Presidentti Tarja Halonen ja Naisjärjestöjen Keskusliiton pääsihteeri Terhi Heinilä osallistuivat Kansainvälisen naisten liikuntaverkosto IWG:n seitsemänteen maailmankonferenssiin Gaboronessa Botswanassa 16. – 18.5.2018. Tapahtumassa keskusteltiin urheilun tasa-arvosta sekä kaikenikäisten naisten ja tyttöjen hyvinvoinnin edistämisestä ja kestävän kehityksen toteutumista.
Presidentti Halosen ja pääsihteeri Terhi Heinilän Helsingin Sanomissa julkaistu Vieraskynä-kirjoitus konferenssin teemoista on luettavissa täältä.
- Tytöillä ja naisilla on oltava oikeus määrätä omasta kehostaan, myös urheillessa. Naisten on voitava liikkua ja urheilla turvallisesti ja vailla pelkoa. Urheilussa tarvitaan väkivallasta ja häirinnästä vapaita tiloja ja käytäntöjä sekä nollatoleranssia kaikkea väkivaltaa kohtaan.
- Naisten oikeudet on huomioitava myös naisurheilijan määrittelyssä. Kansainvälisten urheilujärjestöjen tulisi miettiä päätöksiään ihmisoikeuksien kannalta.
- Naisten näkymättömyys urheilussa voi olla murskaavaa naisten osallistumiselle. Suomessa urheilujärjestöjen puheenjohtajista 16 prosenttia ja hallitusten jäsenistä vajaa kolmannes on naisia. Valmennuksen johdossa on pääosin miehiä.
- Naisilla on oltavat yhtäläiset mahdollisuudet edetä urheilujärjestöjen ja valmennuksen johtotehtäviin. Naisia on saatava mukaan urheilun kaikille eri tasoille ja tuettava heidän osallistumistaan.
- Urheilun tasa-arvojulistuksen ”Brighton plus Helsinki 2014” on allekirjoittanut 589 urheilutahoa. Allekirjoittajiin lukeutuvat muun muassa Kansainvälinen olympiakomitea (IOC) ja Kansainvälinen paralympiakomitea (IPC).
- Suomalaisten urheilutoimijoiden tulee sitoutua aiempaa vahvemmin kansainvälisiin tasa-arvotavoitteisiin sekä Kansainvälisen olympiakomitean ja Euroopan komission suosituksiin, jotka koskevat sukupuolten välisen tasa-arvon edistämistä urheilun päätöksenteossa ja valmennuksessa sekä naisiin kohdistuvan väkivallan ja seksuaalisen häirinnän poistamista urheilusta. Gaboronen maailmankonferenssissa hyväksytty #IWGBotswanaBig5-toimintaohjelma muistuttaa linjausten toimeenpanon merkityksestä.
- Suomalaisessa urheilussa tehdyt tasa-arvoteot ovat oikeansuuntaisia. Nyt tarvitaan vahvaa sitoutumista sukupuolten tasa-arvon lisäämiseen liikunnassa ja urheilussa. Suomen aktiivisuus ja hyvä maine urheilun tasa-arvon globaalina edistäjänä velvoittaa meitä jatkamaan tätä työtä.
Lue myös presidentti Halosen konferenssipuhe.