Hyppää sisältöön

Koronakriisi mittaa Suomen sitoutumisen naisten oikeuksien toteuttamiseen globaalisti

Maailman naiset tarvitsevat meitä nyt. Sukupuolten tasa-arvosta, ihmisoikeuksista ja kestävän kehityksen tavoitteista kiinnipitäminen on erityisen tärkeää kriisin aikana, jolloin poikkeusolot muutenkin pahentavat tilannetta. Aikaa on kulunut vasta viikkoja, mutta Suomessa turvakodit ja muut auttavat puhelimet näkevät poikkeustilanteen toiminnassaan. Ranskassa lähisuhdeväkivalta on lisääntynyt 30 prosenttia. Yhdysvalloissa usea osavaltio on yrittänyt lykätä aborttien tekemistä ei-välttämättöminä toimenpiteinä. Unkarissa demokratiaa ylipäätään kavennettiin huomattavasti. Ja nämä ovat länsimaisia, pääosin vauraita maita.

– Meidän pitää tehdä kaikkemme koronaepidemian estämiseksi kehittyvissä maissa ja kriisialueilla. Pakolaisleireillä koronaviruksen leviäminen olisi katastrofaalista. Tilanne on nyt jo vaikea. Esimerkiksi Syyrian leireillä on valtaosin naisia ja lapsia, sanoo Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet.

Suomi on ulko- ja kehityspolitiikassaan sitoutunut vahvasti sukupuolten tasa-arvon ja naisten oikeuksien edistämiseen. Myös hallitusohjelmassa tasa-arvo on voimakkaasti mukana. Tällaisena aikana näiden sitoumusten merkitys vain kasvaa. Tasa-arvotyön täytyy jatkua täysimääräisenä niin kotimaassa kuin globaalisti.

Kehitysministeri Ville Skinnari on jo tuonut esiin epidemian kielteiset vaikutukset naisiin, kuten seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluiden saatavuuteen, tyttöjen koulunkäyntiin ja naisyrittäjien toimeentuloon. Skinnari myös muistutti, että suomalaiset järjestöt tekevät usein kaikkein haavoittuvimpiin ryhmiin kohdistuvaa kehitysyhteistyötä. Ihmisoikeuksien toteutumisen ja kestävien yhteiskuntien rakentumisen kannalta tämä työ on kullanarvoista. Siitä ei saa leikata nyt.

Naisjärjestöjen Keskusliitto näkee, että osallistuessaan kansainvälisiin koronaviruksen vastaisiin aloitteisiin Suomen tulee painottaa niissä erityisesti tasa-arvonäkökulman huomioimista.  Tällainen aloite on esimerkiksi YK:n lanseerama Trust Fund for COVID19 Response and Recovery, joka tukee matalan ja keskitulotason maiden selviytymistä epidemiasta. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on peräänkuuluttanut kattavan, monenkeskisen ja kansainvälisesti koordinoidun toiminnan tärkeyttä.

Sukupuolten tasa-arvon eteen työskenteleminen on myös sitoutumista kansainväliseen sääntöpohjaiseen järjestelmään. Sukupuolten tasa-arvo on perustavia arvoja niin EU:ssa kuin YK:ssa. EU-puheenjohtajamaana Suomi työskenteli esimerkiksi EU: uuden tasa-arvostrategian luomiseksi. Kriisien aikana järjestelmästä ja sen tavoitteista kiinnipitäminen korostuu.

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.