Hyppää sisältöön

Millainen olisi Suomi ilman naisia?

110-vuotias Naisjärjestöjen Keskusliitto haluaa Suomi ilman naisia -kampanjalla herätellä siihen, millainen Suomi olisi ilman naisten, naisjärjestöjen ja naisvaltaisten alojen työtä. Tämän työn esiin nostaminen on tarpeen, koska paljon siitä on näkymätöntä esimerkiksi vapaaehtoisuuden tai palkattomuuden takia. Tällaista voi olla esimerkiksi hoivatyö kotona tai aktiivisuus kansalaisjärjestössä. 

”Naisjärjestöjen merkitys suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan kehittäjinä ja kannattelijoina on keskeinen. Korona-aikana on viimein huomattu sairaanhoitajien työ, mutta se ei ole ainoa korkeasti koulutettu, matalasti palkattu naisvaltainen ala. Näitä riittää erityisesti sosiaali-, terveys-, ja kasvatusaloilla, mutta sellainen on myös esimerkiksi kirjastoala”, sanoo Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet.

Naisjärjestöissä tarjotaan laajasti erilaisia palveluita ja toimintaa, kuten palveluja väkivaltaa kohdanneille, suomen kielen opetusta ja mentorointia. Vapaaehtoiset vastaavat monenlaisista yhteiskunnan kannalta keskeisistä palveluista, ja usein nämä vapaaehtoiset ovat naisia. 

Toiminnan ei tarvitse olla suurta, jotta sen merkitys voi olla iso. Naiset rakentavat ja pitävät yllä yhteiskuntaa konkreettisilla tavoilla. #SuomiIlmanNaisia-kampanjassa esitellään muun muassa tyttöjä luonnontieteellisille aloille kannustavia kerhoja (Zonta International Piiri 20 ry), vertaistukea nuorten naisten äideille (Suomen NNKY-liitto), vammaisten naisten voimaantumista (Rusetti ry) ja rintasyöpätietoisuuden lisäämistä (Tunne Rintasi ry). 

Lisäksi vapaaehtoisvoimin pyörivä toiminta on jo itsessään arvokasta. Osallisuus järjestötoiminnassa luo yhteisöllisyyttä, mikä pitää kiinni yhteiskunnassa ja lisää sekä yksilöiden hyvinvointia että yhteiskunnan vakautta ja resilienssiä. Suomessa on ehkä maailman järjestäytynein kansalaisyhteiskunta. Tämä on valtava voimavara Suomelle.

Kansalaisyhteiskunnalla on tärkeä rooli myös vaikuttamistyön tekemisessä ja valtion sparraajana. Naisjärjestöissä tuodaan esiin sukupuolten tasa-arvon haasteita, sanoitetaan tavoitteita asioiden edistämiseksi ja vaaditaan sekä seurataan kehitystä.

***

Naisjärjestöjen Keskusliitto täyttää tänä vuonna 110 vuotta. Juhlavuonna näytämme, miksi naisjärjestöjen työ on korvaamatonta ja teemme naisten työstä näkyvää. Juhlimme pyöreitä vaikuttamalla yhdessä 67 jäsenjärjestömme kanssa.

#SuomiIlmanNaisia on 1.3.2021 julkaistava sosiaalisen median kampanja, jossa eri naisjärjestöt ja niissä toimivat henkilöt kertovat tekemästään työstä ja miksi sitä tekevät. Seuraa somessa tunnisteella #SuomiIlmanNaisia.

Lisätiedot:

Puheenjohtaja Eva Biaudet, [email protected]

Pääsihteeri Terhi Heinilä, 040 530 5544 tai [email protected]

Lisää tietoa sivuiltamme: https://naisjarjestot.fi/vaikuttaminen/suomi-ilman-naisia/.

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.