan työn, jota naiset tekevät ja ovat aina tehneet yhteiskunnan joka sektorilla. Samalla keskitymme tärkeisiin uudistuksiin ja pureudumme teemoihin, jotka vaikuttavat laajasti naisten elämään.

****

Naisjärjestöjen Keskusliitto kampanjoi sen puolesta, että naiset saavat ilman häirintää pyrkiä kuntien johtoon ja oikeutetusti saada puolet paikoista. Naisjärjestöjen Keskusliiton kuntavaalitavoitteet ovat konkreettisia tasa-arvotekoja, joihin kuntavaaliehdokas voi sitoutua. Tasa-arvo on välttämätöntä turvallisuuden ja arjen sujuvuuden kannalta, ja naisten tulee olla mukana päättämässä paljolti heihin kohdistuvassa kuntapolitiikassa.

Hyvät vuosikokouksen osallistujat,

Naisten johtajuus maailmalla sai upean käänteen, kun USA:n varapresidentiksi valittiin ensimmäistä kertaa musta ja nainen. Kamala Harrisin puhe inspiroi tyttöjä ja naisia myös Amerikan ulkopuolella.

”Olen ensimmäinen nainen tässä virassa, mutta en tule olemaan viimeinen. Sillä jokainen pikkutyttö, joka katsoo tätä lähetystä tänään, näkee, että tämä on mahdollisuuksien maa. Ja sukupuolesta riippumatta maamme on lähettänyt teille selkeän viestin. Unelmoikaa kunnianhimoisesti, johtakaa vakaumuksellisesti, ja nähkää itsenne tavalla, jolla muut eivät ehkä näe teitä yksinkertaisesti, koska he eivät ole nähneet teitä sillä tavalla aikaisemmin. (Ajattelen äitiäni, ja niitä sukupolvia naisia, mustia, aasialaisia, valkoisia, latinoja ja Amerikan alkuperäisasukkaita, jotka läpi maamme historian ovat tasoittaneet tietä tämän hetken mahdollistamiseksi. Naisia, jotka taistelivat ja uhrasivat niin paljon tasa-arvon, vapauden ja kaikkien oikeuksien puolesta. Pidän tänään ajatuksissani heidän kamppailunsa, päättäväisyytensä ja heidän näkemyksiensä vahvuuden. Istun heidän olkapäillään.)”

Työtä naisten oikeuksien puolesta ja populismia vastaan tarvitaan Suomessa ja maailmalla juuri nyt. Jatkunut koronakriisi koettelee demokratioita ja perusoikeuksia tavalla, joka vaatii entistä järjestäytyneempää naisliikettä. Jos anti-gender-liikkeillä on tavoitteita naisten oikeuksien heikentämiseksi, tulee meillä olla kymmenen kertaa kunnianhimoisemmat tavoitteet niiden vahvistamiseksi.

Naisten yhteistyöllä on saavutettu äänioikeus, oikeus tehdä työtä ja oikeus päättää omasta kehostaan. Näitä oikeuksia ei voi pitää itsestäänselvyyksinä, sillä sellaisia ne eivät kaikille ole. On heitä, jotka aktiivisesti haluavat rakentaa ihmisoikeuksista erilaista kuvaa. Puolassa kymmenet tuhannet naiset ovat protestoineet kaduilla kiristynyttä aborttilakia vastaan, joka tekee lähes kaikista aborteista laittomia. Suomessakaan asia ei ole läpihuutojuttu, sillä täällä 70-luvun lain muuttamiseksi on pitänyt järjestää kansalaisaloite, joka vaatii aborttilainsäädäntöä naisen omaa ilmoitusta kunnioittavaksi, sen sijaan että terveydenhuollon resursseja käytetään naisen juoksuttamiseen kahden lääkärin vastaanotolla. Nyt on tärkeää vaikuttaa, että naiset eivät koronan myötä muutu takaisin näkymättömiksi ja tasa-arvo ota takapakkia.

Bästa deltagare,

Kvinnor har majoritet i regeringen och vår statsminister är en världskänd kvinna, men det räcker inte. Finland kom på fjärde plats i Europeiska jämställdhetsinstitutet EIGEs jämförelse, som mäter jämställdheten i EU. Finland är bland de sämsta när det gäller segregation inom utbildning: kvinnor utgör en klar minoritet av de utexaminerade inom ICT-branschen. Om jämställdheten inte är med i den tekniska utvecklingen, kommer till exempel könsrelaterade snedvridningar och nya former av sexuella trakasserier på nätet påverka även i framtiden.

