Hyppää sisältöön

Puheenjohtajan kannanotto

Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila

keskiviikkona 3.4.2013 kello 16.30 

Perhevapaakustannusten oikeudenmukainen jakaminen sekä työelämän ja perhe-elämän parempi yhteensovittaminen vaativat konkreettisia päätöksiä – joustavammat työajat, osa-aikatyömahdollisuudet ja joustavat päivähoitopalvelut ovat avainasioita

Suomessa naiset käyvät runsaslukuisesti työssä, minkä on mahdollistanut kattava päivähoitojärjestelmä erilaisine palveluineen. Naisten osallistuminen työelämään aiheuttaa kuitenkin naisvaltaisten alojen työantajille korkeammat perhevapaakustannukset. Siksi niiden kustannusten oikeudenmukaisemmasta jakamisesta pitäisi päättää vielä tällä vaalikaudella. Naisjärjestöjen Keskusliiton jäsenjärjestö Suomen Yrittäjänaiset ry on laatinut kansalaisaloitteen eduskunnalle perhevapaakustannusten tasaamiseksi. Kannustankin kaikkia allekirjoittamaan aloitteen osoitteessa https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/71

Suomea uhkaa lähivuosikymmeninä työvoimapula ja siksi naistenkin työelämään osallistumista pitää edistää ja tukea. Perheillä itsellään pitää säilyttää valinnanvapaus erilaisten hoitomuotojen ja työaikamallien välillä. Kotona lastaan hoitavia vanhempia ollaan osittain syyllistämässä siitä, että he ovat ratkaisseet omalla kohdallaan kotihoidon paremmaksi vaihtoehdoksi erityisesti lasten ollessa pieniä. Tästä on kuitenkin turha syyllistää meitä naisia, sillä Suomesta puuttuvat lähes kokonaan mahdollisuudet tehdä lyhyempää työpäivää ja työviikkoa. Olemme aivan liikaa kokoaikatyön yhteiskunta ja siihen on ensin saatava muutos.

Suomeen tarvitaan joustavammat työmarkkinat, jotka ottavat huomioon lapsiperheiden erilaiset tarpeet lyhyempään työpäivään ja työviikkoon. Se antaa pienten lasten vanhemmille heidän halutessaan oikeuden yhdistää paremmin työelämän ja perhe-elämän erilaiset tarpeet.

Hallitus on kehysriihessään kirjannut tavoitteekseen kehittää työelämän ja perhe-elämän yhteensovittamista, mutta konkreettiset tavoitteet ja päätökset puuttuvat. Kiirehdin niiden valmistelua, jotta saamme vielä tällä vaalikaudella tuloksia erilaisten työaikamallien mahdollisuuksista sekä joustavasta työelämän ja lastenhoidon järjestämismahdollisuuksista. Meitä naisia ei pidä nyt syyllistää, vaan ensisijaisesti tulee kehittää mahdollisuuksiamme palvella yhteiskuntaamme myös työelämästä käsin.

 

Lisätietoja:
Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja,
kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila
p. (09) 432 3044

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.