Ulkoasiainministeriö
Oikeuspalvelu (OIK-40) 22.1.2010
PL 411
00023 Valtioneuvosto
Viite: HEL7848-30
Naisjärjestöjen Keskusliiton lausunto:
EN; luonnos naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja niiden vastaista toimintaa koskevaksi yleissopimukseksi
Ulkoasiainministeriö on pyytänyt Naisjärjestöjen Keskusliitto – Kvinnoorganisationernas Centralförbund ry:n lausuntoa luonnoksesta Euroopan neuvoston yleissopimukseksi naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja niiden vastaisesta toiminnasta.
Naisjärjestöjen Keskusliitto kiittää lausuntopyynnöstä ja toteaa yleisesti tyytyväisyytensä luonnokseen. Sopimus nostaa esille myös ehkäisyn, koulutuksen ja palvelujen tarjoamisen rikosoikeudellisten keinojen ohella.
Sukupuolisensitiivinen ihmisoikeusnäkökulma täydentää tähänastista rikoslainsäädäntöön keskittynyttä normistoa. Suomen osalta tosin rikosoikeudellistakin sääntelyä tulisi vielä muuttaa sopimuksen ratifioinnin myötä nykyvaatimuksia vastaavaksi.
Sopimusluonnos noudattaa yleislinjoiltaan aikaisempia kansainvälisiä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisi velvoitteita ja suosituksia (esim. CEDAW yleissuositus 19). Sopimuksessa huomioidaan kattavasti eri väkivallan muodot ja se kattaa naisten koko elämänkaaren.
Suomessa valmistellaan paraikaa kansallista naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista toimintaohjelmaa. Olisi toivottavaa, että ohjelman muotoilussa ennakoitaisiin ja huomioitaisiin EN:n sopimuksen vaatimukset, joihin kuuluu mm. riittävästi resursoitu, koordinoiva kansallinen toimielin, joka valvoo ja seuraa sopimuksen toteutumista.
Eri osa-alueiden osalta Naisjärjestöjen Keskusliitto haluaa kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin:
- Ennaltaehkäisy ja koulutuksen järjestäminen lapsista ammattilaisiin on välttämätöntä asenteiden muuttamiseksi ja uhrien tarpeiden ymmärtämiseksi.
- Sopimus korostaa, että väkivallan tekijöille tarkoitettujen ohjelmien tärkein tavoite on varmistaa uhrien turvallisuus.
- Sopimus velvoittaa myös uhrien palvelujen hyvään saatavuuteen ja ns. yhden luukun -malliin pidemmällä aikavälillä.
- Palvelujärjestelmässä on huomioitava erityisryhmät. Esim. Suomen osalta seksuaalisen väkivallan uhrien palvelut tulee taata koko maassa. Myös vähemmistöryhmien naisten tarpeisiin pitää kiinnittää huomiota.
- Sopimus edellyttää Suomen rikoslain uudistamista ja esimerkiksi uusia säännöksiä, mm. vainoaminen (stalking) ja seksuaalisen häirinnän kriminalisoinnin.
- Sopimus velvoittaa Suomea seksuaalirikosten osalta muuttamaan raiskauksen tunnusmerkistöä siten, että suostumuksen puute on ratkaiseva tekijä, ei pakottaminen. Pakottamisen on nykyisin katsottu sisältävän fyysistä väkivaltaa, mikä ei vastaa nykyistä eurooppalaista käsitystä raiskauksesta.
NAISJÄRJESTÖJEN KESKUSLIITTO – KVINNOORGANISATIONERNAS CENTRALFÖRBUND RY
Leena Ruusuvuori
pääsihteeri