Hyppää sisältöön

Naisjärjestöt: Turvallinen abortti on ihmisoikeus – Naisilla on oltava oikeus päättää omasta kehostaan

Naisten ja tyttöjen oikeudet ja seksuaali- ja lisääntymisterveys ovat sukupuolten tasa-arvon kulmakiviä ja Suomen ulkopolitiikan keskeisiä painopisteitä. Naisjärjestöjen Keskusliitto katsoo, että ulkoministeri Timo Soinin abortinvastaiset ulostulot kyseenalaistavat Suomen linjan ja vahingoittavat mainettamme maailmalla naisten oikeuksien puolustajana. Ulkoministerin kanta on laajasti tiedossa kansainvälisessä naisliikkeessä ja se liitetään äärikonservatiivisten arvojen ja sukupuolten tasa-arvoa ja naisten täysiä oikeuksia riisuvien liikkeiden maailmanlaajuiseen nousuun.

”On kohtuutonta, että naisten elämää ja terveyttä uhkaavat miehet, jotka eivät salli naisille täyttä oikeutta päättää omasta elämästään ja omasta kehostaan. Tällainen politiikka on naisvastaista. Alaikäisten raskaudet lopettavat tyttöjen lapsuuden ja nuorten tyttöjen mahdollisuutta suunnitella omaa elämäänsä rajoitetaan. Tämä naisvastaisuus puetaan elämää suojelevaan retoriikkaan samaan aikaan kun tuhannet alaikäiset tytöt kuolevat synnytyksiin ja laittomiin abortteihin”, painottaa Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan maailmassa tehdään vuosittain noin 25 miljoonaa turvatonta aborttia. Niissä maissa, joissa abortti on kokonaan kielletty tai sallittu ainoastaan synnyttävän terveyden ollessa vaarassa vain yksi neljästä raskaudenkeskeytyksestä tehdään turvallisesti.

Naisten oikeudet terveyteen, turvallisuuteen ja omaan kehoon ovat uhattuina. Argentiinan senaatti hylkäsi viime torstaina lakiesityksen, joka olisi sallinut abortin raskaana olevalle ensimmäisen 14 raskausviikon aikana. Voimassa oleva konservatiivinen laki kieltää abortin muulloin kuin raiskaustapauksissa tai naisen terveyden ollessa vaarassa. Lakiesitys oli viety läpi kongressin alahuoneessa ja sillä oli kansan enemmistön tuki. Argentiinassa tehdään vuosittain laittomasti jopa 500 000 aborttia, joista osa johtaa kuolemaan.

Aborttioikeus on poliittisella agendalla myös Euroopassa. Kesäkuussa Irlannissa kansanäänestys kumosi perustuslain abortin estävän lisäyksen. Samalla saarella Pohjois-Irlannissa sovelletaan kuitenkin edelleen vuonna 1861 voimaan tullutta aborttilainsäädäntöä, joka pakottaa naiset ja tytöt matkustamaan pääsaarelle turvallista aborttia varten. Irlannin lisäksi abortti on laiton Kyproksella ja Maltalla, ja aborttilainsäädäntö on erityisen tiukka esimerkiksi Puolassa. Suomessa raskaudenkeskeytys on kansainvälisesti vertaillen helposti saatavissa, mutta voimassa oleva laki edellyttää sosiaalisia syitä tai vaaraa raskaana olevan terveydelle tai hengelle.

Naisjärjestöjen Keskusliitto – Kvinnoorganisationernas Centralförbund ry

Eva Biaudet
puheenjohtaja

Terhi Heinilä
pääsihteeri

Lisätietoja
Eva Biaudet, puheenjohtaja, puh. 050 512 1846
Terhi Heinilä, pääsihteeri, [email protected], puh. 040 530 5544
Anni Hyvärinen, viestintäkoordinaattori, [email protected]

Vuonna 1911 perustettu Naisjärjestöjen Keskusliitto on sukupuolten tasa-arvoa edistävien naisjärjestöjen kattojärjestö. Naisjärjestöjen Keskusliittoon kuuluu 58 jäsenjärjestöä, joissa on yhteensä yli 400 000 jäsentä. Keskusliitto toimii naisten aseman, sukupuolten tasa-arvon ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksien edistämiseksi yhdessä jäsenjärjestöjen kanssa.

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.