Hyppää sisältöön

Sananvapaus on edellytys myös tasa-arvotyölle

Yksi merkittävin uhka tasa-arvotyölle on tuudittauminen siihen, että jo saavutetuista oikeuksista ei koskaan tarvitse luopua. Että kyllä kerran käynnistetty kehitys itsestään etenee, ja että liberaaleissa länsimaissa naisten ja tyttöjen oikeuksista jankuttaminen on oikeastaan jo vähän epämuodikasta. Johan niitä on vuosikymmenet vatkattu!

EU:lla on rajatusti keinoja puuttua siihen, miten jäsenmaat tasa-arvoasiansa järjestävät: naisten ja tyttöjen oikeus aborttiin lienee konkreettisin esimerkki. EU-maat ovat siis potentiaalisesti hedelmällistä maaperää kansainväliselle anti-gender-edunvalvonnalle. Euroopan parlamentin helmikuussa järjestämässä keskustelutilaisuudessa arvioitiin, että aborttia vastustavat anti-gender-verkostot ovat käyttäneet kuluneen vuosikymmenen aikana satoja miljoonia euroja muun muassa abortinvastaiseen lobbaustyöhön EU:ssa*.  

Aborttia vastustavat anti-gender-verkostot ovat käyttäneet kuluneen vuosikymmenen aikana satoja miljoonia euroja muun muassa abortinvastaiseen lobbaustyöhön EU:ssa.  

Vaikkei kaikkia naisten ja tyttöjen perusoikeuksia voida EU-lainsäädännöllä taata, tekevät EU-toimielimet sen, minkä toimivaltansa puitteissa voivat. Maaliskuun alussa komissio julkaisi direktiivin, jolla puututaan naisiin kohdistuvaan väkivaltaan, myös lähisuhdeväkivaltaan. Komissio haluaa EU:lle vähimmäisvaatimukset, joilla kriminalisoida esimerkiksi raiskaus, naisten sukuelinten silpominen sekä verkkoahdistelu.

Mutta kuinka puuttua isolla rahalla pyörivään, vaikutusvaltaiseen ja erinomaisesti verkostoituneeseen anti-gender-liikkeeseen? Yksi helposti toteutettava keino olisi vaatia toiminnalta täyttä läpinäkyvyyttä. Sitä edellytetään muiltakin EU-edunvalvojilta. Mistä tarkalleen anti-gender verkostot saavat rahoituksensa? Onko mukana myös EU-rahoitusta? Jos on, millä perusteella sitä on myönnetty?

Rahalla vaikutetaan lobbausverkostoihin, mutta myös poliittisiin puolueisiin. Komissio esitti viime kesänä tarkennuksia lainsäädäntöön, jolla säännellään eurooppalaisten poliittisten puolueiden rahoitusta. Yksi merkittävä tavoite on, että poliittiset puolueet käyvät entistä enemmän rajoja ylittävää kampanjointia EU-vaaleissa, joissa kymmenet tuhannet EU-kansalaiset äänestävät ehdokasta maassa, jossa kenties asuvat vain väliaikaisesti. Puolueiden rahoituspohjan ja vaalimainonnan läpinäkyvyyden lisäämiseksi komissio esitti, että puolueiden tulisi jatkossa ilmoittaa saamansa yli 3000 euron lahjoitukset. EU:n ulkopuolelta tulevat lahjoitukset puolueille sallittaisiin vain tahoilta, jotka toimivat Euroopan neuvoston jäsenmaissa ja noudattavat EU:n perusperiaatteita.

Suurin uhka tasa-arvotyölle, kuten oikeastaan kaikelle muullekin, on kuitenkin ilmaisun- ja lehdistönvapauden rajoittaminen. Ilmapiiri erityisesti sosiaalisessa mediassa suosii polarisoitunutta viestintää ja vääriä mielipiteitä esittävien vaientamista ja tuomitsemista. Lisäksi EU-maihin rantautuneet, kiusaamis- ja hiljentämismielessä toimittajia ja aktivisteja vastaan nostetut SLAPP**- oikeustapaukset ovat nousussa. Euroopan parlamentin Forum for Sexual and Reproductive Rights (EPF) järjesti alkuvuodesta kuulemistilaisuuden, jonka jälkipyykkinä tilaisuudessa puhuneita, naisten ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolustajia vastaan nostettiin syytteet Puolassa. Perusteluna oli, että Euroopan parlamentin tilaisuus oli kuunneltavissa verkossa, ja haitalliseksi katsottu materiaali siten saatavilla myös Puolassa. EU nojaa demokratiaan ja oikeusvaltioperiaatteeseen, eikä voi hyväksyä mielipiteiden hiljentämistä. Komissio esittääkin vielä tänä keväänä lakipaketin, joka auttaa jäsenmaita paremmin tunnistamaan ja siten puuttumaan rajat ylittävien SLAPP-tapausten väärinkäyttöön.

Tasa-arvon jatkuvaan etenemiseen uskovat ovat viime aikoina saaneet tarkastella näkemyksiään uudelleen.

Tasa-arvon jatkuvaan etenemiseen uskovat ovat viime aikoina saaneet tarkastella näkemyksiään uudelleen. Kriisit ja sodat ovat omiaan pudottamaan naisten ja tyttöjen oikeudet politiikan prioriteettilistalla: tilanteen ollessa päällä ei ole aikaa paneutua kaikkeen. Oikeaa hetkeä ei kuitenkaan pidä jäädä odottamaan, sillä sitä ei tule. Sitkeä ja pitkäjänteinen tasa-arvotyö ei aina houkuta uutuuksia ja pikavoittoja suosivassa maailmassa, mutta se toimii. Sitä tukevat parhaiten oikeusvaltioperiaatteen tarjoamat työkalut: ihmisoikeuksien kunnioittaminen, avoin ja läpinäkyvä päätöksenteko sekä mielipiteen- ja sananvapaus.

Uutta ja ihmeellistä? Todellakaan ei. Muodikasta? Toivottavasti vielä pitkään.

*Raha on peräisin kolmelta maantieteelliseltä alueelta: EU:n sisältä, USAsta sekä Venäjältä. Euroopan parlamentin tilaisuus 10 helmikuuta 2022 oli FEMM-valiokunnan järjestämä.

**Lyhenne tulee englannikielisestä termistä “Strategic Lawsuits Against Public Participation“.

Anna-Kaisa Itkonen.

Anna-Kaisa Itkonen on töissä EU-komissiossa. Hän edistää naisasiaa työssä ja vapaa-ajalla, ja kirjoituksessa esitetyt mielipiteet ovat hänen omiaan.

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.