Hyppää sisältöön

105 vuotta naisten oikeuksien puolesta

Siitä kun Aleksandra Gripenberg perusti Naisjärjestöjen Keskusliiton on kulunut nyt 105 vuotta. Tämän ajan järjestömme sukupolvi toisensa jälkeen on puolustanut naisten oikeuksia ja sukupuolten tasa-arvoa. Toimimme nyt 59 jäsenjärjestön voimin, uusimpana ja meille hyvin arvokkaana jäsenjärjestönämme on Rusetti – Vammaisten naisten valtakunnallinen yhdistys ry. Nostamme maljan 105-vuotiaalle järjestölle ja sen tulevaisuudelle syyskokouksessa 17. marraskuuta. Syyskokous on myös vaalikokous, kun järjestömme neljä hallituspaikkaa on avoinna. Olemme iloisia ja ylpeitä, että yhteensä 10 jäsenjärjestömme edustajaa on ilmoittautunut mukaan näitä paikkoja tavoittelemaan. Kokouksessa hyväksymme yhteisesti laaditut tasa-arvotavoitteet kuntavaaleihin ja vaadimme sukupuolten tasa-arvon lisäämistä valmisteilla olevaan maakuntalakiin. Keskusteluteemanamme on naisten asema globaalissa taloudessa.

Siitä kun Aleksandra Gripenberg perusti Naisjärjestöjen Keskusliiton on kulunut nyt 105 vuotta. Tämän ajan järjestömme sukupolvi toisensa jälkeen on puolustanut naisten oikeuksia ja sukupuolten tasa-arvoa. Toimimme nyt 59 jäsenjärjestön voimin, uusimpana ja meille hyvin arvokkaana jäsenjärjestönämme on Rusetti – Vammaisten naisten valtakunnallinen yhdistys ry. Nostamme maljan 105-vuotiaalle järjestölle ja sen tulevaisuudelle syyskokouksessa 17. marraskuuta. Syyskokous on myös vaalikokous, kun järjestömme neljä hallituspaikkaa on avoinna. Olemme iloisia ja ylpeitä, että yhteensä 10 jäsenjärjestömme edustajaa on ilmoittautunut mukaan näitä paikkoja tavoittelemaan. Kokouksessa hyväksymme yhteisesti laaditut tasa-arvotavoitteet kuntavaaleihin ja vaadimme sukupuolten tasa-arvon lisäämistä valmisteilla olevaan maakuntalakiin. Keskusteluteemanamme on naisten asema globaalissa taloudessa.

100 tasa-arvotekoa valittiin vuoden 2016 tasa-arvoteoksi Tasa-arvopäivillä.Tämä on yhteinen palkintomme, josta kiitos kuuluu jäsenjärjestöillemme, kaikille mukaan lähteneille kumppaneille ja yhä kasvavalle toimijajoukolle tasa-arvotekojen tekijöitä. Järjestämme lähtölaukauksen juhlavuoteen, 100 tasa-arvotekoa –starttitapahtuman, 16. joulukuuta Helsingin kaupungin juhlasalissa. Tuothan mukanasi myös laajat joukkosi. Tule mukaan varmistamaan, että Suomi100 on myös naisten!

Yhdysvaltojen presidentinvaalien lopputulos oli meille valtava pettymys. Lasikatto ei särkynyt, emmekä vuosikausia jatkuneista suurista odotuksistamme huolimatta saaneet nähdä ensimmäistä kertaa naista Yhdysvaltojen presidenttinä. Naista, joka on kokeneista kokenein ja täydellisen valmis tähän vaativaan tehtävään. Naista, joka niin vahvasti ja rohkeasti koko pitkän uransa ajan on ajanut tyttöjen ja naisten oikeuksia ja vähemmistöjen osallistumista yhteiskuntaan. Miten on mahdollista, että maailman tärkeimmäksi poliittiseksi johtajaksi voidaan valita ehdokas, joka on naisia ja vähemmistöjä jatkuvasti solvaava ja vähättelevä? Miten on mahdollista, että myös naiset äänestivät häntä? Miten vaalin tulos vaikuttaa jatkossa yleiseen ilmapiiriin? Onko naisiin kohdistuva vihapuhe jatkossa entistä hyväksytympää tulevan presidentin tapaan? Ja vielä, miten on mahdollista, että vaalin lopputuloksen voi kokea näin henkilökohtaisesti.

Valoa tulevaan ja voimaa työmme jatkamiselle toivat Hillary Clintonin sanat hänen eilen pitämässään vaalin lopputuloksen myöntävässä puheessaan: Jatkakaa taistelua tärkeinä pitämienne asioiden puolesta. Älkää koskaan katuko tekemäänne työtä. Haluan sanoa kaikille pienille tytöille, älkää koskaan epäilkö kuinka arvokkaita ja voimakkaita te olette. Muistakaa, että te ansaitsette jokaisen mahdollisuuden maailmassa tavoitella ja saavuttaa omat unelmanne. Uusia kausia tulee ja lisää työtä tehtäväksi.

Terhi Heinilä, pääsihteeri
Naisjärjestöjen Keskusliitto

 

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.