Hyppää sisältöön

Urheilun palkkatasa-arvo vaatii entistä järeämpiä toimia

Naisjärjestöjen Keskusliitto esittää huolensa siitä, että urheilun palkkatasa-arvo on Suomessa edelleen räikeää. Tuoreen esimerkin urheilun epätasa-arvoisista palkkiokäytännöistä antoi heinäkuussa Tampereella järjestetty Tampereen tennisseuran TATS Open -turnaus. Turnauksessa miesten sarjan voittaja sai 2000 euron palkinnon, kun naisten sarjan voittajan palkinto oli puolet pienempi eli 1000 euroa. Miesten sarjassa osallistujia oli 32, naisten 30. Miesten sarjan voittajan kansainvälinen ranking-sijoitus oli 613 ja naisten sarjan voittajan 532. (Luvut Hbl.fi 26.7.2020.) Palkintosummien suurta eroa ei siis voi perustella esimerkiksi toisen sarjan huonommalla tasolla, vaan käytäntö heijastelee laajempaa yhteiskunnallista ilmiötä, jossa naisten urheilu nähdään vähempiarvoisena kuin miesten.  

Palkkojen ja palkkioiden epätasa-arvo on syvään juurtunut yhteiskunnallinen ilmiö, joka ei rajoitu urheiluun. Urheilun piirissä ilmiö on kuitenkin omaa luokkaansa: Ylen vuonna 2017 tekemän selvityksen mukaan suomalaisen huippu-urheilijanaisen euro on keskimäärin kolme senttiä. Maailmalla nimenomaan tennis on aiemmin näyttänyt esimerkkiä urheilun palkkatasa-arvon airuena. Esimerkiksi Yhdysvaltain avoimessa tennisturnauksessa USA Openissa naisten ja miesten palkintorahat ovat olleet samansuuruiset jo vuodesta 1973 – kiitos huippupelaaja Billie Jean Kingin, joka taisteli asian puolesta.

Vastuu urheilun palkkatasa-arvon saavuttamisesta on kaikilla: niin seurojen johdolla, kaupungeilla kuin valtiolla. Vetoamme Tampereen tennisseuran johtoon, että se päivittäisi turnausten palkkiokäytännöt tasa-arvoisiksi. Kunnilla on tasa-arvolain mukaan vastuu edistää sukupuolten tasa-arvoa tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti. Vetoamme, että myös Tampereen kaupunki kiinnittää jatkossa entistä enemmän huomiota siihen, että kaupungissa toimivien seurojen palkkiokäytännöt ovat tasa-arvoiset. Lisäksi toivomme, että tasa-arvolain noudattamista valvova tasa-arvovaltuutettu ottaisi jatkossakin vahvasti kantaa urheilussa esiintyvään palkkaepätasa-arvoon.

Suomi on ollut edelläkävijä naisten urheilun ja sukupuolten tasa-arvon edistämisessä Euroopan unionissa ja globaalisti. Esimerkistä käyvät Suomen aloitteesta laaditut Euroopan komission suositukset sukupuolten tasa-arvosta urheilussa Gender Equality in Sport – Strategic Actions in 2014–2020. Olemme vakuuttuneita, että Suomi voi toimia urheilun tasa-arvon edistämisen edelläkävijänä myös jatkossa. Tämä vaatii kuitenkin jatkuvia ja konkreettisia tasa-arvotekoja – myös palkkioiden ja palkkojen tasa-arvoa.

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.