Hyppää sisältöön

Suomi meni Afganistaniin naisten vuoksi – mikä on Afganistanin naisten kokemus?

Naisjärjestöjen Keskusliiton Afganistanin naisten ääni – Suomen ja Afganistanin välinen yhteistyö afgaaninaisten silmin -katsaus julkistetaan pyöreän pöydän keskustelussa 25.1.2023. Kutsuvierastilaisuus.

Katsaus tuo ensimmäistä kertaa esille Afganistanin naistenoikeusaktivistien kokemuksia Suomen yhteistyöstä Afganistanissa viimeisten 20 vuoden ajalta. Katsauksen suositukset sekä afgaaninaisvaikuttajien toiveet tulevaisuuden suhteen tarjoavat konkreettisia työkaluja ulkoministeriön rauhanvälitystyön, kehityspolitiikan ja kriisinhallinnan suunnittelulle tulevaisuudessa.

Pyöreän pöydän tilaisuudessa keskustellaan siitä, miten hankkeen tulokset vaikuttavat Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan ja kriisinhallintaan osallistumiseen.

Raporttia varten on haastateltu 30 afgaanivaikuttajaa. Joukossa on poliitikkoja, järjestö- ja ihmisoikeusaktiiveja, naispoliiseja, naistoimittajia sekä oikeuslaitoksen naistuomareita ja -syyttäjiä. Osa haastateltavista on paennut maasta, osa on jäänyt kotimaahansa.

Katsauksen on kirjoittanut toimittaja ja tietokirjailija Katri Merikallio, Naisjärjestöjen Keskusliitto, ja sen on rahoittanut ulkoministeriö.


Ohjelma

Aamukahvit
Tilaisuuden avaus, Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Saara-Sofia Sirén
Puheenvuoro, presidentti Tarja Halonen
Ohjelmapuhe, Afganistanin itsenäisen ihmisoikeuskomission entinen puheenjohtaja Shaharzad Akbar (englanniksi)
Raportin tulokset, toimittaja ja tietokirjailija Katri Merikallio
Raportin suositukset, Naisjärjestöjen Keskusliiton pääsihteeri Terhi Heinilä
Ulkoministeriön puheenvuoro, alivaltiosihteeri Pasi Hellman
Kommenttipuheenvuoroja, journalisti, ihmisoikeuspuolustaja Mahbouba Seraj (englanniksi), Kansainvälisten ihmisoikeusasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja Eva Biaudet, UN Women Suomen toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas
Vapaata keskustelua
Tilaisuuden päätös, tasa-arvosuurlähettiläs Katri Viinikka

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.