Hyppää sisältöön

My Body is Mine 21.3.2019. 14. Helvi Sipilä-seminaari.

Suomen naisjärjestöt järjestivät 14. Helvi Sipilä -seminaarin Suomen YK-edustustossa seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksista teemalla My Body is Mine – How free contraception is linked to empowerment and education. Esillä olivat laajasti naisten oikeudet. Maailmassa on laskettu olevan 214 miljoonaa naista, jotka haluaisivat käyttää turvallista ja tehokasta ehkäisyä. Esteenä on usein ehkäisyn kallis hinta, tiedon puute ja tai erilaiset kiellot. Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on mm. sanonut, että Yhdysvalloissa abortin ottaneita naisia tulisi rangaista, ehdottanut muutosta Title X:een, joka voisi estää lain perusteella rahoitusta saavia lääkäreitä ohjaamasta naisia aborttiklinikoille. Presidentti Trump allekirjoitti vuonna 2017 lain, joka sallii osavaltioiden poistaa rahoituksen turvallisia abortteja tekeviltä klinikoilta. Tämä esti myös rahoituksen naisten muuta terveydenhuoltoa, kuten syöpäseulontoja, raskauden ajan tutkimuksia, seksuaalikasvatusta tekeville klinikoille. Samoin 2017 voimaan tuli nk. Global Gag Rule -asetus, joka leikkaa rahoitusta kansainvälisistä perhesuunnittelu- ja lisääntymisterveysohjelmista, mm. kansainvälisen perhesuunnittelujärjestö IPPF:n ja YK:n väestörahasto UNFPA:n työltä. Asetus vaikuttaa paitsi seksuaali- ja lisääntymiskasvatusta antaviin klinikoihin myös mm. malarian, tuberkuloosin ja HIV/AIDS:n hoitoon.

Seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeudet ovat ottaneet takapakkia myös EU:ssa ja sen monessa jäsenvaltiossa.Esimerkiksi Agenda Europe -liike on vahvistunut EU:n sisällä. Liikkeen tavoitteena on ”palauttaa luonnollinen järjestys Eurooppaan”, eli kieltää mm. aborttioikeus, vähemmistöjen oikeudet, avioero, ehkäisy ja seksuaalikasvatus. Vastaavia liikkeitä on Euroopassa lähes 500.

Kaikki tämä on saanut aikaan laajan naisten vastaliikkeen, sen, että naiset lähtivät kaduille ympäri maailmaa. Pelkästään Yhdysvalloissa naisten marsseihin viime vuonna osallistui 5 miljoonaa ihmistä. Yhdysvaltojen kongressivaaleissa marraskuussa 2018 ehdolla oli ennätysmäärä.

Esillä oli Suomessa levinnyt malli ilmaisesta ehkäisystä nuorille. Kätilöliiton puheenjohtaja Marjo Lyyra ja Helsingin kaupungin apulaispormestari Sanna Vesikansa toivat esimerkit Suomesta, siitä kuinka ilmainen ehkäisy ja siihen liittyvä nuorten seksuaalikasvatus ovat mm. vähentäneet aborttien määrää. Kätilöliiton tasa-arvoteko on ollut ilmaisen ehkäisyn vaatiminen Suomen kunnilta nuorille. Helsinki tarjoaa maksuttoman ehkäisyn alle 25- vuotiaille helsinkiläisille ja helsinkiläisten oppilaitosten opiskelijoille.

Paljon riittää seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksissa vielä tehtävää. Senegalissa vaihtoehdot ovat vähissä, sillä abortin tehnyt tyttö voidaan vangita 10 vuodeksi, aviottoman lapsen saanut suljetaan perheen, työn ja opintojen ulkopuolelle. Zimbabwessa tytöt saatetaan pakottaa avioon 12-vuotiaina, mutta alaikäraja ehkäisyn käytölle on 16 vuotta. Työtä siis riittää vielä meille kaikille tehtäväksi.

Seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeudet ovat Suomen kehityspolitiikan ja ihmisoikeuspolitiikan keskeisimpiä prioriteetteja. Uskomme, että SRHR-oikeudet ovat edellytys ihmisoikeuksien toteutumiselle, sillä ne mahdollistavat naisten ja tyttöjen osallistumiseen yhteiskuntaan koko potentiaalillaan. Nämä oikeudet ovat avaintekijä naisten taloudelliselle voimaantumiselle.” Näin päätti tilaisuuden tasa-arvosuurlähettiläs Katri Viinikka.

Tämä 14. Helvi Sipilä -seminaari järjestettiin naisten yhteistyöllä. Mukana olivat jo perinteeksi muodostuneeseen tapaan seuraavat naisjärjestöt: Suomen Akateemisten Naisten Liitto, Suomen NNKY-liitto, Suomen UN Women, Nytkis ja Naisjärjestöjen Keskusliitto. Lämmin kiitos teille kaikille aktiivisille toimijoille. Kiitos ulkoministeriölle ja Suomen YK-edustustolle erinomaisesta yhteistyöstä ja mahdollisuudesta järjestää seminaari YK-edustuston uusissa tiloissa.

Seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeudet oli osallistujia vahvasti kiinnostava teema. Ruotsin sivutapahtuma YK:n päämajassa keräsi satoja osallistujia ja lisäjoukko järjestyksenvalvojia joutui turvallisuussyistä poistamaan salista kaikki, joilla ei ollut istumapaikkaa.

Terhi Heinilä, pääsihteeri, Naisjärjestöjen Keskusliitto

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.