Hyppää sisältöön

Lounasta vai siteitä

Me suomalaiset haluamme nähdä itsemme pääasiassa hyvin tasa-arvoisena kansana. Välillä tämä ajattelutapa on puutteellinen, eikä tarvitse olla äärifeministi sen huomatakseen. Muun muassa kuukautisköyhyys on arkipäivää monelle suomalaiselle.

Keskimäärin menstruoivalla ihmisellä on kuukautisia 450–480 kertaa elämänsä aikana, ja niistä jokaiseen kuluu tarvikehankintoihin noin 5–10 euroa. Nämä kulut kasaantuvat huomattavan suuriksi etenkin talouksissa, joissa kuukautistuotteita tarvitsee useampi henkilö. Myös opiskelijoilla kuukautiset aiheuttavat taloudellista ahdinkoa. Yksin asuvalla köyhällä opiskelijalla on monesti jo valmiiksi vaikeuksia maksaa päivittäisiä peruskustannuksia, ja kuukautistuotteiden korkeat hinnat vievät vain ojasta allikkoon.

Tällä hetkellä kuukautissuojista verotetaan 24 %, vaikka varmasti jokainen ymmärtää, että nämä tuotteet ovat aivan välttämättömiä. Siksi niiden verotuksen tulisikin olla enintään 10 %, niin kuin muut apteekista saatavat terveystuotteet. Elintarvikkeet kuuluvat tällä hetkellä 14 prosentin arvonlisäveron piiriin. EU-direktiivi mahdollistaa tällaisen verotusmuutoksen, ja Iso-Britanniassa ja Ranskassa onkin siirretty kuukautistuotteet alennettuun verokantaan. Skotlannissa kansalaiset saavat nämä hygieniatarvikkeet täysin veloituksetta.

Tällä hetkellä kuukautissuojista verotetaan 24 %, vaikka varmasti jokainen ymmärtää, että nämä tuotteet ovat aivan välttämättömiä. Siksi niiden verotuksen tulisikin olla enintään 10 %, niin kuin muut apteekista saatavat terveystuotteet.

Aina verojen huojentaminenkaan ei ole riittävää, joten olisi tärkeää, että ilmaisia kuukautissuojia olisi tarjolla niitä tarvitseville. Suojia voisi löytyä esimerkiksi koulujen ja julkisten paikkojen WC-tiloista, terveyskeskuksista sekä ruoka-avuista. Tällaista apua voidaan toteuttaa myös kuntatasolla.

Jokaisen menstruoivan kuukautiset ovat erilaiset, eivätkä kaikki kuukautisvälineet sovi erilaisille kehoille. Jokaisella tulee siis olla oikeus valita, minkä typpistä suojaa käyttää. Verovähennyksen tapauksessa olisi siis tärkeää, että kevennys koskisi niin kertakäyttöisiä hygieniatuotteita, kuten siteitä ja tamponeita, kuin uudelleenkäytettäviäkin vaihtoehtoja.

Puuttumalla kuukautistarvikkeiden hintatasoon lievennetään nimenomaan kuukautisista kärsiville koituvaa kulurasitetta, ja täten edesautetaan samanlaisia lähtökohtia jokaiselle. Kenenkään ei pitäisi joutua pohtimaan kaupassa, ostaako seuraavalle päivälle lounasta vai käyttääkö rahat sen sijaan kuukautissuojiin voidakseen mennä töihin tai kouluun.

Rosa Ihalainen

Kirjoittaja on nuori tasa-arvovaikuttaja, 19-vuotias jyväskyläläinen opiskelija

Plan Suomi ja Naisjärjestöjen Keskusliitto järjestivät Nuori tasa-arvovaikuttaja -koulutusohjelman kolmatta kertaa syksyllä 2022. Koulutusohjelma tarjoaa nuorille ympäri Suomen mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan, edistää sukupuolten tasa-arvoa sekä suunnitella ja toteuttaa oma tasa-arvoteko.

Blogeissa esitetyt näkökulmat ovat kirjoittajien omia, eivätkä välttämättä vastaa tai edusta Naisjärjestöjen Keskusliiton kantaa.

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.