Hyppää sisältöön

Suomen Keskustanaiset ry:n 37. varsinainen Edustajakokous Jyväskylässä 15.-16.6.2019

Helena Aaltonen, hallituksen jäsen, Naisjärjestöjen Keskusliitto

Minulla on ilo tuoda Naisjärjestöjen Keskusliiton tervehdys tänne Keskustanaisten 37. edustajakokoukseen. Toimin Keskusliiton hallituksen jäsenenä. Lämpimät terveiset Naisjärjestöjen Keskusliitosta koko hallitukselta, erityisesti puheenjohtaja Eva Biaudet’lta ja pääsihteeri Terhi Heinilältä. Keskustanaiset on merkittävä naisten oikeuksien puolesta aktiivisesti toimiva Naisjärjestöjen Keskusliiton jäsenjärjestö, jonka kanssa on hienoa saada tehdä yhteistyötä.

Naisjärjestöjen Keskusliitto valmisteli yhteistyössä 60 jäsenjärjestönsä kanssa hallitusohjelmatavoitteet Naiset vapaiksi – Tasa-arvo vaatii tekoja, jotka viime marraskuussa järjestetyssä vuosikokouksessa yksimielisesti hyväksyttiin. Olemme yhteistyössä jäsenjärjestöjen kanssa aktiivisesti vaikuttaneet koko kevään ajan. On merkittävää, että naisjärjestöjen tavoitteet ovat laajasti mukana hallitusohjelmassa. Monia näistä tavoitteista naisjärjestöt ovat ajaneet vuosien ja vuosikymmenten ajan.

Tulevan hallitusohjelman mukaan sukupuolivaikutuksien arviointi sisältyy kaikkien ministeriöiden toimialoille ja budjetointiin. Erityisen tärkeänä Naisjärjestöjen Keskusliitto näkee tulevan hallituksen tasa-arvo-ohjelman, jolla koordinoidaan eri yhteiskunnan osa-alueilla tehtävää tasa-arvotyötä. Naisiin kohdistuvaan väkivaltaan puututaan laatimalla torjuntaohjelma. Hallitus perustaa riippumattoman naisiin kohdistuvan väkivallan raportoijan tehtävän ja huolehtii Istanbulin sopimuksen toimeenpanosta. Naisten oikeudet huomioidaan myös keskeisesti Suomen EU-politiikassa ja ulkopolitiikassa. Tilanne on lupaava. Meidän on toteutettava nyt kirjattuja uudistuksia ripeästi, jotta emme jää tasa-arvokehityksessä jälkeen. Tulemme seuraamaan tarkasti asetettujen tavoitteiden toteuttamista.

Naisia valittiin eduskuntaan ennätykselliset 94. Yhteisellä kampanjoinnilla 101 naista eduskuntaan on ollut vaikutusta. Erityisen ilahduttavaa on se, että naisia nousi hallitukseen peräti 11 ja myös nuoria naisia on mukana hallituksessa. Naisministereistä 6 on alle 35-vuotiaita.

Kampanjoimme kevään aikana myös teemoilla Onko EU myös naisten ja Nainen komissaariksi. On historiallista, että nainen on ensimmäistä kertaa Suomen EU-komissaariehdokkaana. Euroopan parlamentin jäseniksemme valittiin yli puolet naisia. Suomen naisten äänestysprosentti nousi eurovaaleissa.

Naiset saivat hallituksen keskeisiä salkkuja kannettavaksi. Keskustan Katri Kulmuni on ensimmäinen nainen elinkeinoministerinä ja Annika Saarikko ja sijaisenaan Hanna Kosonen, toimivat tiede- ja kulttuuriministerinä. Kiitos erinomaisesta yhteistyössä viime hallituskaudella tasa-arvoministerinä toimineelle Annika Saarikolle. Onnittelemme lämpimästi teitä upeista saavutuksista ja toivotamme onnea tulevaan työhön!

Tällaisesta kehityksestä voivat monet maat vain haaveilla. Viime viikonloppuna järjestetyssä European Women’s Lobbyn kokouksessa Brysselissä Suomi oli keskeisesti esillä kaikille toivoa antavana esimerkkinä naisten oikeuksien huomioimisesta ja naisten pääsystä mukaan keskeisiin tehtäviin.

Haluamme kiittää Keskustanaisia yhteistyöstä yhteisessä kamppailussa naisten oikeuksien puolesta ja tasa-arvon takapakkia vastaan. Näemme tällä hetkellä joka puolella hienoja esimerkkejä siitä, mihin naisjärjestöt yhdessä pystyvät.

Toivotamme teille Keskustanaisille antoisaa ja mielenkiintoista edustajakokousta ja viikonloppua. Jatketaan yhteistyötä ja toimitaan yhteisten tavoitteiden puolesta!

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.