Hyppää sisältöön

Naisjärjestöt vaativat muutosta – Hallitukseen on valittava puolet naisia!

Huhtikuussa 2019 järjestettävissä eduskuntavaaleissa valitaan Suomelle uusi hallitus ja kansanedustajat. Naisjärjestöjen Keskusliiton vuosikokous vaatii, että tulevassa hallituksessa on yhtä paljon naisia ja miehiä myös hallituksen avainpaikoilla. Vuoteen 2017 mennessä naisten osuus itsenäisen Suomen ministereistä on ollut 12 prosenttia ja vain yhdessä hallituksessa on ollut naisenemmistö. Vuonna 2017 OECD-maista vain Ruotsissa, Ranskassa, Sloveniassa ja Kanadassa oli naisenemmistöinen hallitus. Naisten osuus eduskuntavaaliehdokkaista on kautta historian ollut miesten osuutta pienempi. Tällä hetkellä kansanedustajista 42 prosenttia on naisia. Suomen pääministereinä on kuluneiden 101 vuoden aikana ollut 72 miestä ja kaksi naista. Naispääministerien hallituskausien yhteenlaskettu kesto on hieman yli vuoden. Miespääministerit ovat olleet vallassa yhteensä 100 vuotta. On muutoksen aika. Myös pääministeriksi on valittava nainen.

Naisten ihmisoikeudet ovat viime vuosien aikana joutuneet maailmanlaajuisesti kyseenalaistamisen kohteeksi. Naisjärjestöjen ja useiden muiden kansalaisjärjestöjen toimintatilaa on haastettu vähentämällä niiden julkista rahoitusta ja mitätöimällä tieteelliselle tutkimukselle perustavaa tasa-arvotyötä julkisessa keskustelussa. Tähän on tultava muutos. Naisjärjestöjen Keskusliitto haastaa kansanedustajaehdokkaat ja median nostamaan sukupuolten tasa-arvon eduskuntavaalien keskiöön. Sukupuolten tasa-arvon on oltava valittavien edustajien ja tulevien ministereiden keskeinen osaamisalue, jota myös median tulee heiltä edellyttää. Hallituksen kaikkien ministereiden on sitouduttava naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon edistämiseen. Suomen tasa-arvolinjan on oltava yhtenäinen.

Naisjärjestöjen Keskusliiton vuosikokous muistuttaa, että jokainen äänestäjä voi edistää päätöksenteon tasa-arvoa äänestämällä naista.

Naisjärjestöjen Keskusliiton hallitusohjelmatavoitteet Naiset vapaiksi – tasa-arvo vaatii tekoja vuosille 2019-2023 hyväksyttiin liiton vuosikokouksessa 19.11.2018.

Naisjärjestöjen Keskusliitto – Kvinnoorganisationernas Centralförbund ry

Eva Biaudet                        Satu Keiski-Toni                                      Terttu Utriainen

puheenjohtaja                   varapuheenjohtaja                                 varapuheenjohtaja

Lisätiedot:

Eva Biaudet, puheenjohtaja               [email protected], puh. 050 3140205

Terhi Heinilä, pääsihteeri                   [email protected], puh. 040 530 5544

Anniina Vainio, järjestösihteeri           [email protected], puh. 050 388 8868

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.