Hyppää sisältöön

Terhi Heinilän tervehdys Naistenkartanon 100-vuotisjuhlassa 25.11.2022

Puheenjohtaja Silja Peippo, toiminnanjohtaja Anna Vuorio, kaikki rakkaat naistenkartanolaiset, hyvä juhlaväki,

Minulla on ilo tuoda Naisjärjestöjen Keskusliiton onnittelutervehdys 100-vuotiaalle Naistenkartanolle.

Naistenkartanon työssä näkyy erityisellä tavalla tyttöjen ja naisten moninaisuuden arvostaminen. Toimintanne vahvistaa naisten arkipäivän hallinnan tunnetta ja tukee naisia positiivisen muutoksen saavuttamisessa. Te puhutte naisten puolesta silloinkin, kun meillä itsellämme on joskus rajalliset mahdollisuudet ja voimavarat puhua omasta puolestamme. Tämän työn tekijöitä ei voi koskaan olla liikaa. Kiitos arvokkaasta työstänne. Naistenkartano loistaa kirkkaana kuin supernova!

Naistenkartanon ja Naisjärjestöjen Keskusliitto ovat tehneet työtä naisten oikeuksien puolesta vuosisadan. Tänä aikana naiset ovat edenneen puolisoidensa holhouksen alaisuudesta ensin presidentiksi ja sitten pääministeriksi. Haasteet ovat kuitenkin edelleen monin paikoin samoja. Palkkatasa-arvo sekä naisiin kohdistuva väkivalta ja syrjintä ovat ongelmia, joiden kanssa esiäitimmekin taistelivat sata vuotta sitten. Naisjärjestöt eivät kuitenkaan ole koskaan tyytyneet perässä kulkijan osaan, vaan ovat ajaneet uudistuksia kovastakin vastarinnasta huolimatta.

Erityisesti populistiset liikkeet ovat viime vuosina vastustaneet naisten oikeuksia. Voidaan puhua maailmanlaajuisesta anti-gender-liikkeestä. Siksi on erityisen tärkeää, että jatkamme yhdessä naisten oikeuksien puolustamista yhtä lujasti kuin ennenkin.

Myös naiset muualla maailmassa tarvitsevat tukea. Siksi haluamme nostaa työssämme esille taisteluita, joita siskomme Iranissa ja Afganistanissa käyvät oikeuksiensa puolesta. Ajatuksemme ovat myös Ukrainan naisten valtavan vaikeassa tilanteessa.

Haluamme palata takaisin perusasioihin. Siitä miten pukeudumme tai käyttäydymme, miten naisten kehoa käytetään tai miten naiset määrittelevät itsensä. Näihin kaikkiin on myös yksi ja sama lääke: naisten vapaus päättää itse. Sitä meidän täytyy tukea, ja se on myös Naisjärjestöjen Keskusliiton ydintehtävä. Tehdään yhdessä työtä niin kauan, kunnes tämä vapaus toteutuu.

Lämmin kiitos upealle Naistenkartanolle kaikesta työstänne naisten oikeuksien eteen, ja kiitos että olette aktiivisesti mukana yhteisessä toiminnassamme.

Te inspiroitte meitä.

Onnea vielä kerran ihanalle ja ainutlaatuiselle 100-vuotiaalle!

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.