Naisasiavaikuttajat ja feministit kaikkialta maailmasta kokoontuivat yhteen New Yorkiin kahden viikon ajaksi, kun YK:n Naisten asema -toimikunnan (CSW, the Commission on the Status of Women) 67. sessio kokoontui 6.–17.3.2023. Session teemana oli tällä kertaa innovaatiot ja teknologinen muutos sekä koulutus digiaikana.
Kyseessä oli ensimmäinen kokonaan läsnä pidetty kokous neljän koronavuoden jälkeen, ja tunnelma oli sen mukainen. Mukana on yli 8,700 kansalaisjärjestöosallistujaa ja YK-jäsenvaltioiden viralliset delegaatiot. Eri maiden ministereitä paikan päällä oli toista sataa. Tilaisuus on toiseksi suurin YK-tapahtuma heti yleiskokouksen jälkeen

Suomen delegaatio oli niin ikään historiallisen suuri: kolmisenkymmentä henkilöä. Naisjärjestöjen Keskusliiton delegaatio osallistui kokoukseen sen ensimmäisellä viikolla. Puheenjohtaja Saara-Sofia Sirén, pääsihteeri Terhi Heinilä sekä vaikuttamisen ja kansainvälisten asioiden asiantuntija Merja Kähkönen olivat mukana Suomen delegaatiossa asiantuntijajäseninä.

”Digitaaliset oikeudet ovat naisten oikeuksia.” Näin alkoi YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin puheenvuoro istunnon avajaisissa 6.3.2023. Hän korosti, että sukupuolten tasa-arvossa on kysymys vallasta. Keskeistä on maailman etelän yhdistäminen, tyttöjen ja naisten mukaan ottaminen teknologian kaikille tasoille, ihmisoikeudet ja sukupuolten tasa-arvo. Naisten mukaan tulo teknologiassa hyödyttää kaikkia koko yhteiskunnassa.
Työtä riittääkin tehtäväksi, sillä koronavuodet ja kriisit ovat saaneet sukupuolten tasa-arvon ottamaan takapakkia. Nykyisellä aikataululla YK:n naistenjärjestö UN Women arvioi tasa-arvon olevan 300 vuoden päässä, kun aiempi arvio oli ”vain” reilut sata vuotta. Puheissa toistuikin sanoma siitä, että kehitystä on vauhditettava: emme ole valmiita odottamaan näin kauan.
”Teknologia on keskeistä modernissa elämässämme ja sillä on vahva yhteys naisten turvallisuuteen ja sen lisäämiseen. Meidän tulee sulkea digitaalinen kuilu, varmistaa, että teknologia on kaikkien saavutettavissa ja estettävä naisiin kohdistuva häirintä. Tämä on tehtävä yhdessä ja miesten ja poikien sekä yksityisen sektorin toimijoiden kanssa.” Nämä teemat nosti esiin YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin pääjohtaja Sima Bahous.

Suomen viesti kokouksessa oli selvä: ”Digioikeudet ovat naisten oikeuksia”. Kokouksen kiinnostavinta antia olivat valtioiden virallisten puheenvuorojen ohella lukuisat sivutapahtumat, joita eri maat ja kansalaisjärjestöt pitivät pitkin viikkoa. Tarjonnasta oli runsaudenpulaa, ja usein kiinnostavimmista tapahtumista loppuivat paikat kesken.

Viikko huipentui naistenpäivän jälkeisenä torstaina järjestettyyn kansainväliseen Helvi Sipilä -seminaariin, jonka teemana olivat ihmisoikeudet ja teknologiset innovaatiot. “Sukupuolittunut seksuaalinen väkivalta netissä ei tunne rajoja. Kansainvälistä yhteistyötä ja toimia tarvitaan nyt. Pysyvä muutos voidaan saavuttaa vain eri toimijoiden välisellä yhteistyöllä”, sanoi tasa-arvoministeri Thomas Blomqvist seminaarissa pitämässään puheessa. Tilaisuuden järjestivät yhteistyössä Suomen Akateemisten Naisten liitto, Suomen NNKY-liitto, Suomen UN Women, Nytkis ja Naisjärjestöjen Keskusliitto. Yhteistyökumppanina toimi Suomen YK-edustusto ja YK-suurlähettiläs, Suomen pysyvä edustaja Elina Kalkku. Tilaisuus järjestettiin Suomen YK-edustuston tiloissa.



Viikon aikana lanseerattiin myös Naisjärjestöjen Keskusliiton Afganistanin naisten ääni -raportin englanninkielinen versio. Afganistan-teema oli mukana niin Suomen omassa aamiaistapahtumassa ja suurlähettilään illallisella kuin sivutapahtumassa, jossa puhuivat mm. Georgetown Universityn Melanne Verveer, Ruotsin aiempi pääministeri Margot Wallström ja Afganistanin aiempi parlamentin varapuhemies Fawzia Koofi. Liitosta osallistuivat puheenjohtaja Saara-Sofia Sirén ja pääsihteeri Terhi Heinilä. Liiton raportin voi lukea suomeksi täältä.
Istunnossa oli esillä myös Venäjän käymä hyökkäyssota Ukrainaa vastaan ja sen vaikutukset naisiin Ukrainassa ja maasta pakolaisina lähteneisiin naisiin. Esillä oli myös seksuaalinen hyväksikäyttö ja ihmiskauppa yhtenä nopeimmin kasvavana rikollisuuden muotona. Muuttoliike altistaa ihmiskaupan mahdollisuudelle, jonka uhreista 94 prosenttia on naisia.
Virallisen ohjelman lisäksi viikon erinomaista antia olivat epäviralliset tapaamiset. Liiton edustajat tapasivat pohjoismaisia ja eurooppalaisia naisjärjestökollegoja (mm. European Women’s Lobbyn puheenjohtaja Réka Sáfrány, pääsihteeri Konstantina Vardaramatou ja politiikkatyöstä vastaava Mary Collins) , piti työlounaan Equality Now -järjestön johdon (uusi pääjohtaja Mona Sinha) kanssa, tapasi UN Womenin suomalaisia toimijoita (mm. Päivi Kannisto ja Katja Pehrman) , Suomen YK-suurlähetystön johtoa (suurlähettiläs Elina Kalkku) ja muita kokoukseen osallistuneita. Liiton edustajat tapasivat myös Metan naisten turvallisuudesta vastaavaa johtajaa Cindy Southworthia ja osallistuivat Metan pääkonttorilla järjestettyyn CSW-tilaisuuteen.

Kokousmatkalta tarttui paljon kotiinviemistä. Naisten asema -toimikunnan ja koko viikon antia pureskellaan toimistolla vielä pitkään. Liitto jatkaa vaikuttamista naisten oikeuksiin niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.
Kirjoittajat ja maailmanmatkaajat Merja Kähkönen ja Terhi Heinilä.