Hyppää sisältöön

“Maailma tarvitsee uuden naisten asemaa käsittelevän maailmankonferenssin” – Naisjärjestöjen tiivis yhteistyö yli kansallisten rajojen sai kannatusta juhlaseminaarissa

“Maailman johtajat julistavat jatkuvasti sitoutumistaan sukupuolten tasa-arvon edistämiseen. Afganistanin tilanne testaa tämän lupauksen täyttämisen”, sanoi Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet Naisjärjestöjen Keskusliiton Naisjärjestöjen Suomi -110-vuotisjuhlatilaisuudessa 24.9.2021 Hanasaaren kulttuurikeskuksessa.

Tilaisuudessa keskiöön nousivat naisjärjestötyön tärkeys niin kansallisella, pohjoismaisella, EU:n kuin globaalillakin tasolla. Kansainvälinen ilmapiiri tasa-arvotyötä kohtaan on sekä edistynyt että ottanut takapakkia. Konkreettisina hälyttävinä esimerkkeinä juhlatilaisuudessa nousivat Puolan sekä Texasin uudet aborttikieltolait sekä Slovakian ja Unkarin perustuslailliset muutokset, jotka määrittelevät avioliiton vain miehen ja naisen väliseksi.

”Tarvitsemme kansainvälisesti lisää keskittymistä sukupuolten tasa-arvoon. Olisi aika uudelle naisten asemaa käsittelevälle maailmankonferenssille, kun Pekingin naisten oikeuksien julistuksesta ja toimintaohjelmasta tulee kuluneeksi 30 vuotta”, ehdotti ex-komissaari, professori Cecilia Malmström.

Vuonna 1995 Pekingissä järjestetyssä naisten asemaa käsittelevässä maailmankonferenssissa tuotettiin ns. Pekingin julistus ja toimintaohjelma, jotka ohjaavat tasa-arvotyötä globaalisti edelleen. Vuonna 2025 Pekingin kokouksesta on kulunut kolmekymmentä vuotta. Kansainvälinen ilmapiiri tasa-arvotyötä kohtaan on sen jälkeen sekä edistynyt että ottanut takapakkia. Sukupuolten tasa-arvo on kohdannut uusia haasteita niin globaalisti kuin kansallisesti. ”Pohjoismaissa on oltu aika hyviä siinä, että kytketään tasa-arvon ajaminen laajempaan kontekstiin. Lukuisat tutkimukset osoittavat, että yhteiskunnat, joissa naiset ovat mukana kaikilla asteilla, ovat menestyksekkäimpiä”, Malmström totesi.

Svenska Kvinnoförbundetin varapuheenjohtaja Ramieza Mahdi korosti EU:n roolin tärkeyttä naisten oikeuksien puolustajana. “Toivon, ettei EU antaisi naisten oikeuksien vastaisten toimien tapahtua jäsenmaissaan. Sillä on iso merkitys koko maailmalle.”

“Kansainvälisesti sukupuolten tasa-arvon ja naisten oikeuksien tilanne on tällä hetkellä haastava. Tällä hetkellä kannamme suurta huolta Afganistanin tilanteesta. Naisten oikeuksien täydellinen menetys voi vaikuttaa tapahtuvan yhtäkkiä, mutta taustalla on aina pitkäaikaisia kehityskulkuja”, muistutti presidentti Tarja Halonen juhlapuheessaan.

Naisjärjestöjen yhteistyö niin globaalisti, Euroopan sisäisesti kuin Pohjoismaiden välillä on elinehto tasa-arvon takapakin pysäyttämiseksi. “Kansalaisyhteiskunnan rooli naisten oikeuksien ajamisessa ja pysyvän, yhteisöistä itsestään lähtevien muutosten aikaansaamisessa on keskeinen myös kumppanimaissa,” sanoi Euroopan komission kumppanuuksista vastaava komissaari Jutta Urpilainen

“Suomi on globaalisti yksi tasa-arvon kärkimaista ja Naisjärjestöjen Keskusliitto on Pohjoismaiden suurin naisjärjestöjen kattojärjestö”, muistutti tilaisuuden kuulijoita European Women’s Lobbyn puheenjohtaja Réka Sáfrány. Tämän takia Suomella ja Suomen naisjärjestöillä on erityinen asema tasa-arvon edistämisessä. 

“Meitä myös seurataan kansainvälisesti ja meiltä odotetaan järjestelmällistä tasa-arvotyötä”, sanoi tasavallan presidentti Sauli Niinistö. “Edistetään sukupuolten tasa-arvoa ja naisten oikeuksia yhdessä”.

Vuonna 2017 maailman silmät avautuivat seksuaalisen häirinnän yleisyydelle globaalin #metoo-liikkeen myötä. “Ennen #metoo:ta jouduin keskusteluihin ‘naisista ja muista vähemmistöistä’. #Metoo-liikkeen myötä pääsimme neuvottelupöytiin”, kertoi näyttelijäntaiteen professori, Women in Film and Television Finland ry:n puheenjohtaja Elina Knihtilä. Tekemistä riittää silti paljon. “#Metoo on nostanut asiat suuren yleisön tietoisuuteen ja someen, muttei ole juuri muuttanut varsinaista näyttelijäntyötä”, sanoi näyttelijä, Women in Film and Television Finland ry:n hallituksen jäsen Minttu Mustakallio.

“Mitä tapahtuu naisille jossain puolella maapalloa, vaikuttaa meihin kaikkiin, joten työnne ei ole vielä valmis”, totesi pääjohtaja Yasmeen Hassan globaalista Equality Now -järjestöstä viitaten Afganistanin käynnissä olevaan ihmisoikeuskriisiin.

“Suomen on aika sitoutua feministiseen ulkopolitiikkaan. Meidän tulee systemaattisesti ja läpileikkaavasti edistää sukupuolten tasa-arvoa ulko-, turvallisuus- ja kehityspolitiikassa, jotta Suomella olisi konkreettiset keinot edistää tasa-arvoa myös kriiseissä”, summasi Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet. 

Lisätiedot:

Eva Biaudet, puheenjohtaja, [email protected] 
Terhi Heinilä, pääsihteeri, [email protected], 040 530 5544
Liisa Ketolainen, projektipäällikkö, [email protected], 044 237 8069

Naisjärjestöjen Keskusliitto on sukupuolten tasa-arvoa edistävien järjestöjen kattojärjestö, johon kuuluu 70 jäsenjärjestöä.  Naisjärjestöjen Suomi – Naisjärjestöjen Keskusliiton 110-vuotisjuhlatilaisuus järjestettiin perjantaina 24.9.2021 Hanasaaressa.

Tilaisuuden ohjelma
Tilaisuuden tallenne
Tilaisuuden kuvat

Juhlatilaisuuden järjesti Naisjärjestöjen Keskusliitto yhteistyössä Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen ja Yleisradion kanssa, Jenny ja Antti Wihurin rahaston, Svenska kulturfondenin ja opetus- ja kulttuuriministeriön tuella.

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.