Hyppää sisältöön

Seksuaalinen häirintä työpaikoilla – #metoo miten tästä eteenpäin? -keskustelutilaisuuden avauspuheenvuoro 8.3.2019

Rouva Tellervo Koivisto, ministeri Elisabeth Rehn, hyvä juhlaväki,

Toivotan teidät lämpimästi tervetulleiksi Naisjärjestöjen Keskusliiton, tasa-arvoasiain neuvottelukunnan ja Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -hankkeen kansainvälisen naistenpäivän keskustelutilaisuuteen Seksuaalinen häirintä työpaikoilla -# Metoo – Miten tästä eteenpäin?

Haluan onnitella Suomen Naisyhdistystä, joka juhlii tänään kunniakasta 135-vuotismerkkipäiväänsä näissä samoissa tiloissa. Jo vuonna 1884 Suomen Naisyhdistys toimi vaikuttavasti, modernisti ja johti tietä 1900-luvun suffrageteille, naisten täysille poliittisille oikeuksille ja feminismille. Kiitos Suomen Naisyhdistys mahdollisuudesta viettää kansainvälisen naistenpäivän juhlaa kanssanne täällä G18:ssa. Upeaa, että te kaikki olette juhlistamassa tätä tärkeää päivää kanssamme.

Bienvenue Madame Gaëlle Hourriez-Bolatre, la directrisse d’Institut Français de Finlande. Nous sommes vraiment heureux que vous soyez ici!

  • Tervetuloa myös Ranskan Suomen instituutin johtaja Gaëlle Hourriez-Bolatre. On mielenkiintoista kuulla #metoo-liikkeestä ja sen merkityksestä Ranskassa. Kiitos Ranskan instituutille kumppanuudesta tilaisuutemme järjestämisessä.

YK:n kansainvälistä naistenpäivää on juhlittu globaalisti jo yli sata vuotta. Tuona aikana naisten oikeudet ympäri maailman ovat ottaneet lukuisia tärkeitä edistysaskeleita. Äänioikeuden ohella esimerkiksi naisten oikeus päättää omasta kehostaan sekä sukupuolten tasa-arvoiset mahdollisuudet uralla etenemiseen ovat asioita, jotka mielletään nykyään laajalti itsestäänselvyydeksi. Helposti unohtuu, että nämä ja muut tasa-arvotavoitteet on saavutettu naisten määrätietoisella yhteistyöllä ja äänekkäillä vaatimuksilla.

Viime aikoina olemme saaneet nähdä, että tasa-arvon askeleet voivat kulkea myös taaksepäin. Suomi on pudonnut kansainvälisessä vertailussa sukupuolten tasa-arvon kärkikolmikosta muun muassa vallan ja talouden osa-alueilla. Samaan aikaan maailmalla ja myös Euroopassa joudutaan taistelemaan yhä voimakkaammin esimerkiksi naisten oikeudesta omaan kehoonsa, kun abortinvastainen liikehdintä on huolestuttavasti lisääntynyt.

Hyvät ystävät: tasa-arvon takapakki on pysäytettävä. Sekä meillä että maailmalla tarvitaan kunnianhimoista tasa-arvopolitiikkaa, johon päättäjät aidosti sitoutuvat ja näyttävät sen myös teoillaan. Suomessa naisjärjestöillä on ollut ja on tänä päivänä merkittävä rooli naisten oikeuksien eteenpäin viemisessä. Tasa-arvon aika ja paikka on nyt.

Kuten tiedämme, naistenpäivää vietetään kerran vuodessa. Me naiset elämme sukupuolten välisen eriarvoisuuden ja sen vaikutusten kanssa kuitenkin päivittäin. Siksi myös tänään puhutaan aiheesta, joka monen muun asian ohella koskettaa erityisesti meitä naisia ympäri maailman myös niinä päivinä, kun ruusut ja lahjat ovat eilispäivää. Tuo aihe on seksuaalinen häirintä.

Harvassa ovat ne naiset, jotka eivät olisi koskaan joutuneet todistamaan seksuaalista häirintää joko uhrin tai todistajan roolissa. Häirinnän kohteeksi voi joutua niin kadulla, koulussa, kuin töissäkin. Meitä on paljon, ja me vaadimme parempaa: me vaadimme muutosta.

