Hyppää sisältöön

Aluevaalit tulevat, ja ne ovat tasa-arvovaalit – oletko valmis?

Historian ensimmäiset aluevaalit pidetään 23.1.2022. Se on puolentoista kuukauden päästä – siis aivan pian. Mistä vaaleissa on kyse? 

Hyvinvointialueet perustetaan vihdoin ja viimein maaliin saadun sote-uudistuksen seurauksena. Niille siirtyy vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä. Aluevaaleissa valitaan hyvinvointialueiden ylimmät päättäjät. 

Kyse on siis siitä, missä terveyskeskuksesi sijaitsee, mitä palveluita on tarjolla, kun soitat varataksesi aikaa, mitä apua saat, jos sinä, lapsesi tai ikääntyvä sukulaisesi tarvitsette tukea vaikeaan tilanteeseen, mihin pääset suojaan, jos kohtaat väkivaltaa lähisuhteessa, ja kuinka nopeasti apu tulee paikalle, jos sattuu tulipalo tai liikenneonnettomuus. Asioista, jotka vaikuttavat meistä jokaisen arkeen. 

Mikä sitten tekee aluevaaleista tasa-arvovaalit?

Mikä sitten tekee aluevaaleista tasa-arvovaalit? Ensinnäkin alueista tulee työnantajia koko sote- ja pelastustoimen henkilökunnalle. Sote-alalla työskentelevistä 87 % on naisia – pienipalkkaisia jo entuudestaan, ja nyt koronatilanteen takia erityisen kuormittuneita. Alueilla päätetään heidän palkoistaan ja työoloistaan. 

Sama pätee pelastusalaan, joka sekin on sukupuolittunut, mutta toiseen suuntaan – 88 % työntekijöistä on miehiä. Alalla on tullut esiin monia tasa-arvohaasteita: varusteet ja työtilat eivät sovellu naisille, ja häirintä on yleistä. Sukupuolisilmälaseja tarvitaan päätöksentekoon molemmissa tilanteissa. 

Toiseksi naiset käyttävät leijonaosan julkisen sektorin palveluista. Tarvitaan feminististä näkökulmaa varmistamaan, että kaikenlaiset naiset elämäntilanteesta, iästä, vammaisuudesta, kielestä, ihonväristä, seksuaali- tai sukupuolivähemmistötaustasta tai asuinpaikasta riippumatta saavat niitä palveluita, joita he tarvitsevat. Tämä onnistuu vain, jos naiset moninaisista taustoista tuovat oman näkökulmansa päätöksentekoon. 

Hyvinvointialueita rakennetaan nyt. On kriittistä, että tasa-arvo ja yhdenvertaisuus saadaan mukaan strategioihin heti kättelystä, ja että rahanjaossa huomioidaan oikeudenmukaisesti sukupuolten eri tavalla käyttämät palvelut. Ensimmäisen aluevaltuuston päätöksillä ja sen pystyyn pistämillä rakenteilla on vaikutusta pitkälle tulevaan. 

Me haluamme nähdä ehdolla ja valittuina vähintään puolet naisia.

Naisjärjestöjen Keskusliiton Tasa-arvotekoja alueille! -kampanja nostaa esiin kolme teemaa: terveys ja palvelutpäätöksenteko ja johtaminen; ja naisiin kohdistuva väkivalta. Me haluamme nähdä ehdolla ja valittuina vähintään puolet naisia. Palvelut tulee rakentaa siten, että ne kohtaavat kaikenlaiset naiset. Lähisuhdeväkivallalle on laitettava stoppi ja sitä kohdanneille järjestettävä kokonaisvaltaista tukea. 

Aluevaaleissa päätetään, toteutuvatko nämä tavoitteet. Siksi sinua tarvitaan mukaan juuri nyt. Voisitko asettua ehdolle? Ehdokashakemuksen ehtii jättää 14.12. saakka. Ainakin voit äänestää! Vaalipäivä on sunnuntai 23.1., ja ennakkoäänestys 12.–18.1.2022

Nähdään uurnilla! Ja aluevaltuustossa! 


Merja Kähkönen

Kirjoittaja on Naisjärjestöjen Keskusliiton vaikuttamisen suunnittelija

Blogeissa esitetyt näkökulmat ovat kirjoittajien omia, eivätkä välttämättä vastaa tai edusta Naisjärjestöjen Keskusliiton kantaa.

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.