Hyppää sisältöön

”Olemme kansanliike, jota ei voi ohittaa”, Eva Biaudet’n haastattelu

Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet’n kaudet liitossa ovat täynnä, ja tammikuussa hänen tilallaan aloittaa kansanedustaja Saara-Sofia Sirén. Väistyvää puheenjohtajaa huolettaa naisvihamielisyyden kasvu, mutta samaan aikaan monet liiton pitkäaikaiset tavoitteet ovat lainvalmistelussa. Vaikeinta työssä on olla kärsivällinen.


Kuudessa vuodessa Naisjärjestöjen Keskusliitosta on kasvanut suurempi kuin koskaan, talous on paremmalla tasolla ja yhteistyökumppaneiksi on lähtenyt uusia yrityksiä ja kumppaneita uskonnosta urheiluun. 71 jäsenjärjestön ja 400 000 jäsenen lisäksi Biaudet on ylpeä liiton aseman vahvistumisesta.

– Naisjärjestöjen asiantuntemuksen taso on noussut todella korkeaksi. Pystymme yhdistämään teoreettisen ja käytännön osaamisen, ja meidät nähdään luotettavana kumppanina. Olemme yhdessä jäsenjärjestöjen ja kumppanien kanssa rikkoneet myytin, että tasa-arvo tapahtuu itsestään.

Biaudet’n mukaan tasa-arvon saavuttaminen edellyttää jatkuvaa työtä ja osaamista. Se vaatii samojen asioiden toistamista ja laajempaa perspektiiviä.

– Vaikeinta on olla kärsivällinen. Olemme työstäneet samoja asioita 110 vuotta, mutta paljon tapahtuu koko ajan. Tuomme paljon uusia näkökulmia keskusteluun, se vaatii aikaa ja sulattelua.

”Olemme rikkoneet myytin, että tasa-arvo tapahtuu itsestään.”

Askel kerrallaan eteenpäin

Biaudet oli osaltaan lobbaamassa sukupuolten tasa-arvoa ja naisten oikeuksia hallitusohjelmaan. Monet Naisjärjestöjen Keskusliiton tavoitteista menivät läpi: perhevapaauudistus, samapalkkaisuuden toimet, suostumuksen puute raiskauksen tunnusmerkiksi sekä translain uudistus. Naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiselle työlle kohdennettiin lisärahoitusta ja Suomeen perustetaan naisiin kohdistuvan väkivallan raportoijan toimi.

Edistysaskelista huolimatta työ ei ole valmis. Monet ikuisuuskysymykset, kuten naisiin kohdistuva väkivalta ja hoivan epätasainen jakautuminen, työllistävät edelleen. Biaudet on tyytyväinen seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistukseen, joka määrittelee raiskauksen suostumuksen puutteen kautta. Perhevapaauudistus tasaa hieman vanhempien hoivavastuuta, mutta Biaudet’n mukaan tarvitaan vielä paljon keskustelua isien osuuden kasvattamista ja sukupuolistereotypioista.

– Täytyy hyväksyä, että asiat menevät eteenpäin askel kerrallaan.

Ajankohtaiseksi tasa-arvokysymyksesi Biaudet nostaa julkisen sektorin henkilöstön tilanteen.

– Hyvinvointiyhteiskunta on riippuvainen naisten työstä. Uudistukset sosiaali- ja terveydenhoitoalalla eivät riitä, jos ei ole asiantuntevia ihmisiä töissä. Nyt täytyy määrätietoisesti miettiä keinoja, jotta työ koetaan mielekkääksi.

Rahoituksen turvaaminen vie voimavaroja

Naisjärjestöjen rahoituksen turvaaminen vaatii vuosittaisen voimanponnistuksen, jotta naisjärjestöjen lakisääteinen määräraha saadaan nostettua joulukuun budjetissa. Tämä on tuttua Eva Biaudet’lle, joka teki vuosina 2017–2021 eduskunnassa aloitteen määrärahan lisäämiseksi. Aloitteet saivat tukea yli puoluerajojen ja liiton rahoitus parani huomattavasti. Työ täytyy tehdä joka vuosi uudelleen.

– Toivoisin, että voimavaroja ei tarvitsisi käyttää voimavarojen puolustamiseen.

Biaudet’n mielestä verkostot ovat tärkeitä, jotta naisten oikeudet kurottuvat myös puoluerajojen yli. Päättäjät ja korkeat virkamiehet on saatava sitoutumaan, sillä silloin asiaa on vaikeampi mitätöidä. Myös koko auttaa.

– Olemme oikeastaan jo kansanliike. Olemme kasvaneet niin paljon, ettei meitä voi ohittaa.

”Ihmisten pelot ja katkeruudet valjastetaan naisvihamielisyyteen ja ihmisoikeuksien vastustamiseen.”

Tärkeää nauraa ja itkeä yhdessä

Väistyvää puheenjohtajaa huolettaa lisääntynyt viha ja tarve hakea auktoriteetteja. Hän painottaa, että naisvihamielistä liikehdintää ei voi enää ohittaa sen perusteella, että kyseessä olisivat henkilökohtaiset pettymykset.

– Kyse on suuremmasta vallankäytöstä, jossa ihmisten pelot ja katkeruudet valjastetaan naisvihamielisyyteen ja ihmisoikeuksien vastustamiseen. Välillä tuntuu, että inhimillisyys ei tapahdu itsestään. On tärkeää pohtia, miten ihmisoikeustyölle tärkeät luottamus ja empaattisuus saadaan lisääntymään.

Voimaa viralliseen työnkuvaan ja raskaisiin aiheisiin antaa ilojen ja pettymysten jakaminen.

– On äärettömän tärkeää tuntea olevansa hyväksytty ja että voimme nauraa ja itkeä yhdessä.

Eva Biaudet jatkaa RKP:n kansanedustajana ja monissa luottamustehtävissä. Hän lupaa myös olla tukena tasa-arvoministeri Thomas Blomqvistille, mutta odottaa innolla myös muita seikkailuja.

– Minusta tulee pääsiäisen jälkeen isoäiti. Tykkään olla matriarkka, joka kerää omia ja muiden lapsia kotiin.


Teksti: Annika Hinkkanen.

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.