Hyppää sisältöön

Alaikäisten avioliitot lopetettava myös Suomessa

Suomessa voimassa olevan avioliittolain mukaan oikeusministeriö voi erityisistä syistä antaa alle 18-vuotiaalle luvan avioitua. Oikeusministeriöön on viime vuosina tullut alaikäisten avioliitoista keskimäärin parikymmentä hakemusta vuodessa. Menettely on käytännössä kirjallinen. Lapsiasiavaltuutetun vuonna 2015 antaman lausunnon mukaan Suomessa on vuosina 1995–2014 avioitunut yhteensä 1138 lasta, joista 1034 oli tyttöjä. Tytöistä 27 on ollut 14–15-vuotiaita solmiessaan avioliiton. Oikeusministeriössä on parhaillaan meneillään prosessi, jossa arvioidaan avioliittoa koskevien säännösten uudistamista.

Suomi on sitoutunut YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030:n tavoitteisiin, joiden tavoitteena on mm. lopettaa lapsi- ja pakkoavioliitot sekä naisten sukuelinten silpominen. YK:n lapsen oikeuksien sopimus ja YK:n kaikkinaisen naisten syrjinnän poistamista koskeva yleissopimus (CEDAW) suosittelevat avioliiton ikärajan nostamista 18 vuoteen. Samoin YK:n ihmisoikeusneuvosto kehottaa päätöslauselmassaan heinäkuussa 2016 jäsenmaita toimenpiteisiin lapsiavioliittojen kieltämiseksi.

YK:n väestörahasto UNFPA:n mukaan joka päivä 47 000 tyttöä avioituu alle 18-vuotiaana, osa vain 10-vuotiaina. Lapsiavioliitto loukkaa tyttöjen ihmisoikeuksia ja estää usein koulutukseen pääsyn ja oppimisen, altistaa raskauksille ja äitiyteen sekä lisää riskiä lähisuhdeväkivaltaan. (WHO, 2013.) Tämä pätee myös Suomessa.

Lisätietoja

Puheenjohtaja Eva Biaudet 050 314 0205

Pääsihteeri Terhi Heinilä 040 530 5544

#naisjärjestöt

#tasaarvo100

#girlsnotbrides

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.