Hyppää sisältöön

Varapuheenjohtaja Tuula Pohjolan tervehdys Naisjärjestöjen Keskusliitolta Soroptimistien 100-vuotisjuhlaan 25.9.2021

Lämpimät onnittelut 100-vuotiaalle Soroptimist Internationalille ja suuri kiitos kutsusta esittää tervehdys Naisjärjestöjen Keskusliitolta! Soroptimistit ovat jo sadan vuoden ajan tehneet naisten ja tyttöjen oikeuksien juhlapuheista käytännön tekoja – 121 maassa. Soroptimistien arvoja tarvitaan aina, mutta pandemian jälkeen ne ovat välttämättömiä. Järjestön sydämessä on vapaaehtoisuuteen ja ystävyyteen pohjaava työ, jolla on kauaskantoiset kansainväliset tavoitteet, mutta joka näkyy naisten arjessa joka päivä. Soroptimistit on vanha mutta toiminnassaan aikaansa edellä oleva järjestö: tasa-arvon ja kestävän kehityksen sitominen yhteen on välttämätöntä, jotta myös tulevaisuuden naisilla ja tytöillä on vapaus vaikuttaa omaan elämäänsä.

Soroptimistien vapaaehtoisuuteen pohjaava arvo näkyi Naisjärjestöjen Keskusliiton 110-vuotiskampanjassa Suomi ilman naisia, jossa järjestö oli mukana ensimmäisten joukossa. Kampanja valtasi keväällä somen tuomalla esiin naisten ja naisjärjestöjen mittavan työn. Naiset hoitivat kriisissäkin leijonanosan hoivasta ja vapaaehtoistyöstä. Viimeistään pandemia on osoittanut, että Suomi ei selviä kriisistä ilman näiden järjestöjen työtä. Tämä aika vain lujittaa naisjärjestöjen tarvetta ja toivottavasti myös yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Sitä tarvitaankin pandemian jälkeen, jotta naisen näkökulma tulee mukaan kaikkeen valtakunnallisesta elvyttämisestä oman kunnan lähipalveluihin. Nyt syksyllä työstetään monia merkittäviä uudistuksia niihin lakeihin, joilla on suora vaikutus naisten ja tyttöjen oikeuksiin Suomessa.

Seksuaalirikoslain päivittäminen suostumusperustaiseksi ja sukupuolen lisääminen viharikosrangaistuksen perusteeksi on tiukasti seurattavia uudistuksia. Myös sovittelun kriittinen arviointi lähisuhdeväkivallassa sekä pakkoavioliittojen mitätöintimahdollisuus ovat naisjärjestöille tärkeitä askelia. Meidän on tärkeää olla hereillä ja vaikuttaa näihin prosesseihin, jotta naisiin kohdistuvaa väkivaltaa saadaan tehokkaasti kitkettyä. Tässä työssä Soroptimistit ovat Suomessakin näyttäneet, mitä käytännössä tarkoittaa naisten puolustaminen.

Soroptimistit kouluttaa, tukee ja voimauttaa naisia matkalla tasavertaisiksi päätöksentekijöiksi ja vaikuttajiksi ympäri maailmaa ja pitkin Suomea. Suomessa soroptimisteja on 53 klubissa Helsingistä Kemijärvelle. Juhlavuoden tervehdykset ovat tuoneet esiin vaikuttavan määrän tienraivaajasoroja sadan vuoden takaa nykyisiin verkostoitumisen mestareihin.

Soroptimisteilla on myös voima ylittää rajoja, oli ne sitten valtioiden, ammattien tai kulttuuritaustojen. Tämä rajojen yli ponnistava yhteistyö on osoittautunut erityisen toimivaksi tasa-arvon edistämisessä. Se on todellisessa koetuksessa aina, kun ääriajattelu puskee naiset marginaaliin ja riistää heiltä oikeuden koulutukseen ja oman kehon päätösvaltaan. Näitä oikeuksia koetellaan myös Euroopassa, vaikka mielessä on kaikilla nyt Afganistan.

Järjestäytynyt, rauhanomainen ja vapaaehtoisuuteen perustuva yhteistyö naisilta naisille on selättänyt esteitä naisten tieltä kerta toisensa jälkeen. Niin käy nytkin. Vaikka syntymäpäiviä vietetään kansainvälisesti kasvavassa epävarmuudessa, yhteistyö ihmisoikeuksien ja naisen aseman parantamiseksi jatkuu taipumatta. Pelkoa ja vihaa lietsovassa maailmassa ystävyyden ja luottamuksen vaaliminen on valinta.

Soroptimistien Suomen yhdistys liittyi Naisjärjestöjen Keskusliittoon lähes 50 vuotta sitten. Se on suuri luottamuksenosoitus työtämme kohtaan. Haluan kiittää siitä suurisydämisestä sitoutumisesta ja aktiivisuudesta, jolla Soroptimistit ovat edistäneet naisten oikeuksia niin Suomessa kuin maailmalla. Minulla Naisjärjestöjen Keskusliiton varapuheenjohtajana on ilo kiittää lämpimästä yhteistyöstä ja tuesta. Ja samalla tuoda pääsihteeri Terhi Heinilän ja puheenjohtaja Eva Biaudet’n sydämelliset onnittelut 100-vuotiaille soroptimisteille!

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.