Hyppää sisältöön

Naiskunnanjohtajat kokoontuivat ensimmäistä kertaa

”Helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät auta toisiaan.”, Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Madeleine Albright puuskahti kerran. Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen välttyy varmasti tältä kohtalolta, sillä Suomen naiskunnan- ja kaupunginjohtajat kokoontuivat Vantaalla hänen kutsumanaan. Tarkoituksena on rakentaa oma verkosto johtajien työn tueksi. Kunta-alan naisjohtajien lisäksi tilaisuudessa olivat paikan päällä Naistenjärjestöjen Keskusliiton, tasa-arvoasiain neuvottelukunnan sekä Kuntaliiton edustajat. Viesti on selvä: verkostolle on tilaus olemassa.

Suomen julkishallinnon johdossa ja etenkin kuntasektorilla on vielä matkaa arjen tasa-arvoon. Kuntien työntekijöistä 80 prosenttia on naisia, mutta naisten osuus kunnanjohtajista on edelleen vain 25 prosenttia. Monesti kuulee puhetta, että miehet junailevat edustuspaikkoja ja asemia toinen toisilleen. Naisten ja miesten epätasa-arvo olisi näin ollen naisten toimimattomuuden ja oman verkostoitumattomuuden ansiota. Paikan päällä olleet ovat eri mieltä: me osaamme ja tahdomme toimia. Siksi kokoontumisessa päätettiinkin tehdä verkostosta toimiva ja listattiin tuleviin tapaamisiin käsiteltäviä asioita paljon. Ehdotettiin, että etsimme ratkaisuja yhdessä muun muassa mentorontiin nuorille opiskelijoille, naisten kokemaan väkivaltaan työssä, maahanmuuttajanaisten asemaan ja palkkatasa-arvoon.

Naisen rooli on moninainen, varsinkin johtajana. Minulle elämäni tärkeimpiä rooleja ovat puolison ja äidin roolit, niin kuin varmasti monelle muullekin kollegalleni. Johtajuus ja johtajan rooli tulevat työn kautta ja se vie suuren osan perheemme elämästä. Työni näkyy tutuille ja perheenjäsenilleni varmasti erilaisena, kuin monen muun perheenäidin työ. Lapsilleni se näkyy eniten ajankäytössäni, mahdottoman pitkinä puheluina, ystäväpiiriini ei pääse ihan kuka vain, toiveissani omasta rauhasta kotona ja perheenjäsenetkin asemoidaan yhteisöön äidin työn kautta. Työ on kuitenkin ihanan vaihtelevaa ja älyllisesti haasteellista, siksi myös kollegan tuki ja sparraus ovat paikallaan.

Kokoontuminen oli historiallinen, ensimmäinen lajissaan ja sen tunsi ilmassa. Energia ja halu muuttaa asioita paremmiksi ja toimivammiksi tuleville sukupolville on luja. Paras kannustus onkin oman tyttären arvostus ja palaute. Siksi myös verkostoon mukaan tuleminen on tärkeää. Sitten joskus eläkkeellä, voin selkä suorana ja ryhdikkäänä sanoa tyttärilleni: Tein kaikkeni, jotta teillä on paremmat eväät tasa-arvoiseen työelämään.

Heidi Rämö

Kirjoittaja on Lempäälän kunnanjohtaja, joka osallistui Vantaalla 9.4.2019 järjestettyyn ensimmäiseen naiskunnanjohtajien verkostoitumis- ja vaikuttamistilaisuuteen. Osana Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -hanketta järjestetyn tilaisuuden kutsui koolle Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen yhdessä Naisjärjestöjen Keskusliiton ja tasa-arvoasiain neuvottelukunnan kanssa.

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.