Hyppää sisältöön

Kestävän turvallisuuden rakentamiseen tarvitaan tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia

Naisjärjestöjen Keskusliitto paheksuu Turkin syyttäjän vaatimusta maan suurimman naisjärjestön toiminnan lopettamisesta. Naismurhia vastaan toimiva We Will Stop Femicide Platform -järjestö sai viime vuonna työstään Suomen valtioneuvoston kansainvälisen IGEP-tasa-arvopalkinnon. Järjestön arvion mukaan Turkissa tapettiin viime vuonna 416 naista sukupuolensa takia. The Guardian kertoi järjestöä vastaan nostetusta kanteesta torstaina.

”Turkin valtion pyrkimyksessä sulkea naismurhia vastaan menestyksekkäästi toiminut järjestö ei ole kyse mistään muusta kuin naisvihasta. Sulkemista on perusteltu sillä, että järjestö toimi moraalittomasti ”rikkoen perherakennetta”. Tämä viittaa siihen, että vaatimuksen taustalla on tasa-arvoa ja naisten ihmisoikeuksia vastustava ns. anti-gender-liikehdintä. Turkin vetäytyminen lähisuhdeväkivaltaa vastustavasta Istanbulin sopimuksesta liittyy samaan ilmiöön. Kehitys on äärimmäisen huolestuttavaa”, huomauttaa Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Saara-Sofia Sirén.

Autoritääristen maiden pyrkimys kaventaa tasa-arvoa ja naisten oikeuksia on viime vuosina saanut jatkuvasti enemmän jalansijaa. Turkin lisäksi vanhoillisen politiikan vahvistumisesta entisestään näkyy selkeitä esimerkkejä muun muassa Venäjällä, Puolassa ja Unkarissa. Kaikissa näissä maissa naisten oikeudet, kuten oikeus turvalliseen aborttiin, sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet ovat koetuksella autoritäärisyyden, vanhoillisuuden ja anti-gender-liikehdinnän nousun seurauksena.

”Vladimir Putinin pitkään harjoittama ihmisoikeuksien kaventaminen on keskeisesti mahdollistanut Venäjän brutaalin sodan Ukrainassa. Venäjän aggression myötä Suomi hakee parhaillaan uusia turvallisuuspoliittisia ratkaisuja. Samalla on tärkeä muistaa, että turvallisuutta ei voi rakentaa vain sotilaallisen puolustuksen kautta. Naisten oikeuksien ja ihmisoikeusaktivistien puolustaminen ovat keino rakentaa pysyvää vakautta ja niitä on jatkettava”, Sirén vaatii.

Naisjärjestöjen Keskusliitto muistuttaa, että tasa-arvo ja pysyvä rauha kytkeytyvät yhteen. Ei ole sattumaa, että maailman demokraattisimmat ja tasa-arvoisimmat maat ovat myös maailman vakaimpia. Kestävää yhteiskuntaa ja rauhaa ei ole mahdollista rakentaa ilman ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa.

Naisjärjestöjen Keskusliitto – Kvinnoorganisationernas Centralförbund ry

Saara-Sofia Sirén, puheenjohtaja
Terhi Heinilä, pääsihteeri

Lisätietoja:

Saara-Sofia Sirén, puheenjohtaja, Naisjärjestöjen Keskusliitto, puh. 050 5132 051, [email protected]
Terhi Heinilä, pääsihteeri, Naisjärjestöjen Keskusliitto, 040 530 5544, [email protected]
Merja Kähkönen, vaikuttamisen suunnittelija, Naisjärjestöjen Keskusliitto, puh. 050 546 6688, [email protected]

Naisjärjestöjen Keskusliitto – Kvinnoorganisationernas Centralförbund ry on vuonna 1911 perustettu sukupuolten tasa-arvoa edistävien naisjärjestöjen kattojärjestö, johon kuuluu 72 jäsenjärjestöä ja yhteensä noin 400 000 jäsentä. Naisjärjestöjen Keskusliiton tavoitteena on naisten aseman, sukupuolten tasa-arvon ja tyttöjen ja naisten oikeuksien edistäminen.

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.