Hyppää sisältöön

Tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen kriminalisoitava  

Tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen (FGM) pitää kieltää laissa. Suomi on tällä hetkellä ainoa Pohjoismaa, jossa silpomista ei ole kielletty erillislailla. Orpon hallitusohjelmassa on kirjaus, jonka mukaan tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen ja tyttöjen vieminen ulkomaille silvottaviksi kriminalisoidaan rikoslaissa nykyistä selkeämmin. Hallituksen esitys aiheesta annetaan eduskunnalle kesäkuussa.  

”Suunta on hyvä, mutta asiaa on selvitetty jo vuodesta 2019 asti. Samaan aikaan tuhannet tytöt Suomessa ovat vaarassa joutua silvotuiksi”, muistuttaa Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Saara-Sofia Sirén.

Ihmisoikeusliitto on ehdottanut muutosta, jossa rikoslakiin lisättäisiin tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen kieltävä pykälä. Naisjärjestöjen Keskusliitto kannattaa ehdotusta. Se vastaisi kansainvälisten ihmisoikeussopimusten edellytyksiin ja tunnustaisi silpomisen ihmisoikeusloukkaukseksi. 

Euroopan neuvoston yleissopimus naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta eli Istanbulin sopimuksen artikla 38 velvoittaa kriminalisoimaan tyttöjen sukuelinten silpomisen. Sen kriminalisointia on suositellut YK:n Naisten syrjinnän poistamista käsittelevä komitea ja naisiin kohdistuvan väkivallan asiantuntijaryhmä GREVIO. Lapsen oikeuksien komitea on kehottanut Suomea tehostamaan silpomisen vastaista työtään. Myös EU on sitoutunut siihen mm. tasa-arvo- ja lapsen oikeuksien strategiassaan. 

Tausta 

2019 eduskunnalle luovutettiin kansalaisaloite, jossa ehdotettiin tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen kieltämistä lailla. 

Aloitetta käsitellyt lakivaliokunta katsoi, että tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen rangaistavuutta on tarpeen selkeyttää. Eduskunta päätyi samaan ja edellytti myös, että valtioneuvosto ryhtyy toimenpiteisiin mahdollisimman ripeästi ja antaa lakiehdotukset eduskunnan käsiteltäviksi samalla vaalikaudella. 

Oikeusministeriö asetti 2021 työryhmän valmistelemaan tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen säätämistä rikoslaissa rangaistavaksi nykyistä selkeämmin. Työryhmän mietintö valmistui 2023 ja se ei kannattanut muutoksia rikoslakiin. Nykyisin rikoslaissa sukuelinten silpominen nähdään pahoinpitelynä ja sukuelintä vakavasti vahingoittavat teot taas törkeänä pahoinpitelynä. Asian käsittely keskeytyi. 35 järjestöä, ml. NJKL, allekirjoitti yhteiskannanoton, jossa Suomea vaadittiin kieltämään kaikki tyttöjen sukuelinten silpomisen muodot.  

Mikä silpominen? 

Silpominen eli female genital mutilation (FGM) tarkoittaa toimenpidettä, joka vahingoittaa tai poistaa osin tai kokonaan ulkoiset sukuelimet. Maailmassa on arviolta yli 200 miljoonaa silpomisen läpikäynyttä tyttöä ja naista, Suomessa noin 10 000. Silpomista tehdään yleisimmin Afrikan alueella sekä joissakin Aasian ja Lähi-idän maissa, mutta sitä esiintyy ainakin 92 maassa. 

Silpominen aiheuttaa vakavia fyysisiä ja psyykkisiä haittoja kuten tulehduksia, kipua, vaarallisia synnytyksiä, virtsaamisongelmia, masennusta ja posttraumaattista stressihäiriötä. Silpominen voi johtaa kuolemaan.  

Silpominen liittyy tyttöjen ja naisten seksuaalisuuden kontrollointiin. Sitä voidaan pitää edellytyksenä avioliitolle ja merkkinä tytön kunniallisuudesta. Silpomiseen liittyy myös virheellisiä uskomuksia siitä, että se olisi terveydelle hyväksi. 

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Saara-Sofia Sirén, Naisjärjestöjen Keskusliitto 

[email protected] tai 050 513 2051 

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.