Hyppää sisältöön

Miten tasa-arvo näkyi eurovaaleissa ja Suomen EU-puheenjohtajakauden ohjelmassa?

Miten olemme onnistuneet ajamaan Naisjärjestöjen tasa-arvotavoitteita Euroopan Unionissa viime kuukausina? Tilanne näyttää lupaavalta. Jo eurovaalien aikaan vaadimme, että Suomen on valittava EU-komissaariksi nainen. Tehtävään valittiin Jutta Urpilainen (sd.). Kehotimme myös kaikkia äänestämään naista eurovaaleissa. Valittujen meppien sukupuolijakauma olikin tasainen. Suomi lähettää Brysseliin 7 naista ja 6 miestä. Suomi näyttää siis hienoa esimerkkiä.

EU-vaalien jälkeen katseemme kohdistuivat tänään maanantaina alkavan EU-puheenjohtajakauden ohjelmaan. Vastikään julkaistussa Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ohjelmassa korostuvat yhteisten eurooppalaisten arvojen vahvistaminen, turvallisuus, kilpailukyky, inklusiivisuus ja ilmasto. Tasa-arvo nähdään ohjelmassa yhtenä tärkeänä tekijänä EU:n kestävälle kasvulle ja kansalaisten hyvinvoinnille. Naisjärjestöjen toiveisiin onkin kuulunut, että tasa-arvo nostetaan keskeiseksi osaksi Suomen EU-puheenjohtajakauden työtä.

Puheenjohtajakauden ohjelma ottaa kantaa yhteisten arvojen puolustamisen puolesta. Ydinarvoiksi listataan ihmisarvo, vapaus, demokratia, tasa-arvo, laillisuusperiaate ja ihmisoikeudet – mukaan lukien vähemmistöjen oikeudet. Ohjelma kehottaa EU:ta edistämään tasa-arvoa ja inklusiivisuutta kaikessa toiminnassaan, sillä epätasa-arvo aiheuttaa suurta inhimillisen ja taloudellisen potentiaalin menetystä.

Ratkaisuksi Naisjärjestöt ja sittemmin myös Suomi tarjoavat EU:n tasa-arvostrategiaa. Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ohjelman mukaan strategiassa pitäisi yhdistyä sukupuolitietoisen ajattelun valtavirtaistaminen ja yksittäiset toimet. Tarkemmin ohjelma ei lyhykäisyytensä vuoksi erittele, mitä nämä toimet ovat. Tasa-arvo mainitaan erikseen vain työelämäosallistumista ja ilmastoa käsittelevässä osiossa.

Me Naisjärjestöissä toivomme, että Suomi esittää jatkossa konkreettisia ja uusia avauksia naisten oikeuksien edistämiseksi EU-tasolla. Naisten ihmisoikeudet ovat monessa jäsenmaassa vaarassa väkivallan uhan ja seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksien kaventumisen vuoksi. EU:n on ratifioitava Istanbulin sopimus, ehkäistävä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja taattava tähän työhön tarvittavat resurssit.

Leena Pihkala
Kirjoittaja on Naisjärjestöjen Keskusliiton viestinnän koordinaattori.

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.