Hyppää sisältöön

Naisjärjestöt vaativat tehokkaita toimia ihmiskaupan ja prostituution kitkemiseksi

Naiset ja tytöt muodostavat jopa 70 prosenttia globaalisti tunnistetuista ihmiskaupan uhreista. Järjestöt muistuttavat, että prostituutiota ja ihmiskauppaa on vaikea erotella toisistaan. Seksin oston kriminalisointi tutkitusti vähentää prostituutiota ja siten ihmiskauppaa.

Seksin ostamiseen liittyvistä ongelmista on vaiettu Suomessa liian pitkään, toteaa Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet.

-Prostituutio on yksi naisiin kohdistuvan väkivallan muoto. Emme saa normalisoida haavoittuvassa asemassa olevien naisten puuttuvia valinnanmahdollisuuksia ja hyväksikäyttöä, Biaudet linjaa. 

Ihmiskauppa on sukupuolistunutta väkivaltaa

Järjestöt korostavat, että ihmiskauppa ja prostituutioon liittyvä hyväksikäyttö ovat naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, ja väkivalta on monille prostituutiossa oleville osa jokapäiväistä elämää. Seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvän ihmiskaupan uhrit ovat usein kokeneet muuta naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ennen ihmiskaupan uhriksi joutumista.

-Väkivalta, hyväksikäyttö, köyhyys, paperittomuus ja muut haavoittuvuutta aiheuttavat tekijät altistavat tyttöjä ja naisia prostituutioon tai siihen, että he näkevät sen ainoana vaihtoehtona. Suomen on suojeltava kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä, Monika-Naiset liiton puheenjohtaja Bahar Mozaffari toteaa.

Erityisen haavoittuvia ihmiskauppaan liittyvälle prostituutiolle ovat vaikeassa elämäntilanteessa olevat alaikäiset tytöt ja maahanmuuttajataustaiset naiset, joilla ei ole mahdollisuutta kouluttautua ja löytää ihmisarvoinen työ itsensä ja perheensä elättämiseksi.

 

Lisätietoja:

Monika-Naiset liitto ry 

Natalie Gerbert, Kriisikeskus Monikan johtaja, [email protected], puh. 045 675 9647

Jenni Tuominen, toiminnanjohtaja, [email protected], puh 045 6759 276

Naisjärjestöjen Keskusliitto – Kvinnoorganisationernas Centralförbund

Eva Biaudet, puheenjohtaja, Naisjärjestöjen Keskusliitto, puh. 050 512 1846

Terhi Heinilä, pääsihteeri, [email protected], puh. 040 530 5544

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.