Kaikki muistamme, kuinka #metoo-liike lähti leviämään kulovalkean lailla syksyllä 2017. Miljoonien muiden naisten tapaan myös minä ajattelin tuolloin: vihdoinkin! Vihdoinkin koko muu maailma joutuu heräämään todellisuuteen, joka on ollut meidän arkipäiväämme aina.

#Metoo-liike oli ja on erityisesti naisten vallankumous. Tasa-arvobarometrista 2017 saimme lukea, että suomalaisnaisista 38 prosenttia ja -miehistä 17 prosenttia oli kokenut seksuaalista häirintää edeltävän kahden edeltävän vuoden aikana. Nuorten, alle 35-vuotiaiden naisten kohdalla ongelman laajuus oli omaa luokkaansa, sillä heistä yli puolet (56 prosenttia) oli kokenut häirintää kahden vuoden aikana. Aiempien tutkimusten perusteella tiedetään myös, että transnuorista jopa 70 prosenttia on kokenut häirintää.

Työelämän luvut noudattelevat samaa kaavaa. Palvelualojen ammattiliiton kyselystä ilmeni, että naisista häirintää oli kokenut työssään 45 ja miehistä 16 prosenttia. Vastaavasti akavalaisten liittojen tuoreen selvityksen mukaan korkeakoulutetuista naisista viidesosa oli kohdannut työpaikallaan häirintää edeltävän kahden vuoden aikana, kun miesten vastaava luku oli 7 prosenttia.

Hyvät juhlavieraat,

Toisin kuin usein kuulee toisteltavan, naisjärjestöjen ja naisten näkökulmasta keskustelu seksuaalisesta häirinnästä ei ole ”mennyt yli”. Ei, keskustelu on hädin tuskin alkanut. Suomenruotsalaisen #dammenbrister-liikkeen inspiroimana voi sanoa, että pato seksuaalisen häirinnän ympärillä on vihdoin alkanut murtua. Tähän mennessä käyty julkinen keskustelu on vähitellen avannut suuren yleisön silmät sille, miten laajasta ja vakavasta ilmiöstä on kyse.

Naisjärjestöjen Keskusliitto hyväksyi yksimielisesti hallitusohjelmatavoitteensa Naiset vapaiksi – Tasa-arvo vaatii tekoja vuosille 2019-2023 vuosikokouksessaan marraskuussa 2018. Tavoitteiden takana on 60 jäsenjärjestöämme ja heidän 400 000 jäsentään. Pidämme välttämättömänä, että niin poliittiset päättäjät, koulutuksen ja kasvatuksen ammattilaiset kuin työnantajat toimivat seuraavina vuosina aktiivisesti seksuaalisen häirinnän poistamiseksi. On todellakin aika siirtyä sanoista tekoihin ja varmistaa, että häirinnän suhteen vallitsee nollatoleranssi kaikilla yhteiskunnan aloilla.

Tasa-arvon toteutuminen vaatii sekä resursseja että tekoja. Naisjärjestöjen Keskusliiton ja tasa-arvoasiain neuvottelukunnan Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -hankkeessa on tehty viime vuosina lukemattomia upeita ja konkreettisia tasa-arvotekoja. Häirinnän kitkemiseen ja torjuntaan liittyviä tekoja ovat tehneet muun muassa Suomen Pelialan kehittäjät ja Suomen Palloliitto. Molempien tahojen edustajat kertovat myöhemmin tänään, miten ne ovat asiaan tarttuneet. Odotan innolla kuulevani näistä ja muista tasa-arvoteoista iltapäivän aikana.

Näillä sanoilla vetoan teihin kaikkiin,

Jatketaan yhdessä kamppailua tasa-arvon saavuttamiseksi. Tehdään tasa-arvotekoja, jotka poistavat seksuaalisen häirinnän työpaikoilla.

Voimaannutaan tästä yhteisestä juhlapäivästä, yhdistetään voimamme ja toimitaan entistäkin suuremmalla palolla ja äänellä tasa-arvoisen yhteiskunnan eteen.

Toivotan teille kaikille upeaa ja iloista kansainvälistä naistenpäivää.

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.