Hyppää sisältöön

Naisjärjestöjen Keskusliitto: Seksuaalinen väkivalta saatava viimein loppumaan.

Naisjärjestöjen Keskusliitto vaatii ottamaan seksuaalisen väkivallan vakavasti ja varmistamaan aukottomasti, että seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistus perustuu ehdottomalle ihmisoikeuksien kunnioittamiselle ja suostumuksen puutteelle.

Viimeaikaiset #punkstoo, #metaltoo, #hippiestoo, #suomirapstoo sekä jo vuosia käynnissä ollut #metoo -kampanjat osoittavat, että seksuaalista häirintää ja väkivaltaa tapahtuu Suomessa edelleen systemaattisesti ja ilman, että tekijät joutuvat siitä vastuuseen. Naisjärjestöjen Keskusliitto huomauttaa, että seksuaalinen väkivalta ei lopu itsekseen, vaan se vaatii määrätietoisia yhteiskunnallisia toimia väkivallan ehkäisemiseksi, uhrien tukemiseksi ja syyllisten saattamiseksi vastuuseen.

”Seksuaalirikoslainsäädännön uudistuksella voidaan varmistaa, että lainsäädäntö mahdollistaa tehokkaan puuttumisen kaikenlaiseen seksuaaliseen häirintään ja väkivaltaan. Uudistuksen on rakennuttava suoraan vapaaehtoisuuden puutteelle ja täytettävä sataprosenttisesti Suomea sitovat kansainvälisten ihmisoikeussopimusten velvoitteet ja sille asetetut korkeat kansalliset ja kansainväliset odotukset”, korostaa Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet.

Naisjärjestöjen Keskusliitto pitää välttämättömänä, että seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistus toteutetaan Ruotsin mallin mukaisesti siten, että raiskauksen määritelmä perustuu puhtaasti vapaaehtoisuuden puutteelle, lasten asemaa seksuaalirikosten uhreina vahvistetaan, ja valta-aseman väärinkäyttö tuomitaan raiskauksena. Suomen rikoslainsäädännön nyt sallimat lievemmät tuomiot valta-aseman väärinkäytöstä mahdollistavat nimenomaan #punkstoo-kampanjassa esiin tuodun kaltaisen hyväksikäytön jatkumisen.

”Olemme iloisia siitä, että lainvalmistelijat ovat ottaneet Naisjärjestöjen Keskusliiton huolet vakavissaan meneillään olevan seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistuksen valmistelussa. On hienoa, että uudistus etenee ja asiantuntemustamme hyödynnetään. Odotamme innolla oikeusministeriön kanssa tulevia keskusteluita, jossa pyritään muotoilemaan riittävän tehokkaita lainsäädäntöratkaisuja. On tärkeää, että löydämme riittävän hyviä ratkaisuja monimutkaisiin haasteisiin ja Suomen lainsäädännössä seurataan pohjoismaista kehitystä, erityisesti Ruotsin mallia”, huomauttaa Biaudet.

Naisjärjestöjen Keskusliitto otti kantaa seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistusta valmistelleen työryhmän esitykseen lausuntokierroksella 30.9.2020 jättämässään lausunnossa.

Naisjärjestöjen Keskusliitto – Kvinnoorganisationernas Centralförbund ry

Eva Biaudet                                             Terhi Heinilä
Puheenjohtaja                                        Pääsihteeri

Lisätietoa:

Terhi Heinilä, pääsihteeri, Naisjärjestöjen Keskusliitto, 040 530 5544, [email protected]
Merja Kähkönen, vaikuttamisen koordinaattori, Naisjärjestöjen Keskusliitto, 050 546 6688, [email protected]

Naisjärjestöjen Keskusliitto on sukupuolten tasa-arvoa edistävien naisjärjestöjen kattojärjestö. Naisjärjestöjen Keskusliittoon kuuluu 69 jäsenjärjestöä, joissa on yhteensä yli 400 000 jäsentä. Keskusliitto toimii naisten aseman, sukupuolten tasa-arvon ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksien edistämiseksi. Vuonna 2021 Naisjärjestöjen Keskusliitto viettää 110-vuotisjuhlavuotta ja vaikuttaa yhdessä jäsenjärjestöjensä ja sidosryhmiensä kanssa.

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.