Työtä siis riittää. Valmisteilla on suuria sukupuolten tasa-arvoon vaikuttavia uudistuksia kuten perhevapaauudistus, sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus, naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen raportoijan tehtävä, sosiaaliturvauudistus sekä samapalkkaisuuden edistämiseen liittyviä toimia. Sukupuolivaikutusten kattava arviointi tulee tehdä kaikissa isoissa uudistuksissa ja hankkeissa, kuten ns. talous- ja työllisyyspaketissa.

(Jatkamme muun muassa seksuaalirikoslain uudistuksen seuraamista ja vaikutamme vapaaehtoisuuteen perustuvan ja yhdenvertaisen lainmuutoksen puolesta. Pidämme välttämättömänä, että perhevapaauudistus etenee vuonna 2021 ja että uudistus edistää tasa-arvoista vanhemmuutta ja työelämän tasa-arvoa. 

Pidämme erittäin tärkeänä myös translain uudistamista ja valmistelun pikaista aloittamista. )


***

Haluan muistaa entistä Naisjärjestöjen Keskusliiton kunniapuheenjohtajaa, ministeri Helmi Marjatta Väänästä, joka kuoli 16. lokakuuta 2020 97-vuotiaana. Hän oli naisten aseman parantamisen uranuurtajia Suomessa ja Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja lähes kymmenen vuoden ajan. Keskustanaisten puheenjohtajana toiminut Marjatta Väänänen oli pitkäaikainen kansanedustaja ja ministeri useassa hallituksessa. Väänänen tuli mukaan Keskusliiton hallituksen toimintaan jo 1950-luvun alussa edustaen Maalaisliiton Naisjärjestöä, joka oli tuohon aikaan yksi keskusliiton 10 jäsenjärjestöstä. Hän ajoi väsymättä naisten oikeuksia ja heidän saamistaan eduskunta- ja kuntavaaliehdokkaiksi.

Jag vill även minnas och tacka Kvinnoorganisationernas Centralförbunds före detta viceordförande Anita Paulig, som gick bort nu i höstas. Hon påverkade länge i Centralorganisationen och var Finlands svenska Marthaförbunds före detta ordförande.  Anita var uppskattad och uthållig kämpe för kvinnors rättigheter.

***

Kära medlemsorganisationerna,

Bra nyheter är att det finns rekordmånga kandidater för styrelsen! Jag vill tacka er alla för ert mod att ställa upp, samt er hårda arbete för att nå jämställdhet.

Naisjärjestöjen Keskusliiton hallitukseen pyrkii ennätysmäärä ehdokkaita!

(Mukaan kasvavaan joukkoomme on tänä vuonna tullut

Amal ry
Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry
Plan International Suomi
Suomen Somalinaisten Kehitys ry
Quin-Suomi ry – Quin Finland rf
WE in Games ry
Helsingin Demarinaiset ry.
Women in Mining

Lämpimästi tervetuloa mukaan uusille jäsenjärjestöillemme! Onnittelemme myös seuraavia pyöreitä täyttäviä jäsenjärjestöjämme: African Care ry, Business and Professional Women Finland ry, Eurooppanaiset, Nicehearts ry, Perussuomalaiset Naiset ry, Rusetti – Vammaisten naisten valtakunnallinen yhdistys ry, Suomen Keskustanaiset ry, Suomen Nuorten Naisten Kristillisten Yhdistysten Liitto ry, Suomen Voimisteluliitto ry, Tekstiiliopettajaliitto ry, We in Games Finland ry jaWIZO ry.

***

Meissä naisissa on valtava voima vaikuttaa, vaikka kohtaamme vähintään sukupuolemme vuoksi jatkuvaa syrjintää. Muutos tarvitsee taakseen tunteen, että en ole tässä yksin. Juuri tänä aikana, kun fyysiset tapaamiset ovat minimissä ja ihmiskosketus jää nettiyhteyksien varjoon, tarvitsemme yhdessä tekemisen tunnetta enemmän kuin koskaan. Vaikka emme pääse inspiroitumaan, turhautumaan, itkemään ja nauramaan saman katon alle, olemme koko ajan saman tavoitteen takana. Naisjärjestöjen Keskusliiton päämääränä on edelleen sukupuolten tasa-arvoinen asema suomalaisessa yhteiskunnassa ja koko maailmassa.  Ensi vuonna vaikutamme useisiin laajoihin lakiuudistuksiin, jatkamme työtämme naisiin kohdistuvan väkivallan poistamiseksi ja tartumme rohkeasti haastaviinkin aiheisiin. Tämän lisäksi pysähdymme toukokuussa juhlimaan ja antamaan voimaa toinen toisillemme.

2021 on vaikuttamisen, mutta myös juhlan vuosi. Hyvät jäsenjärjestöt, te olette näyttäneet, että yhdessä selviämme mistä vain. Siksi katson luottavaisin mielin tulevaisuuteen ja odotan innolla yhteistyötä juhlavuoden merkeissä!

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.