Hyppää sisältöön

Kuka muistaa vielä tasa-arvon mallimaan?

YK:n naisten asema -toimikunnan istunto CSW62 jatkuu tällä hetkellä toista viikkoa YK:n päämajassa New Yorkissa. CSW (Commission on the Status of Women) on YK:n toiseksi suurin vuosittainen kokous. Mukana ovat lähes kaikki maailman maat aina Pohjois-Koreaa myöten. Istunnon pääteemana on maaseudun naiset ja seurantateemana ICT, media ja naiset. Naisjärjestöjen Keskusliitolla oli mahdollisuus osallistua ensimmäiseen viikkoon ministeri Annika Saarikon johtaman Suomen-delegaation mukana. Suomesta oli mukana yhteensä 30 osallistujaa ja siten suurta kiinnostusta. Olimme mukana paitsi aktiivisina osallistujina myös puhujina ja tilaisuuksien järjestäjinä. Suomi neuvottelee ansiokkaasti osana EU:ta CSW-päätöslauselmasta.

Kansainvälinen huomio naisten oikeuksien edistämisestä voi lipua kuitenkin Suomelta ohi. Feminismin kannattajaksi etujoukkoihin ilmoittautuneet maat keräsivät naisten oikeuksien uudistuksilla, voimakkaalla retoriikalla ja tarkasti rakennetuilla tilaisuuksilla laajaa huomiota ja suuria yleisöjä. ”Ranska on takaisin, La France est de retour”, julisti Ranskan valtiosihteeri presidentti Emmanuel Macronin tapaan. Kanada toi pääministeri Justin Trudeaun feministisen hallituksen terveiset ja kertoi koko maan talousarvion sukupuolivaikutusten arvioinnista. Kun Norja järjesti 500 osallistujan keskustelun seksuaalisesta häirinnästä, #metoo’sta voimakkaan ja vaikuttavan avauspuheenvuoron käytti näyttelijä-aktivisti Sienna Miller. Ruotsi toi taitavasti viestiä feministisestä ulkopolitiikasta ja nosti vahvasti esiin hyvinvointiyhteiskuntaansa vuoropuhelulla maansa naisjärjestöjen kattojärjestön, Sveriges Kvinnolobbyn, kanssa. Iso-Britannia hehkutti 100-vuotista naisten äänioikeutta, vaikka vuonna 1918 saivat äänestää vain yli 30-vuotiaat omaisuutta omistavat naiset. Australia esitteli täydelle salille toimiaan työn ja perheen yhteensovittamiseksi. Ruotsi, Norja ja Kanada korostivat kaikissa mahdollisissa puheenvuoroissa 50/50-hallituksiaan. Malta on muuttamassa valtionhallinnon lomakkeet kattamaan muunsukupuoliset eikä vaadi jatkossa vastasyntyneiltä sukupuolen määritystä.

Pohjoismaiset naisjärjestöt olivat monesta asiasta toista mieltä sukupuolten tasa-arvon kehityksestä maissaan. Islanti kertoi käärmeen majailevan myös tasa-arvon paratiisimaassa, jossa naisten palkka on tällä hetkellä vain 70 prosenttia miesten palkasta. Uudelle laille samapalkkaisuudesta on siis käyttöä. Samoin Islannissa on selvitetty, että pojat katsovat jatkuvasti enemmän väkivaltaistuvaa pornoa, vain yksi neljäsosa nuorista miehistä ei kerro katsovansa sitä paljoa. Sukupuolten tasa-arvon epäkohtia on jokaisessa Pohjoismaassa.

Sukupuolten tasa-arvo ja naisten oikeudet ovat olleet vahva vientituotteemme maailmalle ja se, mistä Suomi tunnetaan. Mahdollisuus kansainvälisen näkyvyyteen naisten oikeuksia edistämällä ja niistä viestimällä on selvästi huomattu myös muualla. Meidän tulee huolehtia, että teemme sellaisia päätöksiä, joista voimme olla maailmalla ylpeitä. On tärkeää, että seuraavassa hallituksessa on naisia ja miehiä saman verran – myös hallituksen avainpaikoilla –että perhevapaat uudistetaan ja samapalkkaisuutta edistetään systemaattisesti. On tärkeää, että suostumuksen puute lisätään rikoslakiin raiskauksen tunnusmerkistöön ja että lapsiavioliittoa ei voi solmia enää oikeusministeriön myöntämällä erivapaudella. Meidän täytyy myös jatkaa tasa-arvotekojen tekemistä. Näitä viestejä on helppo viedä maailmalle ja olla niistä ylpeitä.

Muut Pohjoismaat näyttävät osaamista näkyvyydessä myös tasa-arvon saralla. Suomi toimii kansainvälisesti omalla vahvalla mutta eleettömällä tyylillään. Voisimme kuitenkin ottaa oppia muilta paitsi tasa-arvon edistämisessä myös näkyvyyden saamisessa, kokemusten jakamisessa ja markkinoinnissa, edistysaskelista iloisesti kertoen, vaikkakin toki totuudessa pysyen. Tässä työssä myös me naisjärjestöt haluamme olla mukana. Emmehän halua luovuttaa tasa-arvon mallimaan mainetta maailman muille paratiisimaille.

Terhi Heinilä, pääsihteeri

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.