Hyppää sisältöön

Nuoret kaipaavat koulutusta tasa-arvosta ja omista oikeuksistaan

Plan Suomen ja Naisjärjestöjen Keskusliiton järjestämään Nuoret tasa-arvovaikuttajat -koulutukseen hakee joka vuosi enemmän nuoria, kuin koulutukseen mahtuu. Nuorten suurimmat huolenaiheet liittyvät heidän kokemaansa syrjintään.

Planin ja Naisjärjestöjen Keskusliiton nuorille järjestämään tasa-arvokoulutukseen hakijat haluavat puuttua tasa-arvon ongelmiin, mutta tuntevat myös toivottomuutta niiden edessä. He kertovat hakemuksissaan haluavansa puhua tasa-arvoon liittyvistä ongelmista samoja asioita kokeneiden nuorten kanssa.

Tänä vuonna koulutukseen valitut nuoret ovat 15–24-vuotiaita ja edustavat useita eri sukupuolia. Koulutus järjestetään nyt kolmatta kertaa.

“Nuoret tarvitsevat turvallisia tiloja oppia vaikuttamisesta ja löytää tapoja saada oma äänensä kuuluviin yhteiskunnassa itselleen tärkeissä asioissa”, korostaa Planin vapaehtoistoiminnan ja kansalaisyhteiskunnan asiantuntija Maiju Tuomainen.

Nuoria huolestuttaa tasa-arvon tila juuri nyt. Tämä ei ole ihme, sillä vuoden 2021 kouluterveyskyselyn mukaan 48,4 prosenttia kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista tytöistä ja 10,5 prosenttia pojista on kokenut häirintää. Määrät ovat kasvaneet selvästi parissa vuodessa.

”Nuoret kokevat hakemustenkin mukaan todella paljon haasteita erityisesti pienillä paikkakunnilla. Koulutuksen avulla nuoret voivat löytää itselleen hyväksyvän yhteisön, saada vertaistukea ja kerrankin paikan, jossa voi hengittää ja olla oma itsensä. Nuorten kokemaan syrjintään ja ahdasmielisiin asenteisiin on saatava muutos”, painottaa Naisjärjestöjen Keskusliiton kehittämispäällikkö Nina Kaipio.

Koulutukseen hakijoista erityisesti vähemmistötaustaiset nuoret kertovat kokeneensa syrjintää. Koulutuksessa on mukana Seta ry, joka on huolissaan syrjinnän ja häirinnän yleisyydestä ja nuorten oikeuksien toteutumisesta.

”Sateenkaarinuoriin ja muihin vähemmistöihin kuuluviin nuoriin kohdistuva syrjintä ja häirintä tulee ottaa vakavasti. On aikuisten ja ammattilaisten vastuulla luoda kaikille turvallinen kasvuympäristö nuorten tarpeita kuunnellen. Haluamme tarjota nuorille työkaluja omien oikeuksiensa vaatimiseen ja toivoa siitä, että asioita on mahdollista muuttaa”, toteaa Setan nuorisotyön osallisuuden asiantuntija Teija Ryhtä.

Nuoret kritisoivat hakemuksissaan myös kouluissa annettavaa seksuaalikasvatusta ja toivovat suostumuksesta keskustelua ja seksuaalivähemmistöjen huomioimista. Olisikin tärkeää, että seksuaalikasvatuksessa vahvistetaan seksuaalista itsemääräämisoikeutta ja puretaan normeja, jotka koskevat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä.

Ensimmäinen koulutuskerta järjestetään sunnuntaina 11.9. klo 11–16.30 Pasilassa. Median edustajat ovat tervetulleita haastattelemaan nuoria ennalta sovittuna aikana.

Yhteystiedot:

Kehittämispäällikkö Nina Kaipio
Naisjärjestöjen Keskusliitto
[email protected]
040 197 4572

Vapaaehtoistoiminnan ja kansalaisyhteiskunnan asiantuntija Maiju Tuomainen 
Plan International Suomi
[email protected]
050 476 5411

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.