Hyppää sisältöön

Anti-gender-liike uhkaa tasa-arvoa

Viime vuosien tapahtumien perusteella on valitettavasti todettava, että pitkään jatkunut tasa-arvon ja erityisesti naisten ja tyttöjen oikeuksien kehitys on vaakalaudalla näkyvämpien misogyniaa ja naisvihaa levittävien toimijoiden toimesta. Aikaisemmin tasa-arvon vastustus on ollut enemmänkin ”hiljaista kieltämistä”, mutta sosiaalisen median käytön yleistyessä vastustustaminen on muuttunut äänekkääksi niin ruohonjuuri- kuin korkeallakin poliittisella tasolla. Tämä on uusi ilmiö, joka on noussut esille naisten raivatessa tietään yhä korkeampiin ja aikaisempaa vaikutusvaltaisempiin tehtäviin.

Vanhanaikaisten sukupuoliroolien muuttumista ja naisten aseman vahvistumista pelkäävä anti-gender-liikehdintä pyrkii viemään naisilta ja tytöiltä jo olemassa olevia oikeuksia ja estämään uusien muodostumista. Kyse ei ole vain yhdestä liikkeestä, vaan useista eri äärioikeistoon ja konservatiivisiin yhteisöihin kuuluvasta liikehdinnästä. Anti-gender toimijat perustelevat toimintaansa sillä, että on olemassa perinteiset sukupuoliroolit sekä perhearvot ja niiden muuttaminen tuhoaa yhteiskuntajärjestyksen. He pyrkivät luomaan gender eli tasa-arvoideologiasta vihollisen. Tällainen toiminta ei ainoastaan heikennä tasa-arvon kehitystä vaan myös uhkaa demokratian toteutumista.

Jotta anti-gender-liikehdintään voidaan puuttua, on tärkeää tunnistaa sen toimintatavat, joilla se pyrkii vaikuttamaan. Toimintaa ja kannatusta pystytään rajoittamaan kiinnittämällä entistä enemmän huomiota esimerkiksi naisiin kohdistuvaan vähättelyyn ja vihapuheeseen. 

On surullista huomata, että yhä edelleen tasa-arvon jatkuvaa kehitystä ei voida pitää itsestäänselvyytenä. Anti-gender-liikkeen kaltaiset toimijat ovat keinoja kaihtamatta valmiita hidastamaan ja jopa estämään sen toteutumisen levittämällä väärää tietoa, uhkakuvia, vihapuhetta ja maalittamalla tasa-arvon edistäjiä. Niin absurdilta ja melkeinpä brutaalilta kuin se kuulostaakin, käyttävät he myös ihmisoikeuspuhetta osana strategiaansa, vaikka liike nimenomaan pyrkii rajoittamaan kaikille kuuluvia ihmisoikeuksia.

Huolestuttavaa on se, kun nämä toimijat ovat ikään kuin huomaamatta päässeet mukaan yhä laajemmin politiikkaan ja vaikuttaviin elimiin esimerkiksi Euroopassa ja YK:ssa. Politiikkaan päästessään liikkeen edustajat ovat onnistuneet saamaan paljon tuhoa aikaan. Surullisena esimerkkinä toimii Yhdysvallat, jossa erityisesti naisten jo olemassa olevia terveys- ja sukupuolioikeuksia on alettu rajoittaa kieltämällä oikeus aborttiin.

Jotta anti-gender-liikehdintään voidaan puuttua, on tärkeää tunnistaa sen toimintatavat, joilla se pyrkii vaikuttamaan. Toimintaa ja kannatusta pystytään rajoittamaan kiinnittämällä entistä enemmän huomiota esimerkiksi naisiin kohdistuvaan vähättelyyn ja vihapuheeseen. Tällä tavalla ei-toivottua lopputulosta pystytään torjumaan jo ihan ruohonjuuritasolla. Tasa-arvon kehitys ja erityisesti naisten ja tyttöjen oikeuksien toteutuminen on aina kokenut vastustusta, mutta siitä huolimatta on aina aikaisemminkin onnistuttu ottamaan merkittäviä askeleita oikeaan suuntaan – ja niin käy nytkin.

Elina Pyhtilä

Kirjoittaja on nuori tasa-arvovaikuttaja

Plan Suomi ja Naisjärjestöjen Keskusliitto järjestivät Nuori tasa-arvovaikuttaja -koulutusohjelman kolmatta kertaa syksyllä 2022. Koulutusohjelma tarjoaa nuorille ympäri Suomen mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan, edistää sukupuolten tasa-arvoa sekä suunnitella ja toteuttaa oma tasa-arvoteko.

Blogeissa esitetyt näkökulmat ovat kirjoittajien omia, eivätkä välttämättä vastaa tai edusta Naisjärjestöjen Keskusliiton kantaa.

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.