Hyppää sisältöön

Naisjärjestöjen keskusliitto ja NYTKIS: Naisten moninaisuus on voimavara

Naisjärjestöjen Keskusliitto ja Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS ry painottavat, että tasa-arvoa edistetään parhaiten yhteisenä rintamana ketään syrjimättä. Nyt Pride-viikolla koemme erityisen tärkeänä sen, että transihmisten perusoikeudet tunnistetaan ihmisoikeuskysymyksinä.

Kannamme huolta laajemmasta liikehdinnästä, joka pyrkii edistämään syrjiviä, vihamielisiä asenteita sukupuolivähemmistöjä kohtaan ja kieltämään sukupuolen moninaisuuden. Naisten moninaisuus ei ole uhka, vaan voimavara.

Naisjärjestöjen Keskusliitto ja NYTKIS ry tukevat Oikeus olla -kansalaisaloitetta. 

Peräänkuulutamme itsemääräämisoikeuteen perustuvaa translakia, jossa sukupuolen juridinen vahvistaminen perustuu omalle ilmoitukselle lääketieteellisen prosessin sijaan, ei vaadi todistusta lisääntymiskyvyttömyydestä ja on mahdollista myös alle 18-vuotiaille. Voimassa oleva laki loukkaa ihmis- ja perusoikeuksia, ja jättää huomiotta transnuoret. 

Vaadimme sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien oikeuksien turvaamista ja toimimme kaikkien naisiksi ja tytöiksi identifioituvien puolesta, juridisesta sukupuolesta riippumatta. Erityisen huolestuneita olemme transihmisiin kohdistuvasta väkivallasta, ja pidämme tärkeänä, että sukupuolen moninaisuus huomioidaan väkivallan kokijoille tarkoitetuissa palveluissa. On tärkeää, että myös henkinen väkivalta, kuten vihapuhe, tunnistetaan osana naisiin ja erityisesti vähemmistöihin kuuluviin naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. 

Ihmisoikeudet kuuluvat vuoden jokaiselle viikolle, ja sitoudumme edistämään sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksia toiminnassamme.

Naisjärjestöjen Keskusliitto – Kvinnoorganisationernas Centralförbund ry

Naisjärjestöt Yhteistyössä – Kvinnoorganisationer i Samarbete NYTKIS ry


Lisätietoja:

Eva Biaudet, puheenjohtaja, Naisjärjestöjen Keskusliitto, 050 512 1846

Anniina Vainio, järjestöpäällikkö, Naisjärjestöjen Keskusliitto, 050 388 8868, [email protected]

Saara-Sofia Sirén, puheenjohtaja, Naisjärjestöt Yhteistyössä – Kvinnoorganisationer i Samarbete NYTKIS ry, 050 5132051

Silla Kakkola, pääsihteeri, Naisjärjestöt Yhteistyössä – Kvinnoorganisationer i Samarbete NYTKIS ry puh. 050 469 6242, [email protected]

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.