Hyppää sisältöön

Terhi Heinilän tervehdys Demarinaisten 16. liittokokoukseen 6.11.2021

Hyvä Sosialidemokraattisten Naisten liittokokousväki, kiitos kutsusta esittää tervehdys Naisjärjestöjen Keskusliiton puolesta! Olemme valtavan iloisia siitä, että Demarinaiset on mukana edistämässä naisten oikeuksia ja sukupuolten tasa-arvoa myös liittomme riveissä.

Demarinaisten työ on Naisjärjestöjen Keskusliiton 110-vuotisen työn ydintä: toimintamme tähtää siihen, että päättäville paikoille saadaan lisää naisia. Naisjärjestöt ovat erityisiä paikkoja kasvaa tähän rooliin: ne antavat turvallisen tilan kasvaa ja verkostoitua poliittiseksi päättäjäksi. Jokainen naisten oikeuksia parantava lakiesitys pohjaa naisten järjestäytymiseen ja yhteistyöhön, jota on tehty ja tehdään vastustuksesta huolimatta. Tästä työstä Demarinaisilla on 120 vuoden kokemus.

Riveistänne ponnistanut pääministeri Sanna Marin on jämäkällä johtamisella tasoittanut tietä seuraavien sukupolvien tytöille ja naisille – myös keskellä maailmanlaajuista kriisiä. Sekä Demarinaisten että Naisjärjestöjen Keskusliiton työ tähtää siihen, että pääministerinainen on jatkossa normaali. Tämä työ on hyvin vauhdissa!

Tällä hetkellä valmistelussa on useita naisjärjestöjen pitkään ajamia hankkeita, kuten seksuaalirikoslain päivittäminen suostumusperustaiseksi, lähestymiskiellon valvonnan tehostaminen, pakkoavioliittojen mitätöintimahdollisuus ja translain uudistus. Kunnianhimoiset hallitus- ja tasa-arvo-ohjelmat antavat hyvän pohjan näille sukupuolten tasa-arvoa vauhdittaville harppauksille.

Mielestämme sähköinen valvonta tulisi ottaa käyttöön säännönmukaisesti lähestymiskiellon rikkomisen yhteydessä. Lapsia tulisi suojella nykyistä paremmin huolto- ja tapaamisoikeuden toteuttamisessa ja lähestymiskiellon hylkäysmaksu 260 euroa tulisi poistaa.

Vihapuhe on naisten poliittisen osallistumisen suurimpia uhkia, joten esitys sukupuolen lisäämisestä rangaistuksen koventamisperusteisiin on oikeasuuntainen askel kohti naisten vapaata yhteiskunnallista osallistumista.

Näkemyksemme mukaan avioliiton kumoaminen ei riitä turvaamaan avioliittoon pakotetun oikeuksia, vaan mahdollistaa hyväksikäytön jatkumisen ja voi pahimmillaan johtaa uhrin korvausvelvollisuuteen hyväksikäyttäjää kohtaan. Uhrilla tulisi olla oikeus pakkoavioliiton mitätöintiin.

Seksuaalirikoslain päivittämisestä on tulossa kuulemistilaisuus viime hetken muutoksista 26.11. Osallistumme tilaisuuteen ja vaikutamme parhaamme mukaan, jotta uudessa laissa aidosti huomioidaan suostumus Ruotsin mallin mukaan.

Suuri kiitos työstänne naisten oikeuksien parantamiseksi ja lämmin kiitos kuluneesta yhteistyöstä! Pidetään tiiviisti yhteyttä ja nähdään Naisjärjestöjen Keskusliiton vuosikokouksessa 15.11. Antoisaa liittokokousta ja hauskaa iltaa!

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.