Hyppää sisältöön

Naisjärjestöjen Keskusliiton vuosikokouksen avauspuhe Harald Herlin -oppimiskeskuksessa 19.11.2018

Hyvä Naisjärjestöjen Keskusliiton jäsenjärjestöjen väki,

hyvät naiset (ja miehet),

Olette lämpimästi tervetulleita Naisjärjestöjen Keskusliiton vuoden 2018 vuosikokoukseen. Yhteistyökumppaninamme tänä vuonna toimii Aalto-yliopisto. Kiitos, että olette näin suurella joukolla tulleet mukaan samoin kuin kaikesta aktiivisuudestanne tämän vuoden aikana.

Käymme tänään läpi jo tehtyjä toimia ja tavoitteita tulevaan. Olemme toimineet kuluneen vuoden tarkasti yhdessä teidän kanssanne päätettyjä tavoitteita mahdollisimman tarkasti noudattaen.

Aloitimme vuoden 2018 naisjärjestöjen johdon foorumilla ja nostamalla naisten oikeudet esiin presidentinvaalissa. Digitalisaatio tasa-arvokysymyksenä oli yhteisen Naiset digiajassa -hankkeemme ja kevättapahtuman teemana. Tänään aloitimme päivän keskustelutilaisuudella Naiset valtaavat Otaniemen – yliopistot koulutuksen ja työelämän tasa-arvoistajina, jossa teistä valtaosa oli mukana. Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -hanke jatkaa tasa-arvotekojen vahvaa työtä laajan kumppani- ja sidosryhmäjoukon kanssa.

Yhteensä 20 naisjärjestöä on ilmoittautunut mukaan ensi kevään hankkeeseen Onko EU myös naisten?. Ensi vuosi vaalivuotena on monella tapaa vaikuttava. Olemme kanssanne valmistelleet hallitusohjelmatavoitteita eduskuntavaaleihin, valmistaudumme Euroopan parlamentin vaaleihin ja vaikuttamaan Euroopan unionin ja Euroopan neuvoston puheenjohtajakausiin.

Haluamme toimia kaikkien naisten puolesta, ajankohtaisesti ja rohkeasti eteenpäin katsoen. Jatkamme vaikuttamista naisille yhteisiin tärkeisiin asioihin ja päätöksiin, asialinjalla ja faktoihin perustuen.

On tärkeää, että olemme voineet viedä yhteisiä viestejä läpi koko naisjärjestökentän. Se, että kaikki tuntevat mitä tehdään, miten edistetään juuri heidän työtään, meidän elämäämme.

Yksi keskeinen viestimme on ollut: Tasa-arvon takapakki on pysäytettävä! Maailmanlaajuinen naisten oikeuksien takapakki on heijastunut Eurooppaan ja osittain myös Suomeen.

Kuluvaa vuotta on kuvattu naisen vuodeksi, the Year of the Woman. Naisten oikeuksiin puuttuminen Yhdysvalloissa sai naiset kaduille marssimaan, asettumaan vaaleihin ehdolle ja antoivat oman äänensä kuulua kongressivaaleissa. Moninaiset naiset voittivat. Kuitenkin vasta joka 5. kongressin jäsenistä on naisia. On vain oikein valita puolet naisia!

Joskus naisten oikeuksien kehitys tuntuu tuskastuttavan hitaalta. Olemme valmistelleet yhdessä Naisjärjestöjen Keskusliiton hallitusohjelmatavoitteita ensi vuodelle. Tulimme samalla lukeneeksi ensi vuonna 135 vuotta täyttävän jäsenjärjestömme Suomen Naisyhdistyksen tavoitteita vuodelta 1885 ja löysimme tavoitteissa valitettavan monia yhtäläisyyksiä.

Suomen Naisyhdistys ajoi tuolloin mm. seuraavaa, tänäänkin esillä olleesta segregaatiosta: Sama oikeus ja tilaisuus naiselle kuin miehelle saavuttaa sekä yleissivistystä että ammattitietoja; samapalkkaisuudesta: Sama palkka samasta työstä, huolimatta työntekijän sukupuolesta. Samoin esillä olivat edelleen tänäänkin ajankohtaiset alaikäisenä avioituminen ja naisiin kohdistuva väkivalta, tuolloin kirjattuna muotoon naisten pahoin piteleminen ja suuri juoppous.

Me naiset emme voi nyt jättäytyä sivuun. Pidetään huolta, että ensi vuosi on Suomessa naisten vuosi. Tehdään tätä työtä, vaikka se ajoittain olisi vaikeaa ja raskastakin. Pidetään kiinni unelmista, saavutetuista mahdollisuuksista. Ollaan rohkeita ja viedään yhteiskuntaamme eteenpäin. Niin paljon voi maailma muuttua, jos kaikilla naisilla ja tytöillä olisi mahdollisuus kouluttautua ja vaikuttaa oman elämänsä päätöksiin, omaan kohtaloonsa. Verrataan Suomessa tapahtuvaa edistystä tasa-arvon teoissa ja naisten oikeuksien arvomaailmassa muihin Pohjoismaihin ja mennään yhdessä eteenpäin!

Hyvät jäsenjärjestöt,

Meitä ilahduttaa ja työtämme kannattelee päivästä ja viikosta toiseen se työ, jota te teette Naisjärjestöjen Keskusliiton jäsenjärjestöissä. Laaja ja aktiivisesti eri tasoilla toimiva kansalaistoimintaan perustuva naisjärjestöliike on suuri ylpeyden aiheemme niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin.  On meille tärkeää, että te jäsenjärjestöissä viette niin henkilöiden kuin järjestöjen tasolla eteenpäin yhteisesti linjattuja asioita, vaikutatte mahdollisiin epäkohtiin.

Olemme NJKL:ssä käyneet läpi naisjärjestökentän, saaneet tänä vuonna myös uusia jäsenjärjestöjä, yhteensä teitä on 59 jäsenjärjestöä. Tervetuloa tänä vuonna mukaan liittyneet FinnWid – naiset kehitysyhteistyössä ja Sisters in Charge International! Lämpimät onnittelut 100-vuotiaalle Kotitalousopettajien liitolle ja muille merkkipäiviä viettäville upeille jäsenjärjestöillemme.

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.