Hyppää sisältöön

Sonja haluaa, että kaikilla on oikeus tuntea

Sonja Kettusen Oikeus tuntea -kampanja kannustaa murtamaan mielenterveyteen liittyvät stereotypiat. ”Tunteet eivät tee meistä heikkoja, ne tekevät meistä ihmisen.”

Sonja Kettunen, 22, on piilottanut mielenterveyttä käsitteleviä kirjoja ympäri Joensuuta. Kirjat liittyvät Oikeus tuntea -kampanjaan, jonka tarkoituksena on rikkoa mielenterveyteen liittyviä stereotypioita.

– Niitä on paljon. Yksi yleinen on se, että miehet eivät saisi itkeä. Toinen on se, että terapia on vain nuorten juttu, Sonja sanoo.

Kampanja on tasa-arvoteko, joka tehdään osana Plan International Suomen ja Naisjärjestöjen Keskusliiton järjestämää Nuoret tasa-arvovaikuttajat -koulutusta. Meneillään on koulutuksen kolmas syksy.

Koulutuksessa opitaan ajankohtaisista tasa-arvohaasteista, saadaan mentorointia ja edistetään tasa-arvoa itselle sopivalla tavalla. Tänä vuonna mukana on 22 nuorta, jotka ovat 14–25-vuotiaita.

Mielenterveys on tasa-arvoa

Joensuun lisäksi kirjoja on piilotettu Helsinkiin, Kuopioon ja Seinäjoelle. Sonjalle oli tärkeää, että hänen tekemänsä tasa-arvoteko koskisi mahdollisimman monenlaisia ihmisiä. Siksi sen aiheena on tunteet. Tasa-arvoa kampanjaan tuo myös se, että kuka tahansa saattaa löytää kirjan.

– Yhteiskunnassa on vielä hankalaa hyväksyä se, että jokainen meistä on ihminen ja jokaisella on tunteet. Ne eivät tee meistä heikkoja, vaan tekevät meistä ihmisen.

”Jokainen sukupuoli ansaitsee samanlaisen kasvatuksen. Tunteet ovat ok”, Sonja sanoo.

Mielenterveysongelmiin saatu apu tarkoittaa Sonjalle tasa-arvoa. Hän kertoo, että harvalla opiskelijalla on mahdollisuus päästä terapiaan, sillä YTHS:n terapian jonot ovat pitkät, ja Kelan tukema psykoterapia voi olla opiskelijalle kallis.

Vaikka mediassa on puhuttu paljon juuri nuorten mielenterveysongelmista, Sonja uskoo, että opiskelijoilla ja työssäkäyvillä on ongelmia yhtä paljon. Ihmiset eivät jaksa mahdottomia työpaikoillakaan.

– Nuorilla on kyllä uupumusta ja stressiä. Korona-aika on kuitenkin varmasti lisännyt muidenkin kuin nuorten ahdistuneisuutta.

Sonja muistuttaa, että miehet hakevat muita vähemmän apua mielenterveysongelmiin. Tilastot kertovat, että erityisesti miesten itsemurhat ovat vakava ongelma. Siksi avun hakemisen kynnyksen pitäisi olla mahdollisimman matala.

– Jokainen sukupuoli ansaitsee samanlaisen kasvatuksen. Tunteet ovat ok.

Hyviä lukuhetkiä!

Kun Sonja pyysi kustantamoita lähettämään mielenterveyteen ja hyvinvointiin liittyviä kirjoja, kustantamot oli helppo saada kampanjaan mukaan. Kirjapaketit olivat isoja. Kirjojen etusivulle Sonja on kirjoittanut: ”Hyviä lukuhetkiä! Piilota kirja uudestaan, kun olet lukenut sen.”

Joiltakin kirjan löytäneiltä on tullut ilahtuneita yhteydenottoja. Eräs lukija oli hyvillään siitä, että hän löysi kiinnostavan kirjan ennakkokappaleen.

Sonja opiskelee viimeistä vuotta media-alaa Karelia-ammattikorkeakoulussa, joten hänestä tuntui luontevalta perustaa kampanjalle oma Oikeus tuntea -instagramtili. Sonja on tehnyt opinnäytetyönsä Instagram-markkinoinnista ja toiminut sosiaalisen median yrittäjänä.

Tähän mennessä kirjoja on piilotettu noin 50. Aiheet vaihtelevat Muumeista omien rajojen vetämiseen. Oikeus tuntea -tilin kohokohdista löytyy vinkkejä siitä, mistä kirjoja voi löytää. Sonja aikoo jatkaa kampanjaa vielä alkuvuoden ajan, ja ehkä herättää sen henkiin myöhemminkin.

Sonja kertoo Instagramissa, että #Oikeustuntea on kampanja, jonka tavoitteena on murtaa mielenterveyteen liittyvät sterereotypiat huutaen, itkien ja nauraen.


Tasa-arvo kuuluu kaikille

Sonja on pohtinut tasa-arvoon liittyviä asioita niin kauan kuin muistaa.

–  Olin aina se tyttö, joka raivostui ruokapöydässä, kun miehet pyysivät naisia tarjoilemaan ruokaa.

Sonja ajattelee, että suurimmat tasa-arvo-ongelmat tällä hetkellä ovat sukupuolten palkkaerot, opiskelijoiden taloudellinen eriarvoisuus muihin nähden sekä mielenterveysongelmat. Tasa-arvo kuitenkin kuuluu meille kaikille, Sonja sanoo.

Joensuussa asuva Sonja on kotoisin Polvijärveltä ja pohtii, että tasa-arvo voidaan kokea tärkeäksi missä tahansa, mutta pienillä paikkakunnilla kaikilla ei ole välttämättä kiinnostusta tehdä konkreettisia tasa-arvotekoja. Nuoret tasa-arvovaikuttajat -koulutuksessa Sonja on tutustunut samankaltaisiin ihmisiin. Koulutuksessa suhtaudutaan myönteisesti erilaisiin vaikuttamisen keinoihin ja aktivismiin.

Omalla urallaan Sonja haluaisi yhdistää yhteiskunnallisen vaikuttamisen ja ammatillisen osaamisen viestinnän alalla. Tasa-arvokoulutus on ollut innostava.

–  Hetkinen, tämän parissa voi tehdä töitä. Aiemmin olen ajatellut, että näiden asioiden yhdistäminen on mahdotonta. Maailmani on mullistunut!

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.