Hyppää sisältöön

Finlands långsiktiga jämstelldhetsarbete inom idrotten får erkännande – Terhi Heinilä från Kvinnoorganisationernas Centralförbund vald till EU-kommissionens högnivågrupp för idrott

Kvinnoorganisationernas Centralförbunds generalsekreterare Terhi Heinilä har valts till Europeiska kommissionens högnivågrupp för idrott. Gruppen har i uppgift att utarbeta en jämställdhetsstrategi för idrotten inom Europeiska unionen. I sina mål för detta arbete framhåller Europeiska kommissionen framför allt kvinnornas deltagande på olika nivåer inom idrotten, kvinnorna som tränare, kvinnornas delaktighet i beslutsfattandet, idrottens mediesynlighet och våldet mot kvinnor inom idrotten. Högnivågruppen ger förslag till Europeiska kommissionen, EU:s medlemsstater och idrottsrörelsen. Europeiska kommissionen berättar att 15 erfarna och uppskattade personer valdes till gruppen bland 81 sökande.

”För mig är valet ett erkännande för den finländska idrottens långsiktiga jämställdhetsarbete och idrottspolitiska prioriteringar. Samtidigt är det ett tack till dem som arbetat ihärdigt för en större jämställdhet inom idrotten och till det nationella och internationella nätverksarbetet. Vi har bidragit till att Europeiska kommissionen fortsätter arbeta för jämställdhet inom idrotten. Det här blir en fortsättning på det initiativ och det arbete som gjordes under Finlands IWG-ordförandeskap för att utarbeta en jämställdhetsstrategi för idrotten inom EU 2014–2020. Till exempel antalet kvinnor på ledande poster inom idrotten har på många sätt stampat på stället, även om enstaka framsteg lyckligtvis har gjorts. Det är en fantastisk nyhet att jämställdhetsarbetet fortsätter via samarbete mellan påverkare på högsta nivå. Jag hoppas på ett omfattande nationellt samarbete”, säger generalsekreteraren Heinilä.

”Jag vill sända ett varmt tack för stödet under ansökningsprocessen till Kvinnoorganisationernas Centralförbunds ordförande Eva Biaudet, till IWG-ordföranden 2010–2014 Raija Mattila, till den europeiska idrottsorganisationen ENGSO:s hedersordförande Birgitta Kervinen och till EU-parlamentarikern, Marttaliittos ordförande Sirpa Pietikäinen.

”Jag är otroligt stolt över att en ledande finländsk expert på jämställdhetspolitik, Kvinnoorganisationernas Centralförbunds generalsekreterare Terhi Heinilä, har utvalts att ta fram EU:s jämställdhetsstrategi för idrotten. Det pågår för tillfället en brytningsfas i idrottsvärlden, då kvinnor som idrottare banar mer utrymme och synlighet. Det är på tiden att strukturerna och finansieringen skärskådas och omarbetas så att ingen könsdiskriminering längre förekommer! Idrotten bör vara en trygg miljö för alla, oberoende av om det gäller fritidsaktiviteter eller tävlingsidrott på högsta nivå. EU:s människorättsvärderingar och jämställdhetspolitik är verkliga endast om de känns verkliga i varje individs liv,” säger Kvinnoorganisationernas Centralförbunds ordförande, riksdagsledamot Eva Biaudet

I EU-kommissionens högnivågrupp ingår också bl.a. medlemmen av internationella olympiska kommitténs (IOK), OS-medaljören i fäktning Claudia Bokel från Tyskland, internationella triathlonförbundets ordförande, IOK-medlemmen Marisol Casado från Spanien, Irlands olympiska kommittés ordförande, ordföranden för de europeiska olympiska kommittéernas (EOC) jämställdhetskommitté Sarah Keane, tidigare EU-parlamentarikern, tidigare handbollsproffset Bogdan Wenta från Polen, tidigare EU-parlamentarikern och medlemmen i kommittén för kvinnors rättigheter Emine Bozkurt, internationella studieförbundets vice generalsekreterare Kole Gjeloshaj från Belgien, landslagsfotbollsspelaren Sarah Gregorius från Nya Zeeland, som gjort nästan 40 mål på sina 100 landskamper och bl.a. ingick i öppningselvan i VM 2019, tidigare tennisproffset och OS-medaljören i tennis Dominique Monami från Belgien och europeiska landhockeyförbundets ordförande Marijke Fleuren från Nederländerna. The European Commission establishes a High Level Group composed of 15 experts in the field of gender equality in sport

Nationell debatt om jämställdheten inom idrotten

Kvinnoorganisationernas Centralförbund, Helsingfors stad och Yle Urheilu ordnar ett webbinarium om jämställdhet inom idrotten under rubriken Tehdään enemmän, tehdään paremmin tisdagen den 16 februari 2021 kl. 9–11. Målet är att engagera den finländska idrottsledningen att arbeta för jämställdhet i synnerhet i beslutfattandet inom idrotten. Debatten modereras av Yle Urheilu och bland talarna finns bl.a. idrottsminister Annika Saarikko, jämställdhetsminister Thomas Blomqvist och biträdande borgmästare Nasima Razmyar.

Du kan anmäla dig till evenemanget här.

Kvinnoorganisationernas Centralförbunds generalsekreterare Terhi Heinilä har bl.a. varit generalsekreterare för det internationella kvinnoidrottsnätverket IWG 2010–2014. Finlands IWG-ordförandeskap kulminerade i den sjätte internationella IWG-konferensen, som antog deklarationen Brighton plus Helsinki och rekommendationer för främjande av kvinnoidrott. Deklarationen har ratificerats av nästan 600 internationella idrottsorganisationer och andra parter. Konferensens rekommendationer stöddes också av bl.a. IOK:s ordförande Thomas Bach och internationella paralympiska kommitténs ordförande Sir Philip Craven, som båda deltog i konferensen. På IWG-konferensen i Helsingfors lade kommissionären Androulla Vassiliou, med ansvar för idrottsfrågor, fram EU:s jämställdhetsstrategiska rekommendationer som sammanställts för första gången på initiativ av IWG. Undervisnings- och kulturministeriet tilldelade generalsekreteraren Terhi Heinilä Piikkarit-priset 2019 för ett aktningsvärt arbete för jämställdhet inom idrotten under flera årtionden och för ett föredömligt internationellt samarbete. Priset delades ut av idrottsminister Hanna Kosonen.

Kvinnoorganisationernas Centralförbund är en paraplyorganisation för kvinnoorganisationer som verkar för att främja jämställdhet. Förbundet har 67 medlemsorganisationer med sammanlagt mer än 400 000 medlemmar. Centralförbundet arbetar för att främja kvinnors rättigheter, jämställdhet mellan könen samt flickors och kvinnors mänskliga rättigheter i samarbete med sina medlemsorganisationer.

Mer information:

Eva Biaudet, ordförande
Terhi Heinilä, generalsekreterare, [email protected], tfn. 040 5305544

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.