Hyppää sisältöön

Naisjärjestöt yhteistyössä tasa-arvon taantumusta vastaan

Joitakin vuosia sitten saattoi erehtyä ajattelemaan, että tasa-arvo ja ihmisoikeudet etenevät lineaarisesti, kehittyvät ikään kuin omalla painollaan. Valitettavasti kuluneet vuodet ovat konkreettisesti osoittaneet, että näin ei suinkaan ole. Universaalit ihmisoikeudet kohtaavat vastustusta ja tasa-arvossa otetaan takapakkia kansainvälisesti ja myös meillä Suomessa. Ympäri maailman on entisestään vahvistunut liikehdintä, joka nimenomaisesti pyrkii heikentämään naisten ja vähemmistöjen oikeuksia. Kriisit, konfliktit ja poikkeustilanteet haastavat kehitystä edelleen. Kuitenkaan edes sota ei voi olla perusteltu syy tasa-arvon takapakille.

Niin sanottu anti-gender-liikehdintä vastustaa erityisesti seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluita ja aiheuttaa uhkaa naisten, tyttöjen ja etenkin transnaisten oikeuksien toteutumiselle. Ilmiö on edennyt pikkuhiljaa: ensin on pyritty muokkaamaan tasa-arvoon liittyvää sanastoa ja puhetapaa, sittemmin on hivuttaen onnistuttu vaikuttamaan esimerkiksi erilaisiin aborttilainsäädäntöön liittyviin kiristyksiin. Esimerkiksi vuosi sitten tammikuussa Puolassa tehdyn lakimuutoksen myötä maassa on lähes täydellinen aborttikielto.

Anti-gender-liike on aikaisempaa järjestäytyneempää ja paremmin resursoitua. Sen vaikutukset ulottuvat myös Suomeen. Viime vuoden loppupuolella julkaistun ”Tip of the Iceberg” -raportin mukaan Euroopassa on ainakin 50 anti-gender-liikettä, joiden toiminta on systemaattisesti rahoitettua ja organisoitua. Erilaiset organisaatiot, poliittiset puolueet ja uskonnolliset liikkeet ovat raportin mukaan kanavoineet jopa 702 miljoona dollaria liikkeelle ympäri Eurooppaa vuosien 2009–2018 välillä. Tarkoituksena on luoda vastustusta ja lietsoa vihaa niin kutsuttua ”gender-ideologiaa” kohtaan. Tähän kokonaisuuteen liikehdintä liittää muun muassa feministisen ajattelun, sukupuolen moninaisuuden, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet sekä seksuaalioikeudet, kuten oikeus aborttiin, ehkäisyyn ja kokonaisvaltaiseen seksuaalikasvatukseen.

Naisjärjestöjen Keskusliitto on kannanotoissaan ja toiminnassaan tuonut jo pitkään esille huolensa tästä kehityksestä ja esittänyt keinoja siihen puuttumiseksi. Olemme Euroopassakin huomanneet, että kriisitilanteet ovat lisänneet pyrkimyksiä ihmisoikeuksien rajoittamiseen. Se on näyttäytynyt niin seksuaalikasvatuksen kieltämisenä, seksuaalivähemmistöjen oikeuksien rajuinakin polkemisina sekä lisääntymisterveyteen liittyvien oikeuksien heikentämisenä.

Jotta kehityskulkuun voitaisiin siis puuttua, pitää asiat tuoda päivänvaloon, tunnistaa ja nimetä. Naisjärjestöjä tarvitaan ennen kaikkea tähän työhön. Historia on osoittanut, että yhteistyöllä onnistumme parhaiten. Naisjärjestöjen Keskusliitto kokoaa yhteen 72 järjestöä ja yli 400 000 jäsentä. Tärkeää työtä tasa-arvon eteen tehdään päivittäin, yhdessä.

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat yhteiskuntaamme perustavanlaatuisesti läpileikkaavia teemoja. Emme voi antaa piiruakaan periksi yhtäällä ilman, että sen vaikutukset näkyvät toisaalla.

Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Saara-Sofia Sirén.

Saara-Sofia Sirén on Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja ja kansanedustaja.

Tervetuloa Naisjärjestöjen Keskusliiton jäsenjärjestöjen avoimeen kevättapahtumaan Naisjärjestöt tasa-arvolla taantumusta vastaan – anti-gender-liikehdintä Suomessa ja EU:ssa 11.4.2022 klo 14:30–17:00. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan!


Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.