Hyppää sisältöön

Endometrioosi vaikuttaa naiseuteen – vastuulliseen tietoon kuuluvat faktat ja luotettavuus

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista endometrioosiviikkoa. Teemaviikon tavoitteena on kannustaa puhumaan avoimesti ja rohkeasti gynekologisesta sairaudesta ja siihen liittyvistä oireista sekä tuoda näkyväksi sitä, miten suurta joukkoa endometrioosi koskettaa. Teemaviikolla jaetaan tietoisuutta endometrioosista, jotta yhä useampi osaisi hakeutua ajoissa hoitoon ja saisi endometrioosiin liittyvät oireet hallintaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Endometrioosin diagnoosiviive on edelleen 6-9 vuotta.

Yksi kymmenestä naisesta sairastaa endometrioosia. Endometrioosi aiheuttaa kroonista kipua, heikentää sitä sairastavan elämänlaatua ja aiheuttaa lapsettomuutta. Endometrioosi on uusiutuva, krooninen sairaus. Lopullista parantavaa hoitoa ei sairauteen ole vielä löytynyt, mutta oireita voidaan hoitaa muun muassa hormonilääkityksellä, tulehduskipulääkkeillä tai leikkauksella. Endometrioosi aiheuttaa yhteiskunnalle vuosittain noin 1,5 miljardin kustannukset, esimerkiksi sairauslomien myötä.

Tietoisuus endometrioosista on lisääntynyt vuosien aikana vuosittaisen kampanjoinnin myötä. Isoimpina haasteina on vuosien aikana ollut vaikenemisen muurin murtaminen sekä yleisen tietoisuuden lisääminen. Tässä työssä Korento ry on vuosien aikana päässyt endometrioosin osalta hienosti eteenpäin ja vaikenemisen muuri saatiin murtumaan muutama vuotta sitten.

Vastuullinen kuukautispuhe on Korento ry:n toiminnan ydintä. Vastuullinen kuukautispuhe on sitä, että puhumme suoraan ja avoimesti kuukautisista. On tärkeää tuoda esiin sitä, että kuukautiset ovat normaali ilmiö ja lisätä samalla tietoa siitä, mikä ei ole normaalia. Vastuullinen kuukautispuhe edellyttää sitä, että nostamme esiin epätyypillisiä oireita. Kuukautisten ei esimerkiksi kuulu tuottaa voimakasta kipua tai olla häiritsevän runsaat. Kivuliaiden, runsaiden, puuttuvien tai muutoin epänormaalien kuukautisten syy on aina selvitettävä, jotta tilannetta voidaan hoitaa asianmukaisesti. Siksi vastuulliseen kuukautispuheen edistämiseen kuuluu myös luotettavan, tosiasioihin pohjautuvan tiedon levittämistä. Avoimuus ja rohkeus on myös osa vastuullista kuukautispuhetta eli erityisesti se, että puhumme sairauksista oikeilla nimillä. On tärkeää, että nuori tietäisi, että hänen oireensa saattavat viitata gynekologisiin sairauksiin kuten endometrioosiin, PCOS:ään tai vulvodyniaan.

Susanna Nikkanen

Järjestökoordinaattori, endometrioosi ja adenomyoosi

Korento ry

Korento ry on yksi Naisjärjestöjen Keskusliiton jäsenjärjestöistä. Endometrioosiviikkoa vietetään kerran vuodessa. 

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.