Hyppää sisältöön

Naisten voimaannuttaminen parantaisi globaalia kansantaloutta neljänneksellä

Meillä Naisjärjestöjen Keskusliitosta oli ilo osallistua vaikuttavaan ja ajankohtaiseen YK:n naisten asema -toimikunnan (CSW) istuntoon ja sessioihin osana Suomen virallista delegaatiota maaliskuussa New Yorkissa. Pääteemana oli YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden, Agenda 2030:n, avulla mahdollisuus saavuttaa sukupuolten tasa-arvo sekä vahvistaa tyttöjen ja naisten oikeuksia valtavirtaistettuna kaikkeen yhteiskunnalliseen kehitykseen. On huomattava, että nämä kestävän kehityksen tavoitteet koskevat kaikkia maita, myös Suomea.

Kun istuin Suomen lipun takana pääsalissa kuuntelemassa maiden raportointeja päällimmäisenä ajatuksena oli, että meillä on paljon tekemistä sukupuolten tasa-arvon edistämisessä, jos haluamme pysyä kansainvälisessä kehityksessä mukana. On tärkeää, että myös Suomessa tulevassa kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamisessa otetaan myös tasa-arvon edistäminen vakavasti. Niin paljon toimia tehdään ympäri maailmaa. Erityisesti naisten taloudellinen voimaantuminen, naisiin kohdistuvan väkivallan vähentäminen, naisten ja tyttöjen suuri määrä turvapaikanhakijoina ja pakolaisina ja heidän ihmisoikeuksiensa suojeleminen, naisiin kohdistuva vihapuhe ja sen syyt, naisten osallistuminen rauhanturvaprosesseihin sekä seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeudet olivat CSW:ssä esillä.

Sessioissa keskusteltiin poliittisista, rakenteellisista ja taloudellisista mahdollisuuksista kehittää naisten asemaa. Koskettavaa oli kuulla tyttöjen ja naisten, erityisesti kodeistaan paenneiden, tarinoita ympäri maailmaa. On mielestäni tärkeää ymmärtää naisten arkea ja ongelmia laajasti. Meidän tulee kantaa huolta ja vaikuttaa naisten ja tyttöjen hyvinvointiin myös maamme rajojen ulkopuolella. Tilannetta tulee seurata ja löytää oikeita yhteisiä toimia. Tulee muistaa, että naisten talouden kehittäminen auttaa koko yhteiskuntia ja meidän kaikkien hyvinvointia.

Järjestimme yhteistyössä muiden naisjärjestöjen kanssa Helvi Sipilä -seminaarin virallisena oheistapahtumana täydelle salille teemalla Women at the Heart of Peace Processes. ”Vaikka Helvi Sipilä oli kooltaan pieni nainen, hän vei paljon tilaa. Helvi Sipilä on opettanut meitä ottamaan tilamme. Naisten tulee näkyä ja puhua naisille tärkeistä asioista. Helvi Sipilä haluaisi, että vaikutamme ja puhumme naisten turvallisuudesta ja rauhasta”, sanoi Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet seminaarin avauspuheenvuorossaan.

Suomen naiset olivat Helvi Sipilän oppien mukaisesti vahvasti esillä CSW:ssä. Tasa-arvon suurlähettiläämme Anne Lammila, Euroopan komission tasa-arvoyksikön johtaja Salla Saastamoinen ja Euroopan neuvoston ihmisoikeusasioiden johtaja Marja Ruotanen urakoivat eri sessioissa ja neuvotteluissa. Oli myös tärkeää, että ulkoministeriö ja sosiaali-ja terveysministeriö järjestivät kohtaamisia ja keskusteluita suomalaisten naisjärjestöjen kanssa.

Kokoonnumme 28.4. Naisen nakerrettu euro –seminaariin keskustelemaan naisten taloudesta, työelämästä ja epätasa-arvosta. Mukana on suuri joukko Naisjärjestöjen Keskusliiton jäsenjärjestöjä ja työmarkkinajärjestöjen edustajia keskustelemassa tulevasta. Kiitos jo tässä vaiheessa kaikille kumppanijärjestöillemme hyvästä yhteistyöstä tilaisuuden valmistelussa! Pahoitteluni, että Eurooppasalin paikat on jo valitettavasti ”loppuunmyyty”. Tilaisuutta voi seurata netistä ja osallistua keskusteluun Twitterissä tunnuksella #nakerrettueuro. Voit myös antaa näkemyksesi vastaamalla Nakerrettu euro -kyselyyn. Jatkamme seminaarin jälkeen järjestömme kevätkokouksella.

Pitkäaikainen järjestösihteerimme Sonja Tihveräinen siirtyy ansaitusti uusille urille. Haluan lämpimästi kiittää Sonjaa ammattitaitoisesta, osaavasta ja uutterasta työpanoksesta ja hienosta työtoveruudesta. Ja toivottaa tervetulleeksi joukkoomme järjestösihteeriksi valitun Anniina Vainion!

Keväisin ajatuksin, naisten ja kestävän kehityksen puolesta,

Terhi Heinilä

Pääsihteeri

Naisjärjestöjen Keskusliitto

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.