Hyppää sisältöön

Naisjuristit ry onnittelee 110-vuotiasta Naisjärjestöjen Keskusliittoa

Mikä historia – ja mikä tulevaisuus!

Näin juhlavuoden kunniaksi on mukava luoda silmäys siihen vakuuttavaan historiaan ja vuosikymmeniin, joita Naisjärjestöjen Keskusliitolla (NJKL) on takana – ja samalla NJKL:n ja Naisjuristien yhteisiin vuosikymmeniin.

Anneli Winter-Mäkisen ”Naisjuristien 1. vuosisata: poimintoja naisjuristien historiasta” -kirjassa

kerrotaan NJKL:sta ja Naisjuristien jäsenyydestä Keskusliitossa. NJKL:n ja Naisjuristien yhteinen taival alkoi jo vuonna 1950, kun Naisjuristit liittyivät NJKL:n jäseneksi. Keskusliiton koettiin tarjoavan näköalapaikan naisten elämään ja toimintaan sekä naisten erilaisiin yhdistyksiin, niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Naiset rahoittivat NJKL:n toiminnan ilman yhteiskunnan tukia aina vuoteen 1987, kunnes valtio alkoi myöntää järjestölle pientä vuosittaista avustusta.

Keskusliiton toiminta liittyi monenlaisiin naisia koskeviin kysymyksiin, kuten ansiotyön ja lastenhoidon yhdistämisongelmiin, osapäivätyömahdollisuuksien lisäämiseen, kotitaloustyön rationalisointiin, perhekasvatukseen, taloudellisen ajattelun kehittämiseen, naisten edustuksen lisäämiseen valtiollisissa ja kunnallisissa vaaleissa, yhteiskuntaopin opetuksen tehostamiseen sekä naisten ammattikoulutuksen kehittämiseen. Naisten äänestysaktiivisuuden lisääminen on ollut keskeisellä sijalla Keskusliiton toiminnassa vuosikymmenet. Esimerkiksi vuoden 1953 kunnallisvaaleissa kirjoitettiin artikkeleita, haastatteluja ja pakinoita 60 päivälehteen ja 30 kunnallislehteen, kirjoittaa Winter-Mäkinen.

Paljon on tehty – ja paljon on edelleen tehtävää

Samalla kun Naisjuristit kiittävät ja onnittelevat Naisjärjestöjen Keskusliittoa vakuuttavasta, vaikuttavasta ja inspiroivasta työstä naisten asioiden edistäjänä, samalla muistutamme olemassaolostamme ja tarjoamme osaamistamme niin NJKL:n kuin sen jäsenjärjestöjen käyttöön. Vuosikymmenien ajan Naisjuristit ovat olleet hyödyllinen osapuoli lukuisille järjestöille niin asiantuntijoina erilaisissa Suomen lainsäädäntöä tai naisten asemaa koskevissa kysymyksissä kuin puhujina, esitelmänpitäjinä ja juridisina neuvonantajina.

Kohottakaamme malja 110-vuotiaalle Naisjärjestöjen Keskusliitolle ja samalla kaikille, jotka ovat ahkerasti uurastaneet vuodet ja vuosikymmenet, jotta naisilla on hyvä olla, elää ja toimia, Suomessa ja maailmalla.

Lämpimästi onnitellen, yhteisestä taipaleesta kiittäen ja tulevia vuosikymmeniä innolla odottaen

Naisjuristit ry:n puolesta


Aino-Mari Kiianmies

Naisjuristien puheenjohtaja

Naisjuristit, Kvinnliga Jurister, on vuonna 1945 perustettu naisjuristien verkosto, joka keskittyy jäsenten ammatillisen kehittämisen ja verkostoitumisen lisäksi naisten yhteiskunnallisen aseman parantamiseen ja tasa-arvon edistämiseen. Voit tutustua toimintaamme uudistuvien sivujemme kautta naisjuristit.org sekä seuraamalla some-kanaviamme (FB, Twitter, LinkedIn).

Tekstin laatimisessa on hyödynnetty Anneli Winter-Mäkisen teosta Naisjuristien 1. vuosisata: poimintoja naisjuristien historiasta (1995).

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.