Hyppää sisältöön

Naisjärjestöjen Keskusliiton vuosikokouksen avajaispuhe 11.11.2019

Olette lämpimästi tervetulleita Naisjärjestöjen Keskusliiton vuoden 2019 vuosikokoukseen. 

Hienoa nähdä teitä täällä Fazerilassa näin paljon! Meitä on täällä yli 120 ja hallitukseen on ennätysmäärä ehdokkaita. Haluan kiittää teitä kaikkia rohkeudesta ryhtyä ehdolle sekä siitä työstä, jota jokainen teistä tekee sukupuolten tasa-arvon saavuttamiseksi! 

Ni är varmt välkomna till Kvinnoorganisationernas Centralförbundets årsmöte i 2019. Det är väldigt fint att vi är så många här!

Det finns rekordmånga kandidater för styrelsen. Jag vill tacka er alla om er mod att ställa upp, samt er hårda arbete för att nå jämställdhet. 

Vuosi 2019 on ollut kova rutistus tasa-arvon edistäjille. Yhdessä teidän kanssanne laatimamme ja yksimielisesti hyväksymämme hallitusohjelmatavoitteet 2019-2023 ovat olleet näkyvästi esillä ja monet tavoitteistamme päätyivät hallitusohjelmaan. Liitto vaikutti Suomen EU-puheenjohtajuuden alla Onko EU myös naisten? -hankkeella ja pitämällä tasa-arvonäkökulmaa yllä myös kevään eduskunta- ja europarlamenttivaaleissa. Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -hanke jatkoi tasa-arvon jalkauttamista muun muassa mediaan ja kuntapäätöksentekoon. 

Laadimme yhteistyössä yli 40 järjestön kanssa Peking +25 -kansalaisjärjestöraportin, joka on kattava ja tarpeellinen katsaus Suomen tasa-arvotilaan. 

Tänään nostimme naiset ja ilmastonmuutoksen keskiöön. Ensi vuonna jatkamme sitkeää työtä ja juhlimme 25-vuotiasta Pekingin julistusta ja toimintaohjelmaa. Julistuksen tavoin myös liitto kiinnittää huomion sukupolvien väliseen yhteistyöhön tasa-arvotyössä ja kannustaa nuoria tuomaan äänensä kuuluviin. 

Pekingin julistus ja toimintaohjelma puhuttavat myös siksi, että julistus ei todennäköisesti onnistuisi tällä hetkellä niin kuin se onnistui 1995. Tasa-arvotilanne on monelta osin jäänyt muusta kehityksestä jälkeen maailman mittakaavassa, ja naisten oikeudet kohtaavat selväsanaista vastarintaa. 

Taantumukselliset arvot nousevat Euroopassa ja muissa maanosissa. Puola ja Unkari ovat rajoittaneet naisten oikeuksia ja vaarantaneet demokratian. Muutamat osavaltiot USA:ssa ovat kiristäneet seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksia ja tehneet abortista laittoman jopa raiskauksen tai insestin osalta.

Jopa maissa, jossa on vahva lainsäädäntö tasa-arvon edistämiseksi, naisten oikeuksia rikotaan räikeästi. Espanjassa viisi miestä raiskasi 14-vuotiaan tytön, mutta eivät saaneet tuomiota raiskauksesta. Oikeus katsoi, että kyseessä ei ollut raiskaus, koska tilanteessa ei käytetty väkivaltaa tai uhattu sillä. Uhri oli tiedottomassa tilassa. Suomessa on sama lainsäädäntö: raiskaus ei perustu suostumuksen puutteeseen vaan väkivallan käyttöön tai sen uhkaan. Naisjärjestöjen Keskusliitto vaikutti vahvasti, jotta Suomen hallitusohjelmaan kirjattiin muutos raiskauksen määritelmästä suostumusperustaiseksi. 

21-vuotias Evelyn Hernández tuomittiin 30 vuoden vankeusrangaistukseen abortista vuonna 2017 El Salvadorissa. Vasta tänä vuonna hänet todettiin syyttömäksi todisteiden puuttumisen valossa. Tuomiot ovat käsittämättömiä ja rikkovat naisten perus- ja ihmisoikeuksia. Tämä kertoo siitä, että naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ei käsitellä samalla tavalla kuin muuta väkivaltaa. 

