Hyppää sisältöön

Sukupuolitietoinen budjetointi puhututti CSW-kokouksessa torstaina 14.3.2019

Naisjärjestöjen Keskusliiton pääsihteeri Terhi Heinilä ja järjestöpäällikkö Anniina Vainio edustavat tällä viikolla Naisjärjestöjen Keskusliittoa New Yorkissa järjestettävässä Commission on the Status of Women -seminaarissa (CSW). Tänä vuonna seminaarin teema on sosiaaliturva. Nettisivuille on kerätty terveisiä, huomioita, kuvia sekä keskeisimpiä lainauksia seminaarin tapahtumista ja puheista. Tervetuloa mukaan seminaaripäivien tunnelmaan!

Torstai 14.3.2019

Gender responsive budgeting – smart and transformative spending for gender equality

Romania, Sweden, Finland, European Women’s Lobby

Gratiela Draghici, National Agency for Equal Opportunities, Secretary of State

”Romanian EU-puheenjohtajakaudella on kolme sukupuolten tasa-arvon painopistettä: Naisten tasavertainen osallistuminen työelämään ja talouteen, naisiin kohdistuvan väkivallan estäminen ja samapalkkaisuus. Sukupuolitietoinen budjetointi on yksi keskeisistä teemoista ja laaja kokonaisuus, joka sisältää myös sen, kuka tekee päätökset ja vaikuttaa niihin. Romania on laatinut uuden kansallisen sukupuolten tasa-arvon strategian.

2018 sukupuolitietoinen budjetointi lisättiin kansallisiin politiikkoihin. Tuemme kansalaisjärjestöjen toimintaa.

Monivuotisen rahoitusohjelman tavoitteet ovat keskeisiä sukupuolten tasa-arvolle. Toivomme, että Romaniasta tulee hyvä esimerkki ja että Romania jatkaa sukupuolten tasa-arvon lisäämistä yhteiskunnassaan.”

Ines Stilling, Vice Minister for Women and Equality, Austrian Federal Chancellery

”Itävalta on jo edennyt suhteellisen pitkälle sukupuolitietoisessa budjetoinnissa, erityisesti lainsäädännössä. Julkiset viranomaiset on velvoitettu ottamaan huomioon sukupuolitietoisen budjetoinnin. Jokaisen vastuuministeriön täytyy linjata kolme tasa-arvokriteeriä. Sukupuolten tasa-arvo on lisätty myös infrastruktuurin alalle.”

Tanja Auvinen, Suomen sosiaali- ja terveysministeriön tasa-arvoyksikön johtaja

”Valtiovarainministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö tekevät yhteistyötä. Kaikki ministeriöt tuottavat tietoa sukupuolitietoisesta projektista. Teimme viime vuonna tutkimuksen sukupuolitietoisesta budjetoinnista. Tutkimuksen toteutti laaja ryhmä. Tavoitteena oli luoda metodit, saada parhaita käytäntöjä ja tietoa siitä, kuinka kehittää sukupuolitietoista budjetointia. Tarvitsemme tilastoja ja dataa. Lisäksi tarvitaan koulutusta ja perehdytystä asiaan.!

Clara Berglund, Ruotsin Kvinnolobby

”Ensin tulee varmistaa, että budjetissa huomioidaan naiset ja miehet ja että tietoa on riittävästi saatavilla. Toinen vaihe on laskea mikä on naisten osuus, jos esimerkiksi halutaan tietää, kuinka paljon naiset ja miehet käyttävät julkisia liikennevälineitä. Miksi bussipysäkit eivät ole siellä missä naiset käyvät töissä? Jos haluamme, että miehet käyttävät enemmän bussia, niin bensaa tai autoja tulee verottaa enemmän.

Ruotsin Kvinnolobby on käynyt läpi valtion budjetin 10 vuoden ajan. Yritämme saada mediahuomiota. Toivomme, että naisjärjestöt muuallakin saisivat tukea budjetin läpikäyntiin.”

Ana Sofia Fernandes, Portuguese Platform Women’s Rights

”Valtiovarainministeriö ja tasa-arvotoimijat ovat tehneet yhteistyötä asiassa. Tärkeää on ihmisoikeuksiin sitoutuminen ja niiden liittäminen talouskysymyksiin. Poliittinen tahto ja naisjärjestöjen ottaminen mukaan työhön ovat välttämättömiä.”

Monica Cristea RIFFI, Migrant Women’s Association, Sweden

”Naisiin kohdistuvan väkivallan kuluja on budjetoitava. Näihin kuuluvat esimerkiksi turvakodit, naisten omat tilat imetykseen, naisten vessat, seksuaalirikosten ehkäisy ja niin edelleen.”

Jurgita Peciuriene, EIGE

”Euroopan rakenne- ja investointirahastot jakoivat tukea vuonna 2018 yhteensä 647 miljoonaa euroa. Rahastoissa ei ole mitään sukupuolten tasa-arvon kriteeriä. On hyvin vaikeaa jäljittää sukupuolten tasa-arvoon merkittyä rahoitusta. EIGEn raportti sukupuolisensitiivisestä budjetoinnista julkaistaan huhtikuussa 2019.”

Viviane Teitlebaum, MP, former deputy to the Mayor, Ixelles-Brussels

”Joudun aina selittämään, että kyseessä ei ole erillinen vaan sama budjetti, joka tulee käydä läpi uudella tavalla. Rahaa ei tarvita lisää, mutta uutta ajattelua paljonkin.”

Gwendoline Lefebvre, President, European Women’s Lobby

”Budjetti on suurin politiikkainstrumentti. Raha on valtaa ja se on usein miesten hallussa. EU:n monivuotiseen rahoitusohjelmakehykseen on saatava sukupuolinäkökulmaa. Olemme tyytyväisiä, että Romanian puheenjohtajakausi otti tähän kantaa.”

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme!

Kuulet uusimmat uutisemme noin 10 kertaa vuodessa.

Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.

Lue kaikki uutiskirjeemme täältä.

Onko järjestösi kiinnostunut jäsenyydestä?

Naisjärjestöjen Keskusliitto edistää sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa.

Liiton jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset ja muut rekisteröidyt yhdistykset.