Hyppää sisältöön

Naisjärjestöt: Työelämän seksuaalinen häirintä on lopetettava

Naisjärjestöjen Keskusliitto muistuttaa, että työnantajia koskee lakisääteinen vastuu seksuaalisen häirinnän kitkemiseksi. Lain mukaan työnantajan on ryhdyttävä toimenpiteisiin häirinnän poistamiseksi välittömästi saatuaan tiedon häirinnästä. Lisäksi työnantajan on ennaltaehkäistävä sukupuoleen tai sukupuolen ilmaisuun perustuvaa häirintää tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti.

”On täysin sietämätöntä, että häirintäkulttuuri saa edelleen rehottaa yhteiskunnassamme. Työelämä ei ole tässä poikkeus. Esimerkiksi palvelualoilla työskentelevistä naisista lähes puolet ja akateemisilla aloilla viidesosa raportoi kokeneensa seksuaalista häirintää työpaikallaan”, toteaa Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet. ”Merkittävä osa häirinnän uhreista ei ilmoita asiasta eteenpäin, koska pelkää hankaluuksia tai sitä, ettei heitä oteta vakavasti. Tilanne on vakava, sillä häirintä heikentää työntekijän hyvinvointia. Vaadimme konkreettisia tekoja häirinnän kitkemiseksi”, Biaudet jatkaa.

Seksuaalinen häirintä on Suomessa yleisempää kuin EU:ssa keskimäärin. Naiset kohtaavat seksuaalista häirintää enemmän kuin miehet: viimeisimmän Tasa-arvobarometrin mukaan naisista 38 ja miehistä 17 prosenttia oli kokenut häirintää edeltävän kahden vuoden aikana. Häirintää esiintyy kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla, ja myös sen kitkemiseksi tarvitaan konkreettisia toimenpiteitä kaikilla sektoreilla.

Kutsumme kaikki organisaatiot mukaan tekemään konkreettisia häirinnän vastaisia tekoja osana Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -hanketta. Häirinnän kitkemiseen liittyviä tasa-arvotekoja on tehty tähän mennessä esimerkiksi urheilumaailmassa ja pelialalla.

Seksuaalinen häirintä on määritelty ja kielletty tasa-arvolaissa. Sillä tarkoitetaan sanallista, sanatonta tai fyysistä, luonteeltaan seksuaalista ei-toivottua käytöstä, jolla loukataan tarkoituksellisesti tai tosiasiallisesti henkilön henkistä tai fyysistä koskemattomuutta. Tämä tehdään erityisesti luomalla uhkaava, vihamielinen, halventava, nöyryyttävä tai ahdistava ilmapiiri. Seksuaalisella ahdistelulla puolestaan viitataan rikoslain mukaan tuomittavaan tekoon.

Naisjärjestöjen Keskusliitto – Kvinnoorganisationernas Centralförbund ry

Eva Biaudet                                       Terhi Heinilä

puheenjohtaja                                  pääsihteeri

Lisätietoja

Eva Biaudet, puheenjohtaja, puh. 050 512 1846

Terhi Heinilä, pääsihteeri, [email protected], puh. 040 530 5544

Anni Granat, viestinnän suunnittelija, [email protected], puh. 050 475 4667

Vuonna 1911 perustettu Naisjärjestöjen Keskusliitto on sukupuolten tasa-arvoa edistävien naisjärjestöjen kattojärjestö. Naisjärjestöjen Keskusliittoon kuuluu 60 jäsenjärjestöä, joissa on yhteensä yli 400 000 jäsentä. Keskusliitto toimii naisten aseman, sukupuolten tasa-arvon ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksien edistämiseksi yhdessä jäsenjärjestöjen kanssa

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.