Hyppää sisältöön

Mitä on siis olla antirasisti ja feministi 2020? Mitä feminismi ja antirasismi tarkoittavat juuri sinulle?

Olen viime aikoina pohtinut paljon omaa feminismiäni ja antirasismia. Olen aktivisti ja feministi ja antirasismi kulkee aina feminismini rinnalla. Miksi? 

Jos feminismi on meille työkalu matkalla tasa-arvoisempaan yhteiskuntaan, antirasismi on yksi työkalu matkalla yhdenvertaisempaan yhteiskuntaan.

Antirasismi ja feminismi voivat kävellä käsi kädessä. Jos oikea oikeudenmukaisuus, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat tavoitteena, niin sitä tavoitellessa meidän jokaisen oma feminismi kehittyy jatkuvasti. Uuden oppiminen ja uusien näkökulmien omaksuminen kuuluu feminismiin. Eihän kukaan meistä ole syntynyt feministinä tai antirasistina, mutta yhteiskuntamme syrjivät ja sortavat rakenteet ovat luoneet tarpeen molemmille. 

Varsinkin intersektionaalisen tai inklusiivisen feminismin liikkeen pitäisi myös olla aktiivisesti antirasistista. Julistautuminen rasismia vastustajaksi ei enää riitä, jos ei aktiivisesti toimi. Feminismi ja antirasismi eivät ole vain ajatusleikkejä, vaan aitoja arjen tekoja.

Valkoiset ihmiset eivät monesti halua kuulla olevansa valkoisia. Näen kuitenkin, että valkoisuuden normatiivisuuden läpinäkyväksi tekeminen on hyödyllistä. Olemme kaikki kuitenkin rodullistettuja, jotkut meistä valkoiseksi ja jotkut ei-valkoiseksi. Vaikka toivoisimme, että voisimme laulaa kumbayaa ja värillä ei olisi väriä, surullisesti sillä on vielä väliä. Yhteiskuntamme rakenteissa esimerkiksi nimellä, värillä, taustalla, äidinkielellä, uskonnolla, alkuperällä ja perimällä on edelleenkin väliä. Rasismi ei ole vain huutelua ja slurreja, vaan rakenteellista syrjintää. Valkoisuudesta puhuminen on yksi ensiaskeleista oman valkoisen etuoikeuden tunnistamiseen ja tarkastelemiseen.

Mitä on siis olla antirasisti ja feminismi 2020? Mitä se tarkoittavat juuri sinulle?

Kysy itseltäsi vaikeitakin kysymyksiä. Millä tavalla sinä olet etuoikeutettu, millä tavalla hyödyt valkoisesta ylivallasta tai muista yhteiskunnan sortavista rakenteista? Millä tavalla transphobia, islamaphobia, afrophobia, ableismi, rasismi, heteronormatiivisuus, patriarkaatti ja rakenteelliset luokkaerot vaikuttavat sinun elämääsi hyödyllisesti ja millä tavalla sinä itse tuotat niitä omassa elämässäsi? 

Selvitä mitä rakenteellinen ja arkipäiväinen rasismi on, selvitä mitä on rodullistaminen, selvitä mitä antirasismi tarkoittaa. Selvitä, mitä on valkoinen feminismi. Selvitä saamen kansan ja romanien syrjinnän historiaa ja nykytilannetta. Netti pursuaa tietoa ja meidän on aika tällä hetkellä helppoa löytää tietoa näistä aiheista.

Minkälaiset erilaiset epätasa-arvot aiheuttavat sinulle epämukavuutta? Uskallatko esimerkiksi puhua rasismista tai rasistisesta käytöksestä lähipiirisi kanssa? Miten vaikutat omassa organisaatiossasi? Epämukavuus kuuluu oppimiseen. Opi omista virheistä sekä ota aktiivisia askeleita tietoisesti antirasismissa kehittymisessä.

Valkoisten feministien rooli on irrottautua valkoisesta feminismistä, olla valkoisia liittolaisia ja vaatia itseään puhumaan, puuttumaan, selvittämään ja oppimaan lisää.

Akunna Onwen
Kirjoittaja on aktivisti ja feministi, joka työskentelee Anti-Racist Forumilla ja Rauhankasvatusinstituutilla.

Kuva: Miska Tiainen

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.