Hyppää sisältöön

Ministeri Sirkka-Liisa Anttilan kiitospuhe Helsingissä Tanen 50-vuotisjuhlassa pe 28.10.2022

Arvoisa presidentti Tarja Halonen, tasa-arvoministeri Thomas Blomqvist, Tanen puheenjohtaja Jirka Hakala, Hyvä juhlayleisö!

Lämmin kiitos saamastani tasa-arvoasiainneuvottelukunta TANEN tasa-arvon elämäntyöpalkinnosta. Koen tämän suurena kiitoksena 36 vuoden aikana parlamentaarikkona tekemästäni sukupuolten tasa-arvon edistämistyöstä. Olen saanut olla yksi lenkki tässä työssä, jolla esim. tasa-arvolain kiintiöpykälä saatiin läpi eduskunnassa 1990-luvun alussa, vaikka se ei ollut hallituksen esityksenä. Saavutus oli yksi osoitus meidän naisten yli puoluerajojen ulottuvasta erittäin tuloksellisesta yhteistyöstä, yhdessä miesten kanssa kiintiöpykälä lisättiin.

Eräiden naisjärjestöjen valtionavun vakinaistaminen eduskunnan juhlapäätöksenä v. 2007 oli myös tärkeä saavutus. Puhemies Paavo Lipponen sitoutui heti tätä juhlapäätöksen valmistelua viemään eteenpäin. Se päätös on turvannut naisjärjestötoiminnan taloudellisia resursseja. Eduskunnan kuulemisessa tätä tavoitetta pidettiin tervetulleena myös miesten tasa-arvon näkökulmasta katsottuna.

Euroopan Neuvoston parlamentissa 18 vuoden aikana sain olla vaikuttamassa mm.Istanbulin sopimuksen hyväksymiseen.

Yhteisten asioiden hoito on luottamukseen perustuvaa ihmisten yhteistyötä, jolla olemme saavuttaneet tasa-arvoasioissa paljon mutta työtä meillä edelleen riittää.

Pari asiaa mainitakseni: Samapalkkaisuuden edistämisessä sekä naisiin kohdistuvan väkivallan monien eri muotojen ehkäisemisessä pitää myös päästä tuloksiin. Nämä epäkohdat ovat korostuneet viime vuosina niin globaalisti kuin Suomen tasolla.

Lopuksi haluan lausua sydämestäni tulevat kiitokset teille jokaiselle tasa-arvotyössä mukana olleelle toimijalle. Yhdessä me olemme tämän saaneet aikaan!

Kiitän teistä jokaista mukana ollutta erinomaisesta yhteistyöstämme ja aktiivisuudesta. Erityisen lämpimästi muistan TANEN puheenjohtajana toimiessani 01.08.2003-31.08.2007. Tasa-arvoasiainneuvottelukuntaa oli suuri ilo johtaa syystä, että te kaikki olitte itse erittäin osaavia, sitoutuneita ja aktiivisesti  asioita edistävinä loistavia jäseniä ja asiantuntijoita.

Sukupuolten tasa-arvo on oikeudenmukaisuutta, ja demokratiaa, se on ihmisoikeus joka pitää turvata jokaiselle yhdenvertaisesti. TANEN toiminta on perustunut koko historiansa ajan edelläkävijyyteen, rohkeisiin uusien sukupuolten tasa-arvon ja naisten oikeuksien avauksiin, monipuolisiin verkostoihin ja ennakkoluulottomiin asenteisiin. Tästä on hyvä jatkaa. Vahva historia velvoittaa jatkamaan tätä 50 vuoden näkemyksellistä yhteistyötä ja sukupuolten tasa-arvon toimintaa.

SYDÄMELLINEN KIITOS SAAMASTANI TASA-ARVON ELÄMÄNTYÖPALKINNOSTA.

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.