Myös naiset pakolaisleireillä kohtaavat miehiä enemmän seksuaalista hyväksikäyttöä ja väkivaltaa. Perillä turvapaikkamaassa naiset kokevat enemmän syrjintää ja jäävät paitsi väkivallalta suojaavista palveluista, koska he eivät tunne lakia tai pelkäävät oleskeluluvan menettämistä. Vammaiset naiset ovat erityisen suuressa riskissä. Me vaadimme, että Istanbulin sopimuksen toteuttamiseen varataan riittävät resurssit.

Naiset kohtaavat miehiä enemmän vihapuhetta ja naisia kohtaan on enemmän seksismiä ja seksuaalista uhkailua. Vihapuhe ja viharikokset kaventavat naisten sananvapautta. On tärkeää ymmärtää, että vihapuhe on väkivaltaa. Me vaadimme sukupuolen lisäämistä viharikosten määritelmään ja että siitä tehdään rangaistuksen koventamisperuste.

Naisia tarvitaan rauhan saamiseksi ja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Mutta jos naisiin kohdistuvaa vihapuhetta, väkivaltaa ja vainoa ei lopeteta, vaimenee puolen ihmiskunnan ääni.

Me emme anna tämän tapahtua. Meidän ääntämme ei vaimenneta. Juuri vahvat naisjärjestöt vaikuttivat siihen, että Espanjassa harkitaan lainsäädännön uudistamista naisten oikeuksia kunnioittavammaksi. El Salvadorissa ja Espanjassa uhrien takana seisoo tuhansia naisia, eivätkä he hiljene. Euroopassa, Aasiassa ja Amerikassa naisten oikeuksia heikentäviä suunnitelmia vastaan on marssittu miljoonien naisten voimin. Naiset ottavat itselleen valtaa kaikkialla maailmassa ja korottavat ääntään, kun heitä yritetään hiljentää. Naisjärjestöjen työtä tarvitaan aina. Muuten suunta on taaksepäin.

Kvinnors röst kan inte tystas. Kvinnoorganisationer behövs alltid, annars går utvecklingen bakåt. Jämställdhet måste vara en övergripande princip i allt beslutstagandet. 

Me pidämme ääntä epätasa-arvosta, mutta annamme myös selkeät työkalut muutokseen.

Meissä naisjärjestöissä, teissä jäsenjärjestöissä, on paljon asiantuntemusta. Haluamme valjastaa sen käyttöön muun muassa hallituksen tasa-arvo-ohjelman valmistelussa. Tasa-arvon on oltava mukana kaikessa päätöksenteossa. Naisiin kohdistuvan väkivallan raportoijan virka on erittäin tärkeä ja sen toteutumista pitää kiiruhtaa. Toimen on oltava tasa-arvovaltuutetun toimistossa, jolloin mandaattien rooli vahvistuu. Ensi vuonna jatkamme työtämme näiden ja monien muiden tärkeiden aiheiden parissa.

Hyvät jäsenjärjestöt, te mahdollistatte tämän työn. Meille on tärkeää, että te jäsenjärjestöissä viette niin henkilöiden kuin järjestöjen tasolla eteenpäin yhteisesti linjattuja asioita. 

Naisjärjestöjen Keskusliitossa on nyt 60 jäsenjärjestöä ja yli 400 000 jäsentä. Edustamme 15 prosenttia Suomen naisista. Olemme tänä vuonna saaneet uusia jäsenjärjestöjä, tervetuloa tänä vuonna liittyneet Syömishäiriöliitto ja Suomen UN Women! Lämpimät onnittelut 135-vuotiaalle Suomen Naisyhdistykselle, 120-vuotiaalle Marttaliitolle ja Marthaförbundetille, satavuotiaille Kätilöliitolle, Lastentarhaopettajaliitolle ja kansainväliselle Zontalle sekä muille merkkipäiviä viettäville upeille jäsenjärjestöillemme. 

Vi är från olika bakgrunder i olika åldrar. Vi alla bekämpar för jämställdhet och kvinnors rättigheter. Vi har ett klart gemensamt mål: att nå jämställdhet. Ni gör det möjligt att kvinnors röst är stark och oavbruten.

Meissä on eritaustaisia -ja ikäisiä naisten oikeuksien puolesta taistelijoita ja meitä kaikkia yhdistää selkeä tavoite: tasa-arvon toteutuminen. Te teette mahdolliseksi sen, että naisten ääni on vahva ja periksiantamaton. 